Coruptia costa economia europeana 120 de miliarde de euro, anual - raportul Comisiei Europene

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 3 februarie 2014, 15:33 Dosare Anticoruptie


 documente
Coruptia costa in fiecare an aproape 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana, care prezinta o lista a sectoarelor unde situatia poate fi imbunatatita, scrie AFP.

"Coruptia afecteaza increderea cetatenilor in institutiile democratice si in statul de drept, submineaza economia europeana si priveaza puterile publice de venituri fiscale de care are o nevoie disperata", a subliniat, intr-un comunicat, comisarul european insarcinat cu Afacerile interne, Cecilia Malmstrom.

"Statele membre au facut mult in cursul ultimilor ani pentru a lupta impotriva coruptiei, dar raportul publicat astazi arata ca aceste eforturi sunt departe de a fi suficiente", a precizat aceasta.

Raportul, primul de acest gen, nu stabileste un clasament intre tarile europene in materie de coruptie, dar arata principalele lacune legislative observate in lupta anti-coruptie la nivel european.

In particular, controalele interne asupra procedurilor din cadrul administratiilor publice sunt insuficiente, iar regulile legate de conflictele de interese variaza de la un stat la altul, la fel ca si eficienta sistemului de condamnare si anchetare.

Raportul deplange faptul ca majoritatea statelor UE nu dispun de statistici globale asupra infractiunilor de coruptie, ceea ce face compararea si evaluarea mult mai dificile.

De asemenea, se arata ca integritatea politica ramane o problema in numeroase tari din UE: astfel, nu este o practica curenta stabilirea unor coduri de conduita in materie de coruptie din partea partidelor politice, iar acolo unde exista astfel de coduri, acestea nu produc efecte reale. Lacune importante exista in continuare in materie de finantare a partidelor politice.

In fine, sectorul pietelor publice este deosebit de expus coruptiei, noteaza raportul.

Comisia publica si un sondaj Eurobarometru care arata ca 76% dintre europeni cred ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit. 8% spun ca au fost martori la un act de coruptie in anul care a trecut.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























629 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Completare (Luni, 3 februarie 2014, 15:39)

    STEFAN A. [utilizator]

    Acelasi raport subliniaza ca doar in Italia , "costul" coruptiei e de 60 miliarde euro . . Adica 50% din valoarea de 120 miliarde euro din intrega UE .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by