UPDATE Radu Mazare, urmarit penal de DNA in 3 noi dosare privind retrocedari de terenuri

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 5 februarie 2014, 11:00 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost chemat miercuri de procurori la DNA Constanta, pentru a fi audiat in 3 noi dosare privind retrocedari de terenuri, in care este urmarit penal. Radu Mazare a declarat, la iesirea de la DNA Constanta, unde a stat aproximativ 15 minute, ca i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal de procurorii DNA pentru abuz in serviciu in trei noi dosare legate de retrocedari de terenuri. Potrivit unui comunicat al DNA, Radu Mazare este urmarit penal pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Alaturi de Radu Mazare, in aceste dosare mai sunt urmariti penal Ion Marica si Ramona-Danoela Dospinescu, care la momentul savarsirii faptelor erau functionari in cadrul Primariei Constanta si membri in Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Radu Constantin, avocat in Baroul Constanta, este urmarit penal pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice. La momentul savarsirii faptelor, Radu Constantin era functionar in cadrul Primariei Constanta si membru in Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.

  • De ce ii acuza DNA pe cei 4:

In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile cu privire savarsirea urmatoarelor fapte de catre suspecti:
In perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Mazare Radu Stefan nu si-a indeplinit obligatia care decurgea din functia de primar al mun. Constanta privind predarea a doua terenuri catre proprietarul lor, pe care acesta le cumparase de la Consiliul Local Constanta.
Aceasta omisiune a avut ca urmare plata, catre persoana respectiva, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanta cu titlul de despagubiri, cheltuieli de judecata, onorariu avocat si cheltuieli de executare, precum si un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseste, in prezent, cele doua terenuri.
Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazare Radu Stefan, in exercitarea atributiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din functia de primar al mun. Constanta, a emis o dispozitie, prin care doua persoane vatamate au fost expropriate in fapt si private in mod ilegal de un bun pe care il detineau, suferind astfel o vatamare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusa dreptului lor de proprietate, precum si un prejudiciu patrimonial. Totodata, prin acest act s-a obtinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanta, constand in contravaloarea bunului de care au fost private partile vatamate.
La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinta civila, Tribunalul Constanta i-a obligat pe primarul mun. Constanta, Consiliul Local Constanta si Municipiul Constanta prin Primar sa inainteze propunerea de acordare a despagubirilor catre un reclamant, pentru un teren cu suprafata de 293,20 m.p. Printr-o dispozitie emisa la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazare Radu Stefan a dispus acordarea de masuri reparatorii in echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafata de 50 m.p.(ce facea parte din suprafata de 293,20 m.p.), imposibil de restituit in natura. Aceste masuri reparatorii au constat intr-o suprafata de teren de 600 m.p., situat in mun. Constanta, cartierul Palazu Mare, in valoare de 30.000 euro, producandu-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanta.
Dispozitiile din datele de 31 iulie 2009 si 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor intocmite de suspectii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion.


Primarul Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane, intre care presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici, in dosarul privind atribuirea nelegala a unor terenuri, noteaza Mediafax.

Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate.

"Avantajele patrimoniale dobandite ilegal se regasesc in proprietatea inculpatilor sau a firmelor controlate de acestia, dupa cum urmeaza: Mazare Radu Stefan (prin firmele Nisipuri SA), mama si fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgica, Savulescu Emil Dragos, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat si Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA si Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacireanu Mihai Sergiu (ca persoana fizica si prin firma sa New Home Construct SA), Serban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puscasi Marius si Puscasi Carmen", preciza DNA.

Acest dosar se judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

In mai 2013, primarul Constantei, Radu Mazare, a intrat din nou in vizorul procurorilor DNA referitor la banii cheltuiti pentru realizarea videoclipului de promovare a statiunii Mamaia.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























13118 vizualizari

  • +52 (54 voturi)    
    he he (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:04)

    Sorrows [utilizator]

    Ii urez derbedeului sa faca declaratii pt presa in timp ce e scos cu catuse la maini si dus la duba.
    • +24 (28 voturi)    
      Pana si Ponta se bucura! (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:56)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Sorrows

