UPDATE Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct, condamnata definitiv la 2 ani inchisoare cu executare
Initial, Gabriela Ghita a fost condamnata in martie 2012 la doi ani inchisoare cu suspendare, insa un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a admis luni recursul DNA si a anulat dispozitia privind suspendarea executarii pedepsei in cazul celor patru inculpati din dosar, astfel incat Gabriel Ghita va face doi ani de detentie.
De asemenea, instanta suprema a mentinut condamnarile in cazul celorlalti inculpati din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) - 3 ani inchisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti) - 3 ani inchisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) - 2 ani si sase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecator la Tribunalul Valcea) - 2 ani si sase luni cu executare, Sterian Guli (seful Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni) - 2 ani inchisoare cu executare.
Instanta a mentinut si confiscarea sumei de 15.000 euro de la Gheorghe Dumitru.
Decizia este definitiva.
In mai 2008, DNA i-a trimis in judecata pe cei sase magistrati, procurori si judecatori, acuzati ca au fraudat examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor organizat in perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007.
Infractiunile retinute in sarcina sunt: trafic de influenta si instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cumparare de influenta.
Potrivit DNA, in baza Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, prin Hotararea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul CSM, a fost aprobata componenta Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, iar, in cadrul acestei comisii, Gabriela Ghita, procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost desemnata presedinte.
Conform Regulamentului CSM, fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnati cate un supleant, numiti la propunerea Institutului National al Magistraturii, supleantul Gabrielei Ghita fiind desemnat Eugen Cojocaru, procuror la PICCJ.
'In contextul derularii procedurilor de desfasurare a acestui concurs, in cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la Dumitru Gheorghe suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i inlesneasca lui Dumitru Gheorghe, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, promovarea examenului pe care acesta il sustinea pentru ocuparea functiei de procuror general la acest parchet', sustin procurorii.
DNA preciza ca din suma pretinsa, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, pentru care, in schimb, Dumitru Gheorghe a fost ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea si Gheorghe Bucur, notar public.
De asemenea, in cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Dumitru Gheorghe a remis mai multe bunuri, respectiv bauturi alcoolice, vin si whisky, lui Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai CSM, sa-i determine pe acestia sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare in scopul promovarii examenului in functia de conducere vizata, demersul fiind inlesnit de Gheorghe Cerbeanu.
In urma concursului, Dumitru Gheorghe s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.
Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea in functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obtinut de la Gabriela Ghita, presedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare in 25 noiembrie 2007.
'In concret, inculpata Ghita a pus la dispozitia inculpatului Cojocaru informatii strict confidentiale, continand o parte din subiectele pentru examenul in cauza, pentru ca acesta, la randu-i, sa le furnizeze candidatului Guli. In aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut 'sansa' sa beneficieze de un astfel de ajutor', sustin anchetatorii.
La finalizarea concursului, candidatul Sterian Guli s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Societatea civila din Romania a fost tot timpul constienta de parazitismul asta general din toate structurile Statului transpus si la privat dar majoritatea s-a resemnat la situatie.
Astfel de demersuri aduc speranta unui viitor mai "normal" si pentru asta prestigiul DNA creste in fiecare zi in ochii mei (simplu cetatean care inca nu vrea sa emigreze).
Justitia politica va inceta din 2015.
Free Gigi! Free Adi!
#uniţsalam
Hai ca mai e putin, curaj, se poate si varanu'!