Dosarul referendumului: Aproape 40 de persoane ale caror semnaturi apar in liste spun ca nu au votat

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 februarie 2014, 19:39 Dosare Anticoruptie


Aproape 40 de persoane, martori in dosarul "Frauda la referendum", au aratat vineri, la instanta suprema, ca desi sunt semnaturile lor pe listele electorale, nu au votat, unii spunand ca erau plecati din tara, scrie Mediafax.

Instanta suprema a citat pentru vineri 38 de martori din dosarul "Frauda la referendum", in care sunt judecati vicepremierul Liviu Dragnea si alte 74 de persoane.

Persoanele citate s-au prezentat si au aratat, pe rand, in fata judecatorilor ca desi semnaturile lor se regasesc pe listele de votare, ei nu au fost prezenti la referendumul din 29 iulie 2012.

Unul dintre martori a spus ca nici el si nici sotia si fiica lui nu au fost prezenti la vot, insa in dreptul numelor lor sunt semnaturi. Acesta a spus ca semnaturile nu pot fi ale lor, pentru ca nu s-au prezentat la vot, sotia si fiica lui fiind chiar plecate in Anglia.

Un alt martor a aratat ca si semnatura sa se regaseste pe lista de votare verificata de procurorii anticoruptie, dar el nu a votat, fiind plecat atunci in Italia.

Alti martori au spus ca au votat la referendumul din 2012, dar nu la sectiile de votare la care sunt arondati, ci in localitatile in care se aflau in acea zi
, astfel ca semnaturile lor nu trebuiau sa se gaseasca pe listele de votare din judetul Teleorman.

Instanta ii audiaza si pe sotii Marius si Simona Predut, primii condamnati in acest dosar, dupa ce si-au recunoscut faptele.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat la termenul de vineri al procesului.

Sotii Marius Marinel si Simona Cristina Predut, trimisi in judecata in dosarul "Frauda la referendum", au fost condamnati, in 27 ianuarie, la cate un an si patru luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, si a stabilit primul termen in 18 februarie 2014. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis o cerere a DNA si a preschimbat primul termen in dosarul "Frada la referendum", stabilind ca judecarea in aceasta cauza sa inceapa cu trei luni mai devreme, respectiv in 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Procurorii au mai aratat, in rechizitoriu, ca Liviu Dragnea a incercat sa intarzie cat mai mult trimiterea in judecata, a facut numeroase cereri de amanare a prezentarii probelor, nu a dorit ascultarea interceptarilor si a avut o conduita "dilatorie". Acestia precizau ca pentru ceilalti invinuiti, prezentarea materialului de urmarire penala a durat aproximativ trei saptamani, in timp ce, in cazul lui Dragnea, procedura a inceput la 18 iunie si nu s-a incheiat pana la trimiterea dosarului la instanta.

"Avand in vedere cronologia desfasurarii acestei activitati de prezentare a materialului de urmarire penala, se considera ca termenul acordat pentru finalizarea acestei activitati este unul rezonabil, astfel incat dreptul la aparare nu a fost golit de continut, ci a avut un caracter efectiv, conduita procesuala a invinuitului Dragnea Liviu-Nicolae fiind, in mod indiscutabil, una de tergiversare a incheierii acestei proceduri mai sus mentionate (raportat la atitudinea procesuala a celorlalti 78 coinvinuiti se poate face o constatare simpla, respectiv faptul ca pentru toti ceilalti 78 de invinuiti materialul de urmarire penala strans in cele 84 de volume a fost prezentat acestora in aproximativ trei saptamani, si anume in perioada 14 mai - 4 iunie, in timp ce pentru invinuitul Dragnea Liviu-Nicolae procedura a inceput in ziua de 18 iunie si nu s-a incheiat nici pana in prezent, ca urmare a conduitei sale procesuale indiscutabil dilatorii)", a aratat procurorul Lucian Papici, cel care a dispus trimiterea in judecata a lui Dragnea.