      Chiar daca ÜPlagiatorul va face declaratii pompoase, de solidaritate cu baronul Mazare, in sinea lui se bucura ca Mazare e vanat de justitie.
      Prin comportamentul si mai ales prin puterea pe care Mazare a dobandit-o in USL si in "Republica Mazare" a devenit un ghimpe lung si ascutit in coastele Plagiatorului.
      • +7 (7 voturi)    
        nee (Miercuri, 5 februarie 2014, 16:57)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

        incearca reteta silaghi.
        fuga la bruksal.
        aia or sa aprecieze sa'l vada schimband uniformele che, castro si werhmacht.
        daca vagim todor ramane, ar face o pereche inbatabila si o imagine buna despre republica usl'amica Romania.
        sper ca si jiji, cand iese, tot acolo....
    • +3 (3 voturi)    
      Instiintat de noile coduri? (Joi, 6 februarie 2014, 2:37)

      Fane Babanu [utilizator] i-a raspuns lui Sorrows

      Oare i s-a adus la cunostinta ca va fi ascultat la telefon???
  • +36 (38 voturi)    
    Doamne ajuta sa ii ascunda putin pe descreierat (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:08)

    misa2002_2006 [utilizator]

    Doamne ajuta sa il ascunda putin!
    Catii bani o fi jonglat asta, cata protitutie a dezvoltat si cat si-a facut de cap in toti anii astia de cand e primar acolo????
    Nu avem nevoie de clovni!
    • +11 (17 voturi)    
      Cam greu.... (Miercuri, 5 februarie 2014, 14:12)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

      Daca doar il "urmaresc", inca vreo 3-4 ani de-acum inainte, dupa noile Coduri penale Mazare are sansa sa scape de toate dosarele, prin prescrierea faptelor.
      • +2 (6 voturi)    
        Romanika (Miercuri, 5 februarie 2014, 17:14)

        cocodino [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

        folosim americana ca niste oi kitchuri, suntem smecheri si avem legi golanesti si idioate.
        Daca tot tot o dam pe americaneste de la nume de firme, companii, restaurante, baruri, reviste, televiziuni, etc. De ce naiba nu aplicam legi normale la cap ca si in America. Acolo faptele nu se prescriu. Te ia politia si dupa 50 de ani si te baga la puscarie. In Romania tiganeasca mafioata gainara este ok, daca nu te prinde in 5 ani ai scapat chiar si de o condamnare pentru crima.
        • -1 (1 vot)    
          bla-bla-bla (Joi, 6 februarie 2014, 1:36)

          hollow [utilizator] i-a raspuns lui cocodino

          http://en.wikipedia.org/wiki/Statute_of_limitations

          You got schooled, son.
  • +31 (33 voturi)    
    hopa! (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:14)

    Rasmus [utilizator]

    inca unul pe care trebuie neaparat sa se trateze in strainatate
    • +17 (19 voturi)    
      Rabdare (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:58)

      AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

      Pe cat de sanatos era in Brazilia, pe atat de bolnav o sa fie in Romania dupa ce il ia DNA-ul pe sus.
  • +34 (36 voturi)    
    Hahaha (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:16)

    Taboo [utilizator]

    A venit si randul tau, la "carnaval" cu tine mascariciule.
  • +30 (32 voturi)    
    Tot inainte ! (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:30)

    UnOarecare [utilizator]

    Economia C-taei ae nevoie de eliberare !
  • +25 (27 voturi)    
    :D (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:31)

    Soljenitin [utilizator]

    Yeah, baby! :D
  • +25 (27 voturi)    
    Doar atat? (Miercuri, 5 februarie 2014, 11:37)

    dandra [utilizator]

    pe cand o perchezitie acasa si la sediu, pentru a descoperi tonele de cocaina sau heroina, pe care le prizeaza in mod frecvent, daca ne uitam la interviurile din media?
    Se vede efectiv pe fata lui ca nu este strain de "ajutatoare"....
  • +30 (32 voturi)    
    Iete fleosc! (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:02)

    triciupa [utilizator]

