Motivarea Tribunalului Bucuresti in dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani cu executare: Voiculescu recompensa co-inculpatii dupa efectuarea operatiunilor nelegale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 31 decembrie 2013, 15:21 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: Agerpres
Dan Voiculescu ii recompensa pe subalternii din partidul sau judecati in dosarul privind privaztizarea Institutului de Cercetari Alimentare, dupa efectuarea diferitelor operatiuni nelegale, prin participari la simpozioane in strainatate si mentinerea in functii sau desemnarea lor pe unele noi, reiese din motivarea Tribunalului Bucuresti. Instanta subliniaza, in motivarea deciziei prin care inculpatii din dosarul "ICA" au fost condamnati la inchisoare cu executare, ca probele administrate sustin rechizitoriul procurorilor.

La randul sau, Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru ca, sustin judecatorii in motivarea deciziei, el a urmarit "cu orice pret" privatizarea ICA in favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in dosarul privind privatizarea ICA. Decizia nu este insa definitiva.

"Analizand prin coroborare probele administrate in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti, Tribunalul retine ca situatia de fapt retinuta in rechizitoriu este dovedita prin ansamblul probator administrat in cauza", se arata in documentul citat.

Instanta retine ca, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Dan Voiculescu si-a exercitat influenta asupra altor inculpati din dosar in calitate de presedinte al PUR (actualul PC).

In acest context, sunt mentionati in motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis si Catalin Jean Sandu, care ar fi fost "recompensati, dupa efectuarea diferitelor operatiuni nelegale, prin asigurarea participarii la simpozioane in strainatate si prin mentinerea sau desemnarea unor functii noi, functii ce erau remunerate".

"Probatoriul administrat in cauza a demonstrat ca inculpatii M.G., P.S. si S.J.C. se aflau in sfera de influenta a inculpatului V.D., conferita de functia de presedinte al PUR in conditiile in care coinculpatii M.G., P.S., S.J.C. aveau calitatea de ....... ai aceluiasi partid, fiind si recompensati dupa efectuarea diferitelor operatiuni nelegale, prin asigurarea participarii la simpozioane in strainatate si prin mentinerea sau desemnarea unor functii noi, functii ce erau remunerate", noteaza instanta.

Tribunalul precizeaza ca Voiculescu si-a folosit influenta, ca presedinte de partid, pentru ca Grivco, firma controlata de el, sa cumpere pachetul de actiuni detinut de Agentia Domeniilor Statului (ADS) "la un pret mult inferior fata de valoarea comerciala reala si in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea cu intentie a activelor si a titlurilor de participare".

"Privatizarea societatii nou infiintate si adjudecarea prin licitatie a pachetului de actiuni de catre SC 'G.' SA B. s-au realizat in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (...) Ulterior, titlurile de participare ale SC ICA au fost 'spalate' prin dobandirea lor in nume propriu de catre inculpatul V. D. in conditiile cunoasterii provenientei ilicite a acestora si transmiterii lor ulterioare unor terte persoane de buna-credinta", se arata in motivare.

Instanta mai subliniaza ca, desi Voiculescu "a negat in mod constant ca ar avea vreo implicare in activitatea de privatizare a SC ICA SA, activitatea premergatoare privatizarii (...), precum si activitatea infractionala a celorlalti inculpati (... ) demonstreaza ca inculpatul si-a folosit influenta si autoritatea, in calitatea sa de ..... al P.U.R., asupra inculpatilor M. G., P.S. si S. J. C.".

In privinta inculpatilor Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis si Catalin Jean Sandu, in motivare se arata ca acestia s-au lasat influentati de Dan Voiculescu si "au actionat prin nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la momentul privatizarii, in vederea realizarii scopului urmarit de inculpatul D. V.". "Totodata relatiile de prietenie existente si dezvoltate ulterior intre inculpati si actiunea lor concertata si concomitenta in beneficiul firmei G. (Grivco - n.r.), realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, cu consecinte pagubitoare pentru SC ICA SA a condus la privatizarea frauduloasa a SC ICA SA", se mai mentioneaza in documentul citat.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 26 septembrie, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in dosarul privind privatizarea ICA.


  • Condamnatii din dosarul ICA: Voiculescu, Mencinicopschi, Sorin Pantis

Tribunalul Bucuresti a dispus condamnarea lui Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani dupa executarea pedepsei functiile de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC ICA SA.

Tot la sase ani de inchisoare cu executare au fost condamnati si fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop.

Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9407 vizualizari

  • +27 (31 voturi)    
    'ai de mine ! (Marţi, 31 decembrie 2013, 15:53)

    mircea_cjn [utilizator]

    Ce trupa serioasa !
    Bun, si cat timp astia se racoresc la racoare , popa Gadea si spagasinul Mirciulica vor canta in continuare, nu?
    • +8 (10 voturi)    
      vor "canta"? (Marţi, 31 decembrie 2013, 16:13)

      madalin [anonim] i-a raspuns lui mircea_cjn

      ...vor manca "maro" ca doar lucra la haznaua rromului
    • +13 (15 voturi)    
      Usurel... (Marţi, 31 decembrie 2013, 17:40)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

      "Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel. "

      Multe se mai pot schimba pana la decizia definitiva... De exemplu, la urmatorul termen, nu mai ataca decizia, intra in inchisoare, si dupa cateva sapt e gratiat de Parlament.
      • +1 (1 vot)    
        atentie! (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 14:32)

        cinic [utilizator] i-a raspuns lui bgd

        Varanul a negat implicarea sa! niciodata nu a zis ca e ilegala. FFF Interesant.
    • -13 (21 voturi)    
      Hmmm (Marţi, 31 decembrie 2013, 20:35)

      MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

      Interesant cum de se strang aici numai voturile cu +...am votat cu minus la doua comentarii dupa care am dat un f5 si au ramas numai voturile cu + ale mele fiind ignorate.
      Acum am inteles de ce articolele pro-bese sunt pline de comentarii cu +40, +50...
      • +4 (8 voturi)    
        interesant sau nu (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 3:59)

        was [anonim] i-a raspuns lui MRSmrs

        Ceea ce ati trait dumneavoastra tine de server si nu de cenzura. Dupa cateva minute daca dati "reincarca" veti observa ca votul dumneavoastra a fost validat. S-a mai intamplat si la mine, nu are legatura cu continutul comentariului.
        Pe de alta parte tot va dau minus, daca nu de alta, macar de dragul spiritului de turma..
        • -7 (11 voturi)    
          Hmmm (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 6:09)

          MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui was

          Se vede ca basistii au spirit de turma...macar tu recunosti.
          La multi ani!
          • 0 (4 voturi)    
            La multi ani! (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 14:59)

            Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

            Asa-i! Noi basistii sintem turma iar voi uslamistii reprezentati partea progresista a Romaniei si Europei.

            Printre voi se regasesc cei mai fini intelectuali ai tarii, spiritul de dreptate si dorinta de modernizare. Voi sinteti spuma tarii si a Europei.

            Chiar nu inteleg de ce sintem asa multi europeni impotriva voastra si a spiritului uslamist. Mai faceti si voi erori, dar foarte rar. Cred ca lumea e invidioasa pe cultura uslamista, pe spiritul uslamist creator de valoare si bogatie, spirituala si materiala.

            Spune si tu! N-am dreptate?! De ce sinteti voi tinta invidiei europene si americane?! Ce alt motiv serios are lumea civilizata sa va trateze pe voi, cei 8 milioane, asa cum va trateaza?! E clar! Sintem invidiosi, hotomani, parsivi, dezinformati. De aceea sintem majoritatea europeana impotriva solidaritatii uslamiste sublime! Alta explicatie nu exista. Voi sinteti buni, dar noi majoritatea europeana nu sintem in stare sa intelegem valoarea celor 8 milioane. Nu sintem in stare sa distingem valoarea voastra culturala. Sinteti exceptionali! E clar nu-i asa??!!

            La multi ani!
            • -3 (5 voturi)    
              Hmmm (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 16:40)

              MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

              Ha, ha, ha!!!
              Buna gluma asta cu =noi majoritatea europeana=...stiu ca nedemocratul bese le baga in cap slujniciolor lui ca doar ei sunt =europeni adevarati= si ca reprezinta =progresul=!!!:)))
              Daca ai fi facut ceva psihologie la viata ta ai fi aflat ca asta este o metoda grobiana de manipulare care functioneaza in general la cei nescoliti....
              In rest...La multi ani!
              • 0 (0 voturi)    
                Cum? (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 21:11)

                Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

                Uslamismul nu este ceea ce vrei tu. Curentele uslamise predominante sint anacronice, fundamental opuse culturii europene. Uslamistii cu mai putina instruire decit tine, adica majoritatea lor, recunosc asta deschis. Spre deosebire de alti uslamisti, tu crezi sincer in principii?! Te simti tu european?! Poate ca da. N-am cum sa stiu eu asta.

                Dar e o mare prapastie intre cultura europeana si cultura uslamista. Voi nu sinteti Europa si chiar va mindriti cu asta. Iar parerile tale originale despre Europa n-au cum sa schimbe orientarea milioanelor de uslamisti indoctrinati. Sinteti ceea ce sinteti. Nu mai simula confuzia. Intelegi bine ceea ce scriu. Iar daca nu te-ai regasi in cultura uslamista, de ce apartii acestei culturi?!

