Decizii ale justitiei in cazurile Mihai Necolaiciuc, Serban Bradisteanu si Gheorghe Coman, asteptate marti. Termene si in procesele in care sunt judecati Monica Iacob Ridzi si Relu Fenechiu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2014, 9:53 Dosare Anticoruptie


Fostul director al CFR Marfa, Mihai Necolaiciuc, ar urma sa afle marti daca este condamnat pentru deturnare de fonduri, in cel de-al patrulea dosar in care este judecat. De asemenea, Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte marti in dosarul in care medicul Serban Bradisteanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si luare de mita, in legatura cu achizitionarea de aparatura medicala pentru penitenciare. Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca marti recursul in cazul solicitarii DNA privind arestarea preventiva a deputatului Gheorghe Coman, presedinte al PC Buzau. Tot marti au loc noi termene in dosarele in care sunt judecati fostii ministri Relu Fenechiu si Monica Iacob Ridzi.


  • Relu Fenechiu, 5 ani de inchisoare cu executare in prima instanta

Relu Fenechiu
(PNL), fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat pe data de 12 iulie 2013 la 5 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si 3 ani interzicerea unor drepturi. Fenechiu este primul ministru roman din istorie condamnat in timp ce se afla in functie. Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a fost condamnat si el la 5 ani de inchisoare cu executare si 3 ani interzicerea unor drepturi. Sentinta nu este definitiva, a fost atacata, iar in prezent se judeca recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa prima decizie a Curtii Supreme, premierul Victor Ponta a preluat interimatul functiei de ministru al Transporturilor; ulterior, Ovidiu Silaghi a fost propus in functia de ministru al Transporturilor, pentru ca in august Silaghi sa isi retraga candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce DNA a cerut inceperea urmaririi penale pentru acesta.

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis in judecata in iunie 2012 de catre procurorii DNA pentru ca, prin firmele sale, intre 2002 si 2005 ar fi cumparat transformatoare vechi din anii '70 si pe care le-a vandut ulterior ca noi catre Electrica Moldova (SISSE). Procurorii sustin ca 99% din transformatoarele cumparate de stat au ramas in stocul Electrica Moldova fara sa fie folosite, ca produse vechi, iar prejudiciul estimat se ridica la peste 7,5 milioane de lei.

Citeste in sectiunea "Anticoruptie" toate detaliile Dosarului "Transformatorul" - Relu Fenechiu


  • Monica Iacob Ridzi, acuzata de trucarea unor achizitii publice privind festivitatile de Ziua Tineretului

Monica Iacob-Ridzi (PP-DD). Fostul ministru democrat-liberal al Tineretului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009 este acuzat de trucarea unor achizitii publice privind festivitatile de Ziua Tineretului, din 2 mai 2009, precum si de fals in legaura cu acestea. In iulie 2009, Camera Deputatilor a incuviintat urmarirea penala a lui Ridzi, insa in februarie 2010 a respins perchezitiile informatice cerute de DNA. In 3 mai 2011, procurorii DNA au trimis-o in judecata pe Monica Iacob-Ridzi, iar dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intre timp, ea a fost aleasa pentru un nou mandat de deputat, dar de data a ceasta din parea PP-DD. Imediat dupa izbucnirea scandalului, Ridzi a demisionat din Guvernul Boc.

Monica Iacob Ridzi a fost trimisa in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte 11 persoane, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice.

DNA sustine ca, in perioada 17 martie -22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, a hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

"A fost alocata, in acest scop, societatilor comerciale Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL, suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sporturilor a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen", sustin procurorii.

Toate detaliile despre Dosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi in sectiunea "Anticoruptie" Hotnews.ro.


  • Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc afla marti daca va fi condamnat pentru deturnare de fonduri
    
Judecatoria Sectorului 1 se pronunta marti
in dosarul fostului director al CN CFR Mihai Necolaiciuc, trimis in judecata pentru deturnare de fonduri. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR (CNCFR), in cel de-al patrulea dosar, in care este acuzat de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CNCFR in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003.