Potrivit anchetatorilor, Dragnea a studiat volumele de urmarire penala care il vizau in mod direct, insa, ulterior, nu a dorit sa asculte interceptarile telefonice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3349 vizualizari

  • +23 (23 voturi)    
    d-l dragnea, cat ti-e AMR-ul pana refaci... (Vineri, 28 februarie 2014, 19:49)

    romania_curata [utilizator]

    ... la mititica cu d-l fenechiu usl-ul?
    • +1 (1 vot)    
      Vezi? (Sâmbătă, 1 martie 2014, 11:09)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

      D'asta e mai buni mortzii, ca ei nu da in gat la DNA, si nu spune ca n-a semnat; deci nu te contrazice si d'aia e mai buni! Alianta Defunctilor si Decedatilor pentru Drepturi Electorale - votati ADDDE! Toti o sa ajungetzi ca noi!!! ADDDE intra-n USD!
  • -16 (20 voturi)    
    mai număraţi (Vineri, 28 februarie 2014, 20:01)

    capitan [utilizator]

    40 doar ? infim, la ce numere s-au vehiculat când se vorbea de "lovitura de stat" ....
    • +18 (18 voturi)    
      Nu intelegi logica, Capitanase (Vineri, 28 februarie 2014, 21:29)

      Skeptical [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      Procuratura nu are logistica si fortele umane necesare verificarii, una cite una, a celor "7.4 milioane" de voturi.

      Ceea ce DNA-ul demonstreaza este situatia de infractiune in stare continuata si de grup infractional organizat, cu exemple concrete si imbatabile.

      Extrapolarea activitatilor infractionale ale criminalilor PSD/PNL (inclusiv "recent reformatul" Crin Antonescu), coroborata de rezultatele (si alea umflate) PSD/PNL la alegeri, conduce cu usurinta la concluzia ca n-au fost nici macar patru milioane de participanti la celebrul referendum ilegal.

      Faptele nu s-au prescris. Criminalii PSD si PNL trebuie sa infunde puscaria pentru raul pe care l-au facut.
    • +9 (9 voturi)    
      Ceilalti multi (Vineri, 28 februarie 2014, 21:30)

      Kepler [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      stau ascunsi in cutia Pandora.
    • +9 (11 voturi)    
      cred ca voiai sa spui: (Vineri, 28 februarie 2014, 21:30)

      victor L [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      numai citi cunosc eu, dar citi or mai fi fost :P
      @ capitan
      ( de hoti)
      si unul doar daca era si era suficient pentru a considera ca s-a facut o magarie.
    • +10 (10 voturi)    
      Stai linistit... (Vineri, 28 februarie 2014, 21:52)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      ...ca procurorii nu-i cauta pe aia care n-au fost la vot .
      Procurorii ii cauta pe aia care-au semnat in locul lor.

      Si uite-asa, judet cu judet, se strange latul pe grumazul lui Dragnea.
      Cate 50 sau 100 de voturi fraudate, la fiecare din cele 18.000 de sectii de votare din toata tara, sa vezi ce repede se aduna milionul!
      Daca procurorii reusesc sa dovedeasca faptul ca s-a aplicat un sistem centralizat de fraudare, Dragnea e pierdut!
      Nici macar nu mai conteaza numarul de voturi fraudate.
    • +6 (6 voturi)    
      Cred ca ar fi suficient si (Vineri, 28 februarie 2014, 22:18)

      tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      sa stii sigur 5-10 cazuri la banca unde iti tii banii ca s-a facut plata fara acordul titularului de cont, ca sa te duci a doua zi dimineata sa iti retragi banii.
      Sau tu daca vezi o musca in farfurie, o dai deoparte si manaci supa, ca oricum la cate muste zboara...
    • +7 (7 voturi)    
      Asa e, is atat de multi ca's greu de numarat (Vineri, 28 februarie 2014, 22:27)

      Haskal [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      Ia introdu matale cifrele intr-o functie in care x are valori in intervalul 0-7.4 meleoane si alege oricare pct de pe grafic....o sa realizezi ca oriunde ai alege punctul e cam acelasi lucru...esti pe grafic...problema e tocmai graficul, ca exista.
      Daca nu ar exista...ar insemna ca voturile au fost reale si cinstite. Si un vot fald te face de rusine....dar probabil ca pe voi uslamacele nu prea, avand standarde de valori exact opuse, alde hotia si dottoria.
    • +2 (2 voturi)    
      Infim? a furat Dragnea 1 vot (Sâmbătă, 1 martie 2014, 2:53)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      Infim? a furat Dragnea 1 vot si se dovedeste

      e destul sa faca inchisoare mustaciosul....
  • +17 (19 voturi)    
    Unul dintre (Vineri, 28 februarie 2014, 20:07)