    Pai dna e o golaneala, n-a mai spus el asta? E o golaneala basista, macovista si morarista.
    "Ce-o sa-mi faceti? O sa-mi luati caii de la bicicleta! Pai baaaaaa, avem 70% baaaaa! Facem ce vrea muschii nostri, clar? Ce lege, care lege? Legea suntem noi baaaaa! Hai, valea ca va dam la toti, va dam sa va saturati cu ioropa voastra si cu schengenu' si cu emceveu' ala cu tot! Va dam cu hidrantu' si fara batista!
  • +27 (29 voturi)    
    no coment (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:09)

    sipu [utilizator]

    Pai la prejudiciu de 114 mil euro nu vad ce comentari s-ar putea face.Mare mirare sa nu fie retinut (sechestru pe avere , recuperarea prejudiciului)
  • +28 (30 voturi)    
    cu belcige (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:20)

    timp tamp [utilizator]

    Îi urez lui mazăre două perechi de belciuge, la mâini și picioare....iar apoi la pușcărieeeeee,...jiji vrea mazăre de Madagascar cu slănină de la nicușor
  • +19 (21 voturi)    
    ei cu banii, noi cu taxele (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:34)

    yellowdog [utilizator]

    totul pt bugetul borfasilor
  • +18 (20 voturi)    
    dosar (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:43)

    miluch [utilizator]

    Si aceasta este un alt dosar "politic" instrumentat de apropiatii lui Basescu, nu-i asa? Adica cineva te prinde cu mana in cascaval, dar tu nu si nu! E politic si atat. Dosarele politice parca erau pentru "infractiuni" referitoare la idei, nu pentru furtisaguri, eu asa imi amintesc...
  • +16 (18 voturi)    
    Neeee, (Miercuri, 5 februarie 2014, 12:50)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    e nevinovat!
    Asa a spus tontu!
    Si daca nu a spus... va spune!
  • +16 (18 voturi)    
    Well done! (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:02)

    corvus coraX [utilizator]

    Alt derbedeu care a stat prea mult in libertate...
  • +17 (19 voturi)    
    Mazare (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:06)

    Mo7 [utilizator]

    Ii vine si lui randul...cu siguranta, sunt multe magarii in spatele acestui personaj...care numai fata de om politic nu are! Curaj, in continuare, Justitiei!
  • +13 (15 voturi)    
    justitia e la mana lui Ponta (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:11)

    clarice [utilizator]

    Nu are tupeu sa-l inchida pe Mazare,asta ar pune capac si USL se va razbuna crunt.
    Pai de unde sa mai aiba USL in Constanta bani de alegeri.
    Epoca Basescu se termina si incepe epoca puscariasilor si hotilor asta ne asteapta si culmea tot o parte foarte mare din popor vrea asta.
    • +10 (12 voturi)    
      ce rea poporul? (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:32)

      sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui clarice

      cine stie ce vrea poporul?
      poporul nu a fost niciodata educat pentru democratie, nici pe vremea lui Cuza nici pe vremea lui Basescu. Poporul nu poate sa vrea ce e bun pentru el, pentru ca nu stie ce e si cum se maninca libertatea.
      Sa acuzi poporul roman ca nu stie ce sa aleaga e ca si cum ai acuza un eschimos ca nu stie sa calareasca elefanti.
  • +16 (18 voturi)    
    multa samba la puscarie! (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:41)

    talmaciul.blogspot.ro [utilizator]

    imbracat festiv, pentru petrecerile cu detinutii. miau!
  • +10 (14 voturi)    
    Nu are postaci (Miercuri, 5 februarie 2014, 14:47)

    KostasP [utilizator]

    La banii lui ar fi cazul sa angajeze si el 2-3 postaci sa-i faca galerie pe hn. Nu de alta dar e trendy.
  • +9 (11 voturi)    
    daca vreti sa il ridicati si face windsurfing? (Miercuri, 5 februarie 2014, 14:47)

    trem [utilizator]

    .... sa stiti ca pune bodyguarzii pe voi de va sar toti dintii!

    Oricum cred ca are sanse mari sa constituie o trupa de samba in puscarie - incep sa se adune multe 'dive' acolo!
  • +2 (2 voturi)    
    astia ne fura! (Joi, 6 februarie 2014, 7:34)

    domnuldefier [utilizator]

    si noua ne convine! tacem malc! daca el e golan nu inseamna ca si procurorii sunt golani si merita sa aiba soarta lui Becali ca si ala se dadea artist!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by