In sarcina celor doi, procurorii au retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

"In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata procurorii DNA.

In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CNCFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", mai sustin procurorii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.

In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Un alt dosar in care este acuzat Mihai Necolaiciuc,  "Achizitii de lux 1" in
sectiunea "Anticoruptie" Hotnews.ro.


  • Tribunalul Bucuresti se pronunta in dosarul lui Serban Bradisteanu, acuzat de abuz in serviciu si luare de mita

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte marti in dosarul in care medicul Serban Bradisteanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si luare de mita, in legatura cu achizitionarea de aparatura medicala pentru penitenciare.

Pe 28 noiembrie 2013, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Bradisteanu la 10 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunilor abuz in serviciu si luare de mita, dar si mentinerea sechestrului pe bunurile detinute de medic. Initial, Bradisteanu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti, pe 3 decembrie 2009, insa dosarul s-a reintors spre rejudecare la aceeasi instanta, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.

Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la 22 martie 2007, fiind acuzat ca ar fi primit mita aproape patru milioane de euro de la o firma ce distribuia produse medicale, in schimbul trucarii unor licitatii.

Potrivit DNA, in perioada 2001 - 2002, Serban Bradisteanu, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare la o licitatie pentru achizitia de aparatura medicala, organizata de Ministerul Justitiei, a atribuit, cu incalcarea flagranta a normelor legale in materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar si a Spitalului "Prof. dr. Constantin Angelescu".

Anchetatorii sustin ca Serban Bradisteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elvetia si BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discretionara a contractelor de furnizare de produse, producand un prejudiciu de 9.169.606 euro Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

In schimb, medicul ar fi primit in conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari americani si 3.594.333 euro.

Inceperea urmaririi penale impotriva membrilor comisiei de licitatie, printre care si medicul Serban Bradisteanu, a fost dispusa de DNA la 4 mai 2006. Ceilalti membri ai comisiei - Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Parausanu, Daniela Nazdravan, Irina-Doina Protopopescu si Florica Topologeanu - au fost ulterior scosi de sub urmarire penala, constatandu-se lipsa vinovatiei lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate in proprietatea medicului Bradisteanu: un teren si o vila in Ciolpani, cu o valoare estimata la 425.000 de euro, o garsoniera in Bucuresti, pe calea Victoriei, cu o valoare estimata la 62.000 de euro si un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din Bucuresti, cu o valoare estimata la 1.100.000 de euro.


  • ICCJ judeca marti recursul in cazul cererii DNA de arestare a deputatului Gheorghe Coman
    
Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca marti recursul in cazul solicitarii DNA privind arestarea preventiva a deputatului Gheorghe Coman, presedinte al PC Buzau, cercetat penal pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-o formatiune politica in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Recursul DNA vine dupa ce un complet de la instanta suprema a respins pe 30 decembrie 2013 cererea de arestare formulata de procurori, Gheorghe Coman fiind cercetat in stare de libertate.

Potrivit DNA - Serviciul teritorial Ploiesti, in perioada noiembrie - decembrie 2013, folosindu-se de functia sa din Partidul Conservator, Gheorghe Coman a solicitat unui denuntator, persoana cu functie de conducere in Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau, diverse servicii, precum si remiterea unor foloase materiale necuvenite, in schimbul mentinerii acestuia in functia publica respectiva (care la nivel politic 'revenea' PC).

Foloasele pretinse constau in asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor intalniri de lucru in cadrul PC, ce urmau a fi organizate in municipiul Buzau.

Astfel, in perioada 9-16 decembrie 2013, Gheorghe Coman i-a solicitat denuntatorului sa achite jumatate din contravaloarea notei de plata aferenta organizarii conferintei din 14 decembrie in municipiul Buzau, in urma careia deputatul a fost ales presedinte al organizatiei judetene a PC, respectiv suma de 3.140 lei.

