Dosarul mitei de la Hidroelectrica: Ioan Mihaila, fost consilier al ministrului Constantin Nita, condamnat la 4 ani inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 27 februarie 2014, 18:20 Dosare Anticoruptie


Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si fost consilier al ministrului delegat Constantin Nita, a fost condamnat de magistratii Tribunalului Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, instanta a decis ca Ioan Mihaila sa ramana in continuare in arest preventiv.

Anterior, in acelasi dosar, Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la dare si luare de mita, acesta beneficiind de o reducere cu o treime a pedepsei, dupa ce si-a recunoscut vinovatia.

La judecarea apelului declarat de DNA, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Eugen Bradean, printr-o sentinta data pe 31 ianuarie 2014, la trei ani inchisoare cu executare.

Potrivit DNA, in luna octombrie 2013, Ioan Mihaila i-a promis lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma "Energon Power and Gas" din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei - aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentand conditii defavorabile pentru societatea in cauza.

DNA sustine ca promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Bradean, iar suma promisa urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice.

"Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Ioan Mihaila. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Eugen Bradean", sustin procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2301 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 februarie 2014, 19:49)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    hmm ! (Vineri, 28 februarie 2014, 14:46)

    coor [utilizator]

    io nu inteleg justitia asta a noastra ... niste gainari primesc pedepse de 7-8 ani pentru te miri ce , si astia care "defriseaza" tot abia daca iau cativa ani ! pai dati-le dom'le de la maxim in sus , cel putin la prima "strigare " , sa fie de unde negocia ! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by