                Cum vrei sa ne lamuresti ca esti diferit fata de restul uslamistilor?! Cum??!!
                • 0 (0 voturi)    
                  Hmmm (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 23:25)

                  MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

                  1).Tu nu ar trebui sa vorbesti despre cultura pentru ca nu ai competente.:)
                  2).Daca tu intelegi prin cultura ceea ce propaga familia basescu...m-am lamurit.
                  3).=Uslamismul= este o aberatie de eticheta inventata de niste manipulatori grobieni, pentru a fi repetata de cei care nu pot gandi cu capul lor sau nu au experienta gandirii....
                  4).Sa inteleg ca in UE nu exista nici liberali nici socialisti si nici conservatori?
                  USL este compusa din aceste partide...
                  • 0 (0 voturi)    
                    Somnul ratiunii (Joi, 2 ianuarie 2014, 19:19)

                    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

                    Cultura uslamista NU este despre poltica. NU este o simpla orientare politica. Este o cultura malefica despre individ si comunitate, despre stat si libertati, despre autoritate si reguli. Uslamismul este un stil anacronic de viata si de ura, ciuperca toxica a melancoliei comuniste, a brutalitatii sovietice.

                    Te doare uslamismul?! Asta e! Asta-i tabara culturala pe care ti-ai ales-o. Iar referendumul din vara 2012 a fost doar lentila istorica prin care lumea v-a putut observa cu greata. Daca ati fi doar o miscare politica, ar fi inca bine. Dar sinteti mult mai periculosi decit optiunile voastre politice. Ura si prostia voastra e o forma sofisticata de terorism popular. Voi sinteti razbunarea mediocritatii pe valoare si principia. Voi sinteti somnul ratiunii. Voi votati in fiecare zi impotriva vietii.
    • -7 (19 voturi)    
      Hmmm (Marţi, 31 decembrie 2013, 20:39)

      MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

      PS.Sa nu se inteleaga gresit ca iau apararea cuiva...sa infunde puscaria si felix de mana cu udrea, basescu, videanu, nastase, patriciu, vantu, casuneanu, etc.
      Hotii nu au partid, doctrina, nimic...ei sunt doar hoti!
      • 0 (2 voturi)    
        Corect (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 18:30)

        ty [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

        O simpla curiozitate: de ce si Udrea? Din cate am auzit nu are nici macar o plangere penala. Exagerata propaganda uslasa facuta impotriva ei sa fie de vina?
        • -1 (1 vot)    
          Hmmm (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 19:56)

          MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui ty

          Udrea a fost implicata in cele 6 dosare penale facute de curtea de conturi lui bese cand bese era primar...face parte si cocos din gruparea care =invartea= milioane de euro.
          Daca ai avea rude la curtea de conturi ai sti mai multe despre tunurile date de bese+udrea+ cocos precum si dosarul lui videanu ...
          PS.Nu o uita pe udrea care se afla si in dosarul Alro/inteceptii...nu uita =Elena Udrea apare în stenograma unei înregistrări din dosarul Motorina, în care Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este cercetat pentru sprijinirea unui grup infracţional,=,etc
          • 0 (0 voturi)    
            Basme (Joi, 2 ianuarie 2014, 19:40)

            ty [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

            Finnd o lupta politica intre uslasi si basisti nu vad de ce nu ar fi profitat uaslasi de atatea oportunitati pe care le invoci si nu ar fi facut o plangere penala pentru Udrea. Simpla propaganda de prostit naivi.
  • +20 (26 voturi)    
    acest om s-a jucat cu destinul european al tarii (Marţi, 31 decembrie 2013, 16:41)

    Maniu [utilizator]

    in 2012! pentru asta trebuie sa plateasca Mirsavia sa.
  • +12 (14 voturi)    
    daaaa (Marţi, 31 decembrie 2013, 16:46)

    aer [utilizator]

    vor canta ...... Marabou ....

    :)
  • -9 (17 voturi)    
    Asteptam motivarile pe Mihaileanu, Flota, Nana (Marţi, 31 decembrie 2013, 16:53)

    VelmaKelly [utilizator]

    Cam peste 2 ani pe vremea asta.
    • -3 (3 voturi)    
      Bogatia si puterea principiilor (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 15:33)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui VelmaKelly

      Cum iti inchipui ca noi, opozitia si Europa, vom renunta la principii pentru ca voi, uslamistii, ne santajati cu dosarele lui Basescu?!

      Cum iti trece prin cap ca Europa si lumea civilizata pune in cumpana principiile ca sa salveze un om de justitie?!