Pe 18 decembrie 2013, Gheorghe Coman a fost prins in flagrant de procurori in timp primea banii de la denuntator.

Imediat dupa primirea banilor, Gheorghe Coman a urcat la volanul autoturismului sau, a pornit motorul, iar la aparitia organelor de ancheta care i-au solicitat sa ramana pe loc a demarat in tromba, refuzand sa dea curs solicitarii echipei operative care a incercat fara succes sa-l opreasca.

El a fost prins o zi mai tarziu si dus la DNA - Serviciul teritorial Ploiesti, unde a fost audiat mai multe ore.

Pe 27 decembrie, plenul Camerei Deputatilor a aprobat, prin vot secret, solicitarea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Gheorghe Coman.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar in martie 2013 a trecut la Partidul Conservator, fiind ales in luna decembrie presedinte PC Buzau.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5682 vizualizari

  • +19 (19 voturi)    
    La multi ani. (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:00)

    Cil [utilizator]

    La cati mai multi ani tuturor.
    • 0 (0 voturi)    
      ok... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:39)

      adicos [utilizator] i-a raspuns lui Cil

      dar pentru Felix? Lipseste de prea mult timp o decizie in cazul unui personaj f important pentru imaginea noastra si nu numai, nu credeti?
  • -6 (12 voturi)    
    intrebare sincera (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:04)

    Skeptical [utilizator]

    Nu fac aluzie la nimic, cititi intrebarea la modul literal, fara dedesubturi:

    cum se explica ca atit de multe dosare notorii de coruptie isi au datele de sentinta in 1-2 zile?
    • +2 (2 voturi)    
      parerea mea (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:19)

      politic_incorect [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      or fi superstitiosi sau omenosi... daca dai cu executare inainte de Craciun primesti cadouri nasoale?! probabil o sa mai auzim de ceva amanari. le-au adunat la inceput de ianuarie si acum le ordoneaza si ei mai realist anul asta. vom vedea astazi...
    • +7 (7 voturi)    
      astazi va fi martea alba (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:19)

      timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      sa scape in 1-2 zile de balacarelile politicienilor, altfel tonta si bolsevicii lui ar fi toata ziulica cu tunurile pe judecatori...
    • -3 (5 voturi)    
      e greu sa citesti fara dedesubturi (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:19)

      politic_incorect [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      e an electoral.
    • +1 (1 vot)    
      pură coincidență! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:23)

      Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      ca la loto
    • +6 (6 voturi)    
      dar (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:25)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      trebuie sa recunosti ca lui bonbonica I s'a dat prioritate, fara girofar. :)
      io, sincer, as vrea sa aud d'astea, zilnic.

      le urez si io, la multi ani !
    • 0 (0 voturi)    
      au as intreba altceva (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:46)

      thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Skeptical

      cum se face ca toate doasrele astea au durat asa de mult? nici unul din astea nu trebuia sa dureze mai mult de un an, si nici alea pentru care nu avem termene definitive, finale, ultime, inatacabile si ce orice alt adjectiv mai vrei tu pentru miriadele de forme de atac din romania.
  • +18 (18 voturi)    
    la multi ani fericitilor ... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:05)

    timp tamp [utilizator]

    La multi ani fericitilor de astazi...sa primeasca macar cat a primit bombonel!
  • +17 (17 voturi)    
    Casa Poporului in renovare? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:06)

    Bwana [utilizator]

    Pai in ritmul asta ce facem? Mutam Casa Poporului la Rahova? Sau punem gratii la ferestrele ei?
    Eu zic ca este mai ieftin sa o mutam...
    • +10 (10 voturi)    
      de Felix nimic ? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:19)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

      Latrinele au devenit OTV ul Romaniei, si ar trebui INCHISE !
      • +6 (6 voturi)    
        Felix la desert! (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:26)

