UPDATE Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct, condamnata definitiv la 2 ani inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 10 martie 2014, 14:42 Dosare Anticoruptie


Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct al Romaniei, in prezent avocat, a fost condamnata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare cu executarea pedepsei, intr-un dosar privind fraudarea unui examen pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor organizat in anul 2007.

Initial, Gabriela Ghita a fost condamnata in martie 2012 la doi ani inchisoare cu suspendare, insa un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a admis luni recursul DNA si a anulat dispozitia privind suspendarea executarii pedepsei in cazul celor patru inculpati din dosar, astfel incat Gabriel Ghita va face doi ani de detentie.

De asemenea, instanta suprema a mentinut condamnarile in cazul celorlalti inculpati din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) - 3 ani inchisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti) - 3 ani inchisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) - 2 ani si sase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecator la Tribunalul Valcea) - 2 ani si sase luni cu executare, Sterian Guli (seful Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni) - 2 ani inchisoare cu executare.

Instanta a mentinut si confiscarea sumei de 15.000 euro de la Gheorghe Dumitru.

Decizia este definitiva.

In mai 2008, DNA i-a trimis in judecata pe cei sase magistrati, procurori si judecatori, acuzati ca au fraudat examenul pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor organizat in perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007.

Infractiunile retinute in sarcina sunt: trafic de influenta si instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, cumparare de influenta.

Potrivit DNA, in baza Regulamentului de organizare si desfasurare a examenului pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor, prin Hotararea nr. 708 din data de 18 octombrie 2007 data de Plenul CSM, a fost aprobata componenta Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, iar, in cadrul acestei comisii, Gabriela Ghita, procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost desemnata presedinte.

Conform Regulamentului CSM, fiecare dintre membrii Comisiei aveau desemnati cate un supleant, numiti la propunerea Institutului National al Magistraturii, supleantul Gabrielei Ghita fiind desemnat Eugen Cojocaru, procuror la PICCJ.

'In contextul derularii procedurilor de desfasurare a acestui concurs, in cursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la Dumitru Gheorghe suma de 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare, sa-i determine pe acestia sa-i inlesneasca lui Dumitru Gheorghe, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, promovarea examenului pe care acesta il sustinea pentru ocuparea functiei de procuror general la acest parchet', sustin procurorii.

DNA preciza ca din suma pretinsa, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, pentru care, in schimb, Dumitru Gheorghe a fost ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea si Gheorghe Bucur, notar public.

De asemenea, in cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Dumitru Gheorghe a remis mai multe bunuri, respectiv bauturi alcoolice, vin si whisky, lui Gheorghe Bucur pentru ca acesta, prin influenta pretinsa asupra unor magistrati, membri ai CSM, sa-i determine pe acestia sa intervina asupra membrilor Comisiei de examinare in scopul promovarii examenului in functia de conducere vizata, demersul fiind inlesnit de Gheorghe Cerbeanu.

In urma concursului, Dumitru Gheorghe s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii noiembrie 2007, Sterian Guli, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Urziceni, candidat pentru promovarea in functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obtinut de la Gabriela Ghita, presedintele Comisiei de examinare, o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sa se desfasoare in 25 noiembrie 2007.

'In concret, inculpata Ghita a pus la dispozitia inculpatului Cojocaru informatii strict confidentiale, continand o parte din subiectele pentru examenul in cauza, pentru ca acesta, la randu-i, sa le furnizeze candidatului Guli. In aceasta modalitate a fost dezavantajat celalalt candidat pentru functia respectiva, care nu a avut 'sansa' sa beneficieze de un astfel de ajutor', sustin anchetatorii.

La finalizarea concursului, candidatul Sterian Guli s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea in postul de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9248 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    schimbare (Luni, 10 martie 2014, 16:03)

    GeorgeConstantinescu [anonim]

    Asta vrem si multumim DNA-ului ca nu poarta manusi cu astfel de paraziti!
    Societatea civila din Romania a fost tot timpul constienta de parazitismul asta general din toate structurile Statului transpus si la privat dar majoritatea s-a resemnat la situatie.
    Astfel de demersuri aduc speranta unui viitor mai "normal" si pentru asta prestigiul DNA creste in fiecare zi in ochii mei (simplu cetatean care inca nu vrea sa emigreze).
    • +3 (3 voturi)    
      Ma cutremur (Luni, 10 martie 2014, 20:22)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeConstantinescu

      cand am gandesc cati din astia sunt in sistem si ca ei ne fac noua dreptate....aici am ajuns multumita lui Iliescu si gasca = actualii U$D-isti.
  • -9 (13 voturi)    
    rabdare (Luni, 10 martie 2014, 16:21)

    pecereu [utilizator]

    Mai e putin si scapati.
    Justitia politica va inceta din 2015.
    • +1 (1 vot)    
      politica ? (Luni, 10 martie 2014, 19:58)

      liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui pecereu

      la asta ce mai e politic frate ? mai lasati-o cu lalaiala asta. este adevarat ca va dura mult curatenia, dar e bine ca s-a inceput in sfarsit !
      • 0 (0 voturi)    
        Politica? Simplu si pe dos... (Marţi, 11 martie 2014, 10:36)

        Spiky [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

        ... de cum zice pecereul: sistemul justitiei corupte apartine PCR/FSN/PSDR/PSD/USL/USD - asa magistratii sunt santajabili si nu pot condamna baronii locali si bashtanii politici.
  • +5 (7 voturi)    
    E CLAR (Luni, 10 martie 2014, 18:20)

    skb [utilizator]

    Inca o data aparatul opresiv DNA al statului politienesc condus cu mana de fier de tiranul Basescu se lupta cu romanii de rand.
    Free Gigi! Free Adi!
    #uniţsalam
  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 martie 2014, 18:29)

    [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Da! (Marţi, 11 martie 2014, 10:37)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui

      Pentru ca un plagiator este prim-ministru! Asta este ce ne dorim, o Romanie corupta si antieuropeana/prorusa!
  • +4 (4 voturi)    
    inca o veste buna! (Luni, 10 martie 2014, 19:56)

    Gheorghescu [utilizator]

    si din nou felicitari Justitiei romane!
    Hai ca mai e putin, curaj, se poate si varanu'!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by