UPDATE Propunerea de arestare preventiva a lui Rusanu, respinsa de instanta. Decizia nu e definitiva. Dan Radu Rusanu a iesit din Arestul Politiei Capitalei

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 februarie 2014, 6:27 Dosare Anticoruptie


Propunerea de arestare preventiva a lui Dan Radu Rusanu, formulata de procurorii anticoruptie, a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) urmand sa paraseasca arestul miercuri la ora 13.30, cand ii expira ordonanta de retinere, anunta Mediafax.

Ora 14:00
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, a iesit, miercuri, din Arestul central al Politiei Capitalei, dupa ce i-a expirat mandatul de retinere emis marti de procurorii anticoruptie.

Dan-Radu Rusanu a parasit Arestul Politiei Capitalei in jurul orei 13.30, la aproximativ jumatate de ora dupa expirarea mandatului de retinere.

La iesire, Dan Radu Rusanu a refuzat sa faca declaratii si i-a impins pe jurnalistii care stateau in fata lui. Presedintele ASF a plecat cu o masina de culoare neagra, care il astepta aproape de iesirea din Arest.

Decizia Tribunalului Capitalei, luata in noaptea de marti spre miercuri, nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a fost retinut, marti, in dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Dan-Radu Rusanu, in acest dosar, pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA si urmarind impunerea in cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup", s-a aratat intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Potrivit probelor administrate pana in prezent, Radu Dan Rusanu ar fi intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 93/2013 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si ar fi avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

"Pentru atingerea intereselor personale, Rusanu Radu Dan, in complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari in proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului A.S.F", sustin procurorii.

Astfel, cunoscand faptul ca Daniel George Tudor, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, "a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor", au precizat procurorii.

O alta prevedere a carei reglementare a obtinut-o, in cadrul sedintei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui ASF, a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, "ingradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai aratat procurorii.

In acest mod, sustine DNA, Rusanu a urmarit si a obtinut foloase necuvenite, prin incalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Tudor Daniel George.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Dan Radu Rusanu noile acuzatii si l-au retinut pentru 24 de ore, acesta fiind prezentat marti Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Tot marti, Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al PICCJ sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a inaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu.

Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA.

"Demersul avea ca scop inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor anticoruptie.

Din probele administrate de procurori a mai rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

"Aceasta cerinta nu exista anterior si il excludea din sfera persoanelor eligibile pe Tudor Daniel George, singurul dintre membrii Consiliului care nu indeplinea conditia, avand in vedere ca nu isi echivalase studiile efectuate in strainatate", au mai aratat procurorii.

In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.

"In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.

In dosarul "Carpatica" mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3453 vizualizari

  • +1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 februarie 2014, 8:39)

    [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Presuntia de nevinovatie (Miercuri, 26 februarie 2014, 11:33)

      The Special One [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu cred ca e asa pericol social sau risc sa fuga, sau sa influenteze ancheta ca Voicu.

      Are tot timpul sa il inchida cu o condamnare pe fond, e mai sanatoasa si mai in spiritul justitiei si statului de drept.
    • 0 (0 voturi)    
      judecatorii nu-s procurori (Miercuri, 26 februarie 2014, 11:52)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui

      judecatorul a decis ca nu se justifica arestarea preventiva
  • +2 (6 voturi)    
    Piciorul in ghips, Rusescule si roiul in Nauru (Miercuri, 26 februarie 2014, 8:48)

    Plagarus [utilizator]

    Pentru prima data din 1989, Romania va avea ocazia sa experimenteze un apogeu al politicii rudimentare, infantile si demagogice. Sa ne traiasca noul Pater Patriae, distinsul Victor Viorel Ponta, Bravo popor!
    Victoras ai grija de penalii apropiati tie , mai draga.
  • +1 (5 voturi)    
    Judecatori spagari!!!! (Miercuri, 26 februarie 2014, 10:01)

    Ponta [utilizator]

    Cata spaga ati luat nemernicilor. Sunteti manjiti pana in maruntaie.
    V-ar trebui o piata Maidan si voua.
  • +1 (1 vot)    
    " Unchiul " insolvabi, de acum pt. PNL ! (Miercuri, 26 februarie 2014, 11:33)

    Plagarus [utilizator]

    In privinta lui Rusanu va dati seama ce caracter ? Unii spuneau ca este hrebenciucul liberal !! Da de unde ? Hrebenciuc ii da clasa. Cu toate pacatele lui si-a stiut sa-si puna frana . A ramas parlamentar si atat . "Unchiu" in schimb , nu s-a multumit cu hotelurile , vilele si celelalte castigate moca . Trebuia sa fie si intr-o functie de parca ar manca cu 100 de guri . Daca penrtu unii am un sentiment de mila cand sunt luati pe sus de asta chiar nu mi-e mila .Si de ce mi-ar fi daca lui nu-i este mila de el ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by