ANI: 62 de primari si viceprimari, printre care si edilul din Satu Mare, sunt acuzati de incompatibilitate, conflict de interese administrativ si fals in declaratii

de Redactie     HotNews.ro
Miercuri, 11 decembrie 2013, 10:02 Dosare Anticoruptie


Dorel Coica
Foto: AGERPRES
 documente
Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat in cazul a 62 de alesi locali din judetele Galati, Gorj, Satu Mare si Teleorman incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese precum si posibila sarvarsire a infractiunii de fals in declaratii. Printre cei 62 se numara si primarul din Satu Mare, Dorel Coica.

Coica este acuzat de ANI ca se afla in stare de incompatibilitate incepand din 18 iunie 2012, pentru ca detine simultan functia de Primar al Municipiului Satu Mare si calitatea de reprezentant al Municipiului Satu Mare in Adunarea Generala a Actionarilor a S.C. APASERV SATU MARE S.A.

De altfel, participarea primarului in adunarile generale ale actionarilor unor companii de utilitati este cel mai des motiv de incompatibilitate invocat de ANI in cele 62 de cazuri. Acest tip de incompatibilitate i-a determinat pe alesii locali sa ceara conducerii USL sa gaseasca o solutie pentru a scapa de acuzatii.

Lista de constatari:

- incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre 50 de primari si 11 viceprimari ca urmare a exercitarii simultane de functii si calitati, contrar prevederilor art. 87, alin (1) lit. d), f) si g) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Functia de primar si viceprimar, [...] este incompatibila cu: functia de [...]administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale[...];functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local [...]; calitatea de comerciant persoana fizica [...].

- incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre un consilier local, ca urmare a aprobarii, in interes personal, a unor Hotarari ale Consiliului Local privind majorarea contributiei publice la bugetul unei fundatii in cadrul careia acesta detine functia de vicepresedinte, contrar prevederilor art. 46 din Legea nr. 215/2001 - Legea administratiei publice locale, conform caruia "nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local", iar "hotararile adoptate de consiliul local cu incalcarea dispozitiilor legale sunt nule de drept. Nulitatea se constata de catre instanta de contencios administrativ. Actiunea poate fi introdusa de orice persoana interesata".

- posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii in cazul a 2 primari si 1 viceprimar ca urmare a faptului ca nu au mentionat in declaratiile de interese calitatile si functiile detinute, motiv pentru care Agentia a sesizat organele judiciare competente.

Vezi mai jos lista nominala a celor 62 de alesi locali:

Comunicat ANI - 62 de primari in incompatibilitate by Alexandra Ciordas







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2401 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Tot ce se vede! (Miercuri, 11 decembrie 2013, 10:09)

    SRA [utilizator]

    atunci imi puteti spune ce au votat romanii ?

    hotia, coruptia si lipsa de raspundere a guvernarii sunt activitatile ce se vad !
    • +3 (5 voturi)    
      Votul romanilor (Miercuri, 11 decembrie 2013, 11:43)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui SRA

      Nu mai da vina pe romanii care au votat cat i-a dus capul, ca ei au fost doar o mica parte dintre alegatori.

      Vina o poarta cei care nu s-au prezentat la vot, care au zis ca sunt toti la fel si acum fac pe smecherii si arata cu degetul.
      • +2 (2 voturi)    
        perfect deacord, ce e greu de inteles ? (Miercuri, 11 decembrie 2013, 13:48)

        fosta zoezoe [utilizator] i-a raspuns lui HP

        Ce sa mai zicem de "coada vacii"daca aici nu se intelege ca cei aprox 6 milioane au dat 70% din participanti care au fost 45%.Astia vor merge totdeauna la vot si vor fi masa de manevra inca 50-100 de ani.Cei 6 milioane de amarati, cumparati, cumparabili, ambuscati, neinformati, manipulati, activisti, membrii,cercuri de interese,mafie nici nu e mare lucru fata de restul de 12 milioane.Daca estimam alte 6 milioane in strainatate fara posibilitate sau interes de a vota (a fost nesemnificativ votul in afara) tot raman alte 6 milioane de momai care daca nu au vazut izbavirea la alegerile din 2012, n-au vazut nici catastrofa desi au avut o simulare in vara aceluiasi an si nu au iesit la vot.
  • +2 (2 voturi)    
    nu-i problema (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:10)

    agent_smith [utilizator]

    O sa scape incurand ca doar de sus se voteaza "legi bune" pentru a defini conflictul de interese...
  • +2 (2 voturi)    
    pai, (Miercuri, 11 decembrie 2013, 12:12)

    Cezy [utilizator]

    sa stea linistiti, ca vine amnistia si va fi randul justitiei sa faca "ciocu' mic"...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by