        Bwana [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        Sa nu ni se aplece...
        • +3 (3 voturi)    
          sa te auda Dumnezeu (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:01)

          un domn [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

          si vin si banutzii de la Crescent sau se natzionalizeaza latrinele http://www.youtube.com/watch?v=-SR0lXbiaWk
    • +1 (5 voturi)    
      numai? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:22)

      StefanB52 [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

      Tot acolo pot fi mutate si Palatul Victoria si Cotroceniul.
    • +5 (5 voturi)    
      Eu cred.... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:24)

      timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui Bwana

      la actuala componenta a guvernului si parlamentului ...cu zeci de penali si cel putin cateva sute de puscariabili....cred ca e mai bine sa transformam Casa poporului in puscarie,.
      Am avea in acest fel o singura puscarie, nu va mai fi nevoie de zeci de mii de gardieni, si sute de sefi de penitenciare cu salarii uriase, detinutii ar avea suficient spatiu, iar conditiile ar fi superbe si scapam astfel de condamnari la CEDO
  • +7 (7 voturi)    
    Marțea Albă? (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:16)

    ValyGreavu [utilizator]

    Să fie azi Marția albă a Justiției românești?
    Cu dungi negre pe politrucii de mai sus? :)
  • +9 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:17)

    [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
    In mod, ... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:23)

    SRA [utilizator]

    In mod normal acest guvern, parlament trebuie sa demisioneze si sa lase locul celor care doresc cu ADEVARAT sa guverneze aceasta ROMANIE.

    ROMANIA nu este a lui Voiculescu, Ponta sau Antonescu este ROMANILOR !

    Cred ca NATIUNEA a inteles "DECE NU TRAITI BINE " !

    Daca se doreste cu USL = SS acceptati AMNISIA se doreste viitorul NATIUNII alaturi de Presedintele ROMANIEI, Traian BASESCU, https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu?ref=ts&fref=ts
  • +4 (4 voturi)    
    Fenechiu (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:24)

    mariapopa [utilizator]

    Intamplator sau nu, fosta SISE Moldova (actuala Servicii Energetice Moldova), societatea de stat prejudiciata in cazul Fenechiu si constituita ca parte civila in vederea recuparerarii prejudiciului in dosarul Transformatorul, a fost bagata in DIZOLVARE pe 20.12.2013. Actele de dizolvare au fost depuse la Registrul Comertului, urmand a fi publicata hotararea de dizolvare.
  • 0 (0 voturi)    
    din PDL (Marţi, 7 ianuarie 2014, 10:46)

    radiola [utilizator]

    Nu pre sunt musterii pentru puscarie?
    Lasa ca va vine randul la anul,tot ca acum pe banda rulanta.
    • +1 (1 vot)    
      Dar totuşi RITZI...era ministru PDL (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:41)

      gabbi [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      trebuie să fim corecţi şi să dăm justiţiei o mână de ajutor.
    • 0 (0 voturi)    
      daca tine 7 ani (Marţi, 7 ianuarie 2014, 13:59)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui radiola

      ca la Bombo, 8 ani ca la Oprisan, 5 ani ca la Fenechiu mai ai de rabdat.
  • +3 (3 voturi)    
    Sugestie ptr redactie (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:26)

    transalpinarum [utilizator]

    Pe coloana din dreapta unde sunt listate cazurile de coruptie, la categoria Dosare inchise, ar fi bine sa listati si ce sentinte s-au dat! ca sa stim (ne reamintim) si rezultatul.
  • +1 (1 vot)    
    Îmbucurător! dar... (Marţi, 7 ianuarie 2014, 11:37)

    gabbi [utilizator]

    Asta este munca DNA -ului domnului MORAR iar întrebarea mea este câte şi care sunt dosarele din 2012 şi 2013 în lucru la DNA pentru că, ok, rezultatele actuale sunt super ca exemplu dar JAFUL USL (şi probabil nu numai) este clar că continuă...
    Îmi poate răspunde cineva vă rog


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by