Dosarul de coruptie de la Agentia de Plati in Agricultura: Cum apare numele ministrului Agriculturii in discutiile despre mita. Plus: Daniel Constantin dezminte orice implicare
Ce spun procurorii despre implicarea numelui ministrului:
Procurorii arata in rechizitoriu ca George Mugur Voinea (complice al lui Aurel Pana si inculpat si el in dosar) l-ar fi amenintat pe directorul general al firmei cistigatoare a licitatiei trucate ca va fi dus la Ministerul Agriculturii sa dea explicatii ministrului legat de neplata comisionului.
Discutia dintre Voinea si directorul general al firmei:
VGM: Dar o să vă pună o întrebare dacă vreţi să mergeţi la domnul ministru să discutaţi cu el, să-i explicaţi şi lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acţiuni personale. Deci nu sunt personale.
PI: Ale cui?
VGM: Ale noastre.
PI: Am înţeles dom’le.
VGM: Nu, vrea să vă confirme chestiunea asta. Adică e… e numai să vorbiţi dumneavoastră, nu eu.
De asemenea, procurorii sustin ca Voinea i-a spus directorului general al firmei ca ministrul Agriculturii a vrut sa trimita Corpul de Control al ministrului la respectiva companie pentru ca nu ar fi platit comisionul promis.
Discutia dintre Voinea si directorul general al firmei:
VGM: Şefu, nu ştiţi la ce discuţii am, în ce şedinţă am fost băgaţi amândoi. Credeţi-mă, fiecare.
PI: Domnule, eu ceea ce am spus
VGM: Deci, şefu
PI: O să rezolvăm. Dar nu, nu pe tonul acesta.
VGM: Nu.
PI: Că eu nu pot să…
VGM: Da’ nu ştiţi cum a fost dumnealui băgat în şedinţă. S-a pus problema de Corpul de Control, să-l trimită la dumneavoastră, dacă… Adică, eu spuneam dom’le, omu’ e în regulă, omu’ le rezolvă. Ce le rezolvă? