UPDATE 15:00 Potrivit Mediafax, Procurorul prezent la sedinta si avocatii au aratat ca, potrivit prevederilor din noul Cod penal si noilor limite ale termenului de prescriptie, acesta s-a implinit in cazul celor judecati in dosar, astfel ca dosarul ar trebui inchis.
Instanta a constatat ca persoanele judecate in acest dosar nu erau in sala de judecata, dispunand ca la urmatorul termen de judecata, din 25 februarie, acestea sa fie prezente, pentru a spune personal daca doresc sau nu continuarea judecarii, chiar si dupa prescrierea faptelor, noteaza Mediafax.
Vezi aici toate detaliile dosarului "Tracia-Asesoft"
Dosarul - Denumit "Tracia-Asesoft" - se judeca inca din 2002, iar Ghita a fost achitat in prima instanta in 2011.
Dupa un drum anevoios prin instante si dupa o rejudecare, dosarul a ajuns sa bata pasul pe loc dupa ce Ghita a fost ales parlamentar.
Procurorii au sustinut in 2002 ca statul roman a fost prejudiciat cu 20 de miliarde de lei vechi, din acest prejudiciu 1.671.912.143 lei vechi consta prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, compania al carei administrator era Sebastian Ghita. In 2002, cand a fost trimis in judecata, Ghita avea 25 de ani, dar faptele de care este incriminat de procurori au fost comise in anul 2000 cand fostul manager al Realitatea avea 23 de ani.
Ghita spune in declaratia data judecatorilor ca societatea sa a realizat pentru rafinarie un soft si a pus la un punct un sistem informatic pentru care nu si-ar fi primit banii. In contul acestei datorii, rafinaria i-a propus lui Ghita sa ii dea produse petroliere.
In 2004, in doua randuri, Ghita a fost achitat intai de Tribunalul Bucuresti si mai apoi si de catre Curtea de Apel. Deciziile au fost casate insa de catre ICCJ si s-a decis rejudecarea cazului.
Timp de 5 ani dosarul s-a rejudecat la Tribunalul Bucuresti, iar in noiembrie 2011 Ghita a fost din nou achitat de catre Tribunal in prima sentinta data in urma rejudecarii dosarului.
In decembrie 2012, Ghita a fost ales deputat PSD. In martie 2013, Curtea de Apel isi declina competenta si trimite dosarul la Inalta Curte. In octombrie 2013, Inalta Curte decide ca nu are competenta de a judeca dosarul aflat in stadiul de "apel" si il retrimite la Curtea de Apel Bucuresti.
Despre plimbarea dosarului de la CAB la ICCJ si invers, puteti citi in detaliu aici: Cum se tergiverseaza un dosar ce se judeca de 11 ani
Si acum cu noul cod USL-ist o sa le iasa si mai bine manariile!
parca prin state chiar daca ai facut o fapta penala acum 20 de ani, sau a inceput procesul tot atunci daca te condamna iti ispasesti pedeapsa fara nicio prescriere
sa ma corecteze cineva daca nu e asa
o zi placuta
In plus scopul nu scuza mijloacele.
Fhita s-a trezit putred de bogat. Singura lui grija a fost tergiversarea dosarului pana la prescriere. Nu stiu daca aceasta prescriere e o prevedere a noii legislatii sau nu. Daca da, stiu ei de ce au facut totul sa depaseasca data de 1 februarie.
Ori se modifica regimul prescrierilor ori statul face ceva ca sa limiteze durata procesului intr-un timp rezonabil ca sa evite prescrierea pedepselor.
ca nu este asa si in justitie, este pentru ca mafiotii au dat legi pentru ei.
Jos parlamentul!
Jos guvernul!
In alta ordine de idei,este de vina Ghita ca onor justitia este asa de iute ,ca-n 11 ani nu a putut sa-i dovedeasca vinovatia?
Sa speram ca actalul guvern, cit o mai tine, sa nu reuseasca sa puna botnita justitiei.
Deja nu mai conteaza ca s-a prescris fapta cu noul Cod Penal, NU TREBUIA sa se ajunga la asa ceva! Este inadmisibil ca un dosar sa fie plimbat 11 ani prin instante. Este inadmisibil ca justitia romana si cei care au instrumentat acest caz nu au fost in stare - ca sa nu spun altceva - sa rezolve definitiv acest dosar.
Eu in acest moment m-as indrepta impotriva acestora. Stiu, au fost presiuni politice, s-au schimbat guverne bla bla. Asta se va intampla tot timpul, politicienii vin si pleaca, hoti vor fi pretutindeni. Insa justitia se pare ca a fost doar oarba nu si proasta la acest capitol. Cineva a tras sforile ca acest dosar sa fie plimbat iar cei care ar fi trebuit sa puna punctul pe i au frecat menta de miroase in toata tara.
Astept reactia judecatorilor care au instrumentat cazul, sa arate ca ei si-au facut treaba. In caz contrar, nu sunt decat o sleata de hoti, de fapt mai rau, hoti profesionisti si merita sa intre la inchisoare in locul aluia.