    Kepler [utilizator]

    stilpii celui mai cinstit guvern se clatina f serios.
    Va face regionalizarea dar la o scara mult mai mica intre cei patru pereti ai unei celule.
  • -1 (3 voturi)    
    din pacate marturiile nu sunt credibile (Vineri, 28 februarie 2014, 23:45)

    gimini [utilizator]

    Fara camere video, n-ai ce face. Poate ca sunt 40 de basisti care s-au dus special sa voteze ca sa pretinda apoi ca nu au votat, dar ca le-au fost substituite semnaturile. Sa bage camere video in sectiile de votare si atunci e clar cine si cand voteaza!
    • 0 (0 voturi)    
      Incep sa apara tot (Sâmbătă, 1 martie 2014, 7:56)

      Kecske [utilizator] i-a raspuns lui gimini

      mai multi "basisti" , nu ti se pare ?
      • 0 (0 voturi)    
        O paranteza (Sâmbătă, 1 martie 2014, 23:18)

        Clop [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

        Nu, nu mi se pare. Am avut en passant o conversatie legata de vot cu o persoana care nu e interesata de societatea in care traim ( ca sa nu zic politici). Respectiva persoana spunea ca cineva din anturajul intim i-a spus ca trebuie sa mearga la vot, ca e important sa voteze, argumentand ca voteaza tzatza Floarea si pentru ea. Persona spune: pai, o sa merg la vot, dar ca sa anulez votul. Si atunci, am intrebat ca in poiana lui Iocan - pe ce te bazezi? Cum adica, asta e targetul? Nu investighezi nimic, dar anulezi votul? Pe ce baza? Ai informatia care te face sa faci asta? Sau esti si tu din turma sceptica a anulatorilor de vot, care nu se informeaza, dar se prezinta la vot pentru un trend care nu este filtrat prin judecata critica personala?!
    • +1 (1 vot)    
      Shi mortzii? (Sâmbătă, 1 martie 2014, 11:14)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui gimini

      Shi mortzii din morminte/ Care s-a sculat/ Shi cu mandrie proletara/USL si anti-Base a votat!!! Votati ApDEDD - Alianta pentru Drepturile Electorale ale Defunctilor si Decedatilor - ca toti o sa ajungeti ca noi si o sa vreti drepturi, si o sa va dam prima la dreapta!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Alba-neagra (Vineri, 28 februarie 2014, 23:54)

    Clop [utilizator]

    Gandesc, cateodata, ca desi apar pe liste persoane care au votat si, de buna seamna au facut-o, votul de la urne si statisticile nu se pupa cu ce avem pe listele cu semnaturi.

    Adica, desi au fost la vot, buletinele pentru partidul X vor fi intotdeauna in numar mai mare decat realitatea stampilei. Asta inseamna sa scoti un numar de buletine din sac si sa dai foc altora.
  • +2 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 1 martie 2014, 0:19)

    qwerasdf [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Buna intrebare ! (Sâmbătă, 1 martie 2014, 7:58)

      Kecske [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

      Si daca tot ai fost , desi nu-ti amintesti, ce ai votat ?
  • +6 (6 voturi)    
    este adevarat (Sâmbătă, 1 martie 2014, 1:53)

    simplu_cetatean [utilizator]

    In judetul Teleorman s-a fraudat MASIV. Acest nenorocit, Dragnea, este de o perversitate uriasa, insa mascheaza cu abilitate acest lucru..
    Teleormanul are culoarea rosie de frica acestui nenorocit.
    Sa-i dea Dumnezeu ceea ce merita!
  • +2 (2 voturi)    
    Nerodul Dragnea, puscariabil cert ! (Sâmbătă, 1 martie 2014, 10:50)

    Plagarus [utilizator]

    Motto: „Aşa cum nerozii nu dădeau doi bani pe stele, nici stelele nu dădeau doi bani pe nerozi” (Orhan Pamuk)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by