      Esti naiv omule. Nu intelegi valoarea principiilor. Iar santajul practicat de cei ca tine, creeaza repulsie. Ceea ce-ti inchipui tu despre noi, lumea civilizata, este viziune ruseasca, copilareasca si malefica. Trezeste-te omule!!!!! Principiile sint foarte importante. Ele aduc bogatia si puterea.
  • -12 (16 voturi)    
    ICA (Marţi, 31 decembrie 2013, 17:16)

    Un cetatean [anonim]

    In final, dupa tot felul de contestatii,solutia va fi : ACHITATI,fapta nu exista. Cred in nevinovatia prof. Mecinicopschi,pentru atunci cand s-a privatizat ICA au mai fost privatizate inca 42 de unitati dupa aceeasi reteta.Unde sunt ceilalti vinovati ?Sa caute cei care nu-l suporta pe Voiculescu,poate il gasesc pe acesta si in celelalte privatizari.Apropo,cand vom stii de finalitatea proceselor cu Bancorex,pentru ca acolo sunt nume celebre pe care nu-i deranjeaza nimeni. Sa auzim numai de bine!
  • +19 (23 voturi)    
    Felix draga, LA MULTI INAINTE !!! (Marţi, 31 decembrie 2013, 17:26)

    potaissa [utilizator]

    ti-as da pe viata , papagalule comunist!!!
    • +13 (15 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 decembrie 2013, 18:18)

      [anonim] i-a raspuns lui potaissa

  • +10 (14 voturi)    
    La multi ani... cu executare! (Marţi, 31 decembrie 2013, 17:27)

    dadan [utilizator]

    Anul asta romanii au cules din roadele guvernelor Boc atat in justitie cat si in economie/ infrastructura (autostrazi) ... se pare ca totusi USL-istii nu au reusit sa distruga tara de tot anul asta... sa vedem ce ne aduce anul viitor ca-i stiu ambitiosi...
  • +12 (16 voturi)    
    Bilant implinirilor.Uuuraa(intre USL si popor)! (Marţi, 31 decembrie 2013, 18:09)

    hotnewsfil [utilizator]

    La sfarsit de an, putem fi mandri ca parlamentul Romaniei a castgat premiul cu cununa, la coruptie.
    Parlamentul le-a fost model tuturor borfasilor. Acestia, cu exceptii practic nesemnificative, au furat la vedere, ireprosabil, ca profesorii lor - parlamentarii.
    . Poporul si justitia i-au admirat, cu gura cascata, ros de invidie.
    E drept, justitia a facut si vreo doua gafe, bagandu-i la puscarie pe prostii care s-au lasat prinsi sau dandu-le unora pedepse cu suspendare.
    Cel mai cinstit guvern, din intreaga istorie a Romaniei, s-a luptat vitejeste sa ii apere.
    In cazurile mai grele a reusit.
    Important este ca, datorita echilibrului asigurat de USL, Romania a reusit sa isi conserve ultimul loc din UE. Asta spune tot.
    Cele douazeci de luni de cand este la putere, USL n-a stat degeaba. Suntem primii din coada.
    Sa le multumim urmasilor PCR : FSN PDSR, PSD si noilor socialisti cu fata liberala : PNL.
    • 0 (2 voturi)    
      Rectificare (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 6:59)

      hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Bilantul, nu bilant!
  • +7 (7 voturi)    
    tare : mafia la racoare (Marţi, 31 decembrie 2013, 18:09)

    Plasmaticus [utilizator]

    Ca s a incins de atata furat
    • +3 (3 voturi)    
      Varianta lingvistica. (Miercuri, 1 ianuarie 2014, 6:57)

      hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui Plasmaticus

      Altfel zis, fura 'la rosu'.
  • +6 (6 voturi)    
    ICA-i fata mare, pe langa celelalte smenuri ! (Marţi, 31 decembrie 2013, 18:58)

    Plagarus [utilizator]

    Firma serioasa ( de penthouse HD-TV) primim comenzi de inmormantare / uitare definitiva, din mentalul colectiv, al personalitatilor declasate moral si condamnate penal !
  • +1 (3 voturi)    
    potrivit (Marţi, 31 decembrie 2013, 19:14)

    aresul [utilizator]

    instantei de judecata, "Probatoriul administrat in cauza a demonstrat ca inculpatii M.G., P.S. si S.J.C. se aflau in sfera de influenta a inculpatului V.D., conferita de functia de presedinte al PUR...".
    Daca pozitia politica permite favorizarea infractiunii, chiar ca am sfeclit-o! Se alege praful de noi!
  • +7 (7 voturi)    
    gunoaie! (Marţi, 31 decembrie 2013, 20:49)

    corvus coraX [utilizator]

    la mulți ani popor român și asanare pe cât se poate!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by