Verificari ale Corpului de Control al Primului-ministru la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni din Bucuresti: Neregulile constatate, reclamate la DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 16 martie 2014, 12:49 Dosare Anticoruptie


 documente
Guvernul a sesizat DNA pentru posibile fapte de natura penala constatate in urma unor verificari ale Corpului de Control al Primului-ministru la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni din Bucuresti. Potrivit raportului Corpului de Control, a fost constatata plata unor servicii de consultanta neprestate, plata a milioane lei catre "firme de familie" care nu au lucrat nimic si cumpararea de echipamente la suprapret. Pentru echipamentele cumparate, adaosul comercial s-a ridicat si la 2.637%. In perioada supusa controlului, spitalul a fost condus de Anca Buliman, manager din iunie 2006.

Conform comunicatului Guvernului, la data de 30.03.2012, intre Spitalul Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni' si societatea Hosman Hospital Management S.R.L. Bucuresti a fost incheiat un acord-cadru de servicii pentru o perioada de un an, avand ca obiect prestarea serviciilor de consultanta in organizarea si dezvoltarea serviciilor spitalicesti. La data de 02.04.2012, in baza acestui acord-cadru, intre parti a fost incheiat un contract subsecvent, cu o perioada de valabilitate de 6 luni, in valoare totala de 93.638,04 de lei (T.V.A. 0). Printre serviciile de consultanta la care s-a obligat prestatorul, mentionate in anexa contractului, a fost 'elaborarea si implementarea regulamentului de organizare si functionare a spitalului, activitate pentru care partile au convenit plata unui tarif lunar de 1.401,13 lei. Spitalul Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni' a platit consultantului pretul integral al contractului, respectiv 93.638,04 de lei (din care suma de 8.406,78 RON a reprezentat contravaloarea serviciilor de elaborare si implementare a Regulamentului de organizare si functionare a spitalului), in conditiile in care Regulamentul, inregistrat in evidentele spitalului cu nr. 13.582/19.07.2007, nu a fost modificat ulterior emiterii, iar Spitalul Clinic de Urgenta 'Bagdasar Arseni' nu detine niciun document justificativ care sa ateste prestarea de catre consultant a activitatii de elaborare si implementare a Regulamentului mentionat (ori de modificare/actualizare a celui existent).

Potrivit Corpului de Control, suma de 8.406,78 de lei constituie paguba cauzata patrimoniului Spitalului Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni', iar aprobarea platii acesteia s-a efectuat cu incalcarea dispozitiilor legale.

De asemenea, se mentioneaza ca managerul Spitalului Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni', Buliman Anca, a participat la luarea deciziilor privind atribuirea acordului-cadru de servicii prin aceea ca, in calitate de reprezentant legal al autoritatii contractante, a aprobat raportul procedurii si a semnat acordul-cadru incheiat intre unitatea spitaliceasca si asocierea formata din societatile FINSERV GLOBAL CONSULTING S.R.L. si CRIDOR IMOBILIARA S.R.L., in conditiile in care, in perioada desfasurarii procedurii de atribuire, domnul DRAGU Armand-Valentin, sotul doamnei BULIMAN Anca (managerului spitalului), era incadrat in functia de economist la societatea FINSERV GLOBAL CONSULTING S.R.L.

In document este remarcata favorizarea anumitor operatori economici, cu incalcarea reglementarilor legale, in obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale destinate dotarii Spitalului Clinic de Urgenta 'Bagdasar -Arseni' -plati care s-au ridicat, in perioada 01.01.2012 - 30.09.2013, la suma de 48.471.942,22 de lei.

De asemenea, s-a remarcat si favorizarea anumitor operatori economici in obtinerea contractelor de achizitie publica privind furnizarea de mobilier, dispozitive si echipamente medicale. Reprezentantii Spitalului Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni' Bucuresti au organizat in mod formal procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, pentru a da aparenta de legalitate achizitiilor.

Verificarile efectuate in cadrul actiunii de control au evidentiat existenta unor adaosuri comerciale excesive aplicate de catre distribuitori preturilor la care au fost achizitionate de la producatorii externi articolele de mobilier, dispozitivele si echipamentele medicale destinate dotarii pavilionului 'A' al Spitalului Clinic de Urgenta 'Bagdasar - Arseni'.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2294 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Asta inseamna... (Duminică, 16 martie 2014, 13:30)

    CetateanulRoman [utilizator]

    ca partidul nu si-a primit obolul! Cu siguranta achizitia este rezultatul unei "licitatii". Licitatiile sint cistigate de citeva firme "de casa". Ele fac "caietul de sarcini" si practic licitatia e aranjata. E limpede ca in Romania nu se produce nimic din acea lista (si in genere nimic din ceea ce se liciteaza) si ca intotdeauna firma cistigatoare e doar un intermediar. Asta convine partidelor fiindca fac bani. Asta convine producatorilor ca nu sint implicati direct si nu raspund daca apar nereguli in functionare, diverse deficiente, greseli de configuratie, etc. Toata lumea e fericita. Prostii platesc! Si e valabil si pt filmele private. Si ele sint tepuite/furate absolut in acelasi mod. Si dupa definitivarea licitatiei se mai platesc cam 3-5% persoanelor direct implicate de la departamentul achizitii. Daca adausul e asa mare inseamna ca e si un parandarat la mijloc (o parte din bani se intoarce la negru la vinzatorul bunurilor). Toata lumea e acoperita de faptul ca " e nevoie de o firma romaneasca pentru a asigura service daca e nevoie". Probabil a cistigat firma alorlalti. Asta e tot. Case closed!
  • +2 (2 voturi)    
    Neutralitate (Duminică, 16 martie 2014, 13:33)

    Motanul Incaltat [utilizator]

    Sunt curios fatza de ce referinta a fost stabilita valoare a comisionului de 2.637%...Si in domeniul materialelor medicale, exista produse de 1 RON si produse de calitate...Iar produsele din categoria "1 RON" sunt extrem de proaste. De-asta, astept sa vad care au fost referintele...Ca la urma-urmei, sunt satul sa vad tot timpul medici plangandu-se de calitatea proasta a materialelor. Sa nu uitam ca exista si o concurenta acerba in domeniu si poate doamna Buliman "a deranjat" pentru ca nu a cumparat de la cine trebuia...Asa ca, haideti sa asteptam modalitatea de calcul pentru aceste cifre inainte de a trage concluzii...
  • +1 (1 vot)    
    dar la IOB (Duminică, 16 martie 2014, 14:51)

    racul [utilizator]

    ...ar fi interesant si cum s-a finalizat controlul de la Inst Oncologic Bucuresti....multe si grave probleme si acolo...
  • 0 (0 voturi)    
    La IOB (Luni, 17 martie 2014, 14:02)

    CetateanulRoman [utilizator]

    a cistigat cine trebuie........


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by