Judecatorul Mihai Udroiu: In lipsa unei modificari privind competenta DIICOT, exista riscul de blocare a activitatii acestei structuri

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:26 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Mihai Udroiu, membru al Comisiei de elaborare a noilor coduri - penal si procedura penala, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca, in lipsa unei modificari privind competenta DIICOT in actul normativ asteptat privind noile coduri, exista un risc semnificativ de blocare a activitatii acestei structuri.

Judecatorul Mihai Udroiu, in prezent consilierul sef al procurorului-sef DIICOT, sustine ca este absolut imperioasa promovarea unei modificari de esenta in competenta DIICOT ca urmare a noii definitii a "grupului infractional organizat".

"Este absolut imperioasa promovarea in cadrul mult asteptatei OUG a unei modificari de esenta in competenta DIICOT ca urmare a noii definitii a grupului infractional organizat din art. 367 noul Cod penal privita in contextul modificarilor operate sub aspect procedural prin legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura penala nr. 255/2013. Potrivit acestui articol, activitatea grupului infractional organizat nu mai este legata de comiterea unei infractiuni grave. Prin urmare, indiferent de natura infractiunii comise, acestea ar trebui sa intre in competenta DIICOT. Pentru infractiunile grave lucrurile raman neschimbate. Insa nu cred ca o structura specializata in combaterea criminalitatii organizate ar trebui sa ancheteze infractiunile de periculozitate mica si mijlocie ce intra in scopul grupului (de pilda, furtul de capace de canalizare comise de un grup infractional organizat), ci numai pe cele grave', atrage atentia Udroiu.

El precizeaza ca DIICOT a solicitat Ministerului Justitiei inca din noiembrie 2013 o modificare in acest sens, care are ca scop evitarea supraincarcarii DIICOT cu dosare care in prezent se afla pe rolul parchetelor de pe langa judecatorii sau tribunale si care nu vizeaza infractiuni grave.

"Personal consider ca, in lipsa unei asemenea modificari legislative, exista un risc semnificativ de blocare a activitatii DIICOT, prin supraincarcarea acestei unitati de parchet", mai spune judecatorul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1998 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by