Vicepresedintele ASF Corneliu Moldoveanu si Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Nastase, urmariti penal de DNA in dosarul Carpatica-ASF. Urmarirea penala fata de Dan Radu Rusanu, extinsa

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 martie 2014, 15:53 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale fata de fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Dan Radu Rusanu, aflat in arest preventiv in dosarul Carpatica-ASF, pentru infractiunea de "folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite", informeaza vineri DNA intr-un comunicat.

In acest dosar, Rusanu este suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale si fata de Corneliu Moldoveanu, vicepresedinte ASF, si Dan Odobescu, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti.

Dan Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase (sotia sa, Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase). Citeste mai multe despre Dan Odobescu

Comunicatul integral transmis de DNA:


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea urmăririi penale faţă de inculpatul RUŞANU RADU DAN (aflat în stare de arest preventiv), la data faptelor fiind preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru infracţiunea de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracțiunile reținute anterior în sarcina sa (constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor)

De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de favorizarea făptuitorului în infracţiunea de favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum și schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real.

Totodată, a fost dispusă efectuarea urmăririi penale și față de următoarele persoane, având calitatea de suspecți:

MOLDOVEANU CORNELIU SILVIU
, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - conducătorul Sectorului Asigurări, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)

ODOBESCU DAN
, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)

Din ordonanța de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora:

Începând cu data de 28 ianuarie 2014, după efectuarea, în prezenta cauză, a unor percheziţii la cele trei sedii ale A.S.F. din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, punerea sub acuzare a suspectei Chiţoiu Laura Elena, director Direcţia Avizări din cadrul A.S.F., a inculpatului Mîrzac Marian, membru neexecutiv în cadrul Consiliului A.S.F., şi a suspectului Călin Georgel, secretar general al A.S.F., sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de serviciu, Ruşanu Radu Dan, la acea dată preşedinte al A.S.F a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul A.S.F., aflată în subordonarea nemijlocită a preşedintelui A.S.F., unei părţi semnificative a salariaţilor A.S.F. semnarea unor angajamente de confidenţialitate. Potrivit acestor angajamente, angajaţii A.S.F. erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui A.S.F. Astfel, în intervalul 28 – 31 ianuarie 2014, au fost luate un număr de 39 de angajamente de acest tip, unui număr de 39 de angajaţi A.S.F., iar începând cu data de 1 februarie 2014 au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui număr de 11 salariaţi. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui A.S.F., putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară.

De asemenea, cunoscând că Mîrzac Marian, membru al Consiliului A.S.F. şi fost director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A., proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., inculpatul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri pentru înlăturarea, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, a lui Tudor Daniel George care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi înlocuirea acestuia cu inculpatul Mîrzac Marian. În acest fel, Ruşanu Radu Dan a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A. În acest context, acceptând perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind, pe de o parte impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a unor persoane obediente, iar, pe de altă parte, întărirea propriei puteri decizionale prin preluarea, în integralitate, a atribuţiilor de a dispune controale asupra societăţilor de asigurări, exclusiv de către preşedintele A.S.F., inculpatul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu a intereselor sale personale şi de grup (detalii în comunicatele 189 din 21 februarie și 197 din 25 februarie 2014).

Probele administrate în cauză au relevat faptul că în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări urmărind şi reuşind impunerea numitului Mustăţea Radu, membru al consiliului de administraţie al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), asociaţie profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

Astfel, la solicitarea formulată de către inculpatul Mustăţea Radu, atât direct, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Mîrzac Marian, în intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul Ruşanu Radu Dan "l-a mandatat" pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - conducătorul Sectorului Asigurări, suspectul Moldoveanu Corneliu Silviu, să contacteze asiguratorii din România, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, aceştia să atribuie voturile lor lui Mustăţea Radu, în detrimentul contracandidatului său.

În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti și proprietar al unei societăți de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenția de vot în favoarea lui Mustăţea Radu. În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând 3 societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu.

Din probele administrate până în prezent, a rezultat că, urmare a acestei înţelegeri frauduloase, dar şi a influenţei exercitate de Ruşanu Radu Dan şi de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea inculpatului Mustăţea Radu, un număr total de 91 voturi. Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului Mustăţea Radu, cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi cât a obţinut contracandidatul său.

Suspecților Moldovean Corneliu Silviu și Odobescu Dan li s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură Penală, iar inculpatului Ruşanu Radu Dan (aflat în stare de arest preventiv în prezenta cauză) i s-a adus șa cunoștință extinderea urmăririi penale în conformitate cu art. 311 Cod procedură Penală.

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2792 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    ASF = cloaca de coruptie? (Vineri, 21 martie 2014, 19:51)

    UnOarecare [utilizator]

    U$L-ista
  • +1 (1 vot)    
    Odobestii ,mandria PSD-ului ! (Sâmbătă, 22 martie 2014, 7:41)

    Plagarus [utilizator]

    Rodica Odobescu este sora Danei Năstase. În 2003, cumnata lui Adrian Năstase a fost numită director general al TAROM de către ministrul Transporturilor Miron Mitrea. Rodica Odobescu a semnat din calitatea de director TAROM un contract de 230 milioane dolari cu EADS pentru achiziţionarea de avioane Airbus.
    Cumnatul fostului premier Adrian Nastase, Dan Odobescu, a preluat de la un investitor italian controlul City Insurance, o companie din top 10 asigurari generale, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL), ale carui afaceri in 2011 au atins 5.428 lei, scria Mediafax.
    Odobescu, 59 ani, fost presedinte UNITA Asigurari (in prezent UNIQA Asigurari) in intervalul 2004-2006, detine 95% din partile sociale ale Vivendi International SRL.
    Din 1993 si pana in 2001 a fost proprietarul si administratorul firmei de asigurari din Romania Charisma Entreprises, vanduta catre Alpha Insurance, care a intrat astfel pe piata romaneasca.
    In intervalul 2002-2004 a fost unicul consilier al primului presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.
    De asemenea, el a fost avocat coordonator al societatii de avocatura "Nastase si Odobescu" in perioada 2006-2010.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by