Dosarul evaziunii de peste 70 milioane de euro: Omul de afaceri Justin Paraschiv, pus in libertate sub control judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 20:20 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Justin Paraschiv, urmarit penal in dosarul evaziunii de peste 70 de milioane de euro, a fost eliberat din arest, miercuri, dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) au decis revocarea masurii preventive si au dispus control judiciar in cazul sau, informeaza Mediafax.

Decizia este definitiva, dupa ce, initial, Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 3 februarie, sa respinga cererea omului de afaceri de revocare a masurii arestului preventiv.

Justin Paraschiv a fost arestat preventiv in 8 noiembrie 2013, printr-o decizie luata de instanta suprema, care a admis recursul DNA fata de hotararea prin care acesta primise interdictie de a parasi tara.

In acest dosar, in care anchetatorii estimeaza prejudiciul la peste 70 de milioane de euro, DNA a inceput urmarirea penala si fata de alte 15 persoane, cercetate in stare de libertate, printre care si senatorul PSD Niculae Badalau. Acesta este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA. In documentele anchetatorilor se arata ca senatorul ar fi primit de la unul dintre membrii gruparii pulpe, piept si ficat de pui.

Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii au derulat "operatiuni comerciale triunghiulare scriptice", valorificand marfuri fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

"Reusita fraudei fiscale a fost posibila datorita masurilor de precautie folosite si sprijinului functionarilor fiscali ai statului roman, ai organelor de urmarire penala", sustin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetatean de origine araba, a fost identificat de anchetatori drept liderul gruparii.

"Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpatii din prezenta cauza, implicati in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale", a precizat DNA.

Printre cei vizati in dosar se numara si un inspector din cadrul ANAF, dar si seful serviciul Rambursari TVA in cadrul Directiei de Finante Ialomita.

"Inculpatii Traian Ilie (inspector in cadrul ANAF), Florin Danila (sef serviciu Rambursari TVA in cadrul DGFP Ialomita), Sorin Cristian Stefan (cel care intermedia legatura cu functionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentantii firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, in special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influentarea subordonatilor care desfasurau verificari fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societatile fantoma pentru a ascunde implicarea lor in circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspectii fiscale formale si prin aplicarea de sanctiuni contraventionale formale (modice)", precizeaza DNA.

Acestia indrumau firmele cum sa-si modifice declaratiile fiscale depuse la Administratia Finantelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaratii rectificative, cu scopul obtinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA in mod ilegal si ridicarii masurilor asiguratorii.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1180 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Cam bland cu corupti (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:51)

    UnOarecare [utilizator]

    noul cod crosetat de Pontochio


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by