Elan Schwartzenberg, intermediarul transelor de bani din dosarul lui Radu Mazare - surse

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 23:53 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus in legatura pe Avraham Morgenstern cu "persoane capabile" sa-i asigure castigarea licitatiei pentru "Henri Coanda" si, totodata, cel care ar fi preluat bani de la firmele acestuia si le-a pus in conturi ale fratilor Mazare si ale altora.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru agentia Mediafax, ca Schwartzenberg s-ar fi ocupat de intermedierea primirii banilor de catre Radu si Alexandru Mazare de la cetateanul de origine israeliana Avraham Morgenstern.

Mita data lui Radu Mazare de Avraham Morgenstern a ajuns la edil, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, in trei transe, in conturi din Israel detinute de primarul Constantei si de fratele acestuia, sustin anchetatorii anticoruptie, potrivit unor documente obtinute de Mediafax.

Procurorii DNA au ajuns la aceasta concluzie in baza probelor din dosar reprezentate inclusiv de extrase de cont, declaratii de martori, interceptari ale unor convorbiri telefonice si inregistrari la Registrul Comertului, se precizeaza in documentele respective.

"In cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, administrator unic al SC Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre societatea pe care o reprezenta, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", se arata in documentele anchetatorilor.

Potrivit procurorilor, traseul mitei a inceput de la firma off-shore Larton Consultants Ltd (unic asociat SC Shapir Structures SRL), care a transferat in contul firmei Melici Management Inc (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) 109.835 de euro la 28 iulie 2011 si 173.012 euro la 24 august 2011.

Ulterior, se precizeaza in aceleasi documente, Melici Management Inc a transferat, la 13 septembrie 2011, 95.000 de euro si, respectiv, 40.000 de euro in conturile detinute de Radu Mazare, respectiv de Alexandru Mazare, la Israel Discount Bank. Tot in contul personal detinut de Alexandru Mazare la aceeasi banca, Melici Management Inc a pus alti 40.000 de euro la 6 decembrie 2011. Totalul celor trei transe este de 175.000 de euro, atat cat, sustine DNA, ar fi luat mita Radu Mazare de la Avraham Morgenstern.

In aceleasi documente, anchetatorii sustin ca Radu Mazare si Avraham Morgenstern au avut "intalniri importante" in locuinta primului, "la adapost de o eventuala deconspirare a atitudinii partinitoare avute de primar" in raport de un participant la licitatie.

Pe de alta parte, sustin surse judiciare, un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor anticoruptie de interceptare telefonica a fratilor Mazare.

Anchetatorii DNA ar fi primit insa de la SRI, in acest dosar, note informative si interceptari telefonice facute in baza unui mandat de siguranta nationala.

Potrivit surselor citate, nu ar exista interceptari concludente ale unor discutii purtate de Radu Mazare cu alte persoane, dar exista interceptari in care s-ar face referire la activitatea infractionala cercetata de procurori.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda", pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatie si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a informat ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societati comerciale", pentru dare de mita.

Cei doi au fost retinuti marti seara, dupa audieri la sediul central al DNA.

Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost dusi, miercuri dupa-amiaza, la instanta suprema, pentru judecarea propunerii de arestare preventiva a lor.

Surse judiciare au declarat miercuri, ca fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, este cercetat in acest dosar pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit, si el, bani in contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda".

Potrivit acelorasi surse, senatorul ar fi avut cunostinta de activitatea infractionala a fratelui sau si i-a oferit acestuia ajutorul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1989 vizualizari

  • -3 (5 voturi)    
    surse (Joi, 10 aprilie 2014, 0:22)

    evoque [utilizator]

    povesti, presupuneri, dar cea mai tare este cu mandatul de siguranta nationala, tareeee, bla, bla, bla.
    • +2 (4 voturi)    
      Da, bla bla bla.. (Joi, 10 aprilie 2014, 1:20)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      asa este.. din comentariile tale mereu se desprinde aceeasi ideea principala: bla bla bla bla.
      • -1 (3 voturi)    
        o vorba (Joi, 10 aprilie 2014, 3:00)

        evoque [utilizator] i-a raspuns lui Alius

        veche spune "Hotul care nu este prins este un om cinstit"
        Eu spun ca un procuror care nu prezinta probe este un procuror prost.
        Va convine sau nu acesta este adevarul eu unul nu am sa cred niciodata pe cineva care urla de dimineata pana seara in mod obsesiv ca ala minte, poate ca minte, insa ce dovezi ai in acest sens?
        Eu unul sunt convins ca 99,9% din primarii acestei tari primesc spaga, ieri am si spus cum, insa procurorii nu sunt procurori iar procurorul care greseste trebuie sa plateasca, cat timp "justitiabilii" nu raspund concret produc (poate) o paguba mai mare decat cei pe care ii acuza.
        Indiciile temeinice nu sunt probe, indiferent ca este vorba de mazare sau falca sau alt primar.
        • +3 (3 voturi)    
          Cu o singura exceptie: (Joi, 10 aprilie 2014, 6:16)

          Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

          Basescu! La Basescu nu trebuie dovezi, ci trebuie dus direct la Jilava, conform comentariilor tale si "dovezilor" zilnice produse la latrinele tv.
  • -1 (3 voturi)    
    Cred ca... (Joi, 10 aprilie 2014, 0:33)

    cititoare [utilizator]

    Mihaela Radulescu da petrecere weekendul asta.
  • +4 (6 voturi)    
    Numai 175000? :-))) (Joi, 10 aprilie 2014, 0:34)

    ZaR [utilizator]

    Poate sa creada cineva ca shmenarul asta "public" doar atata a furat???? :-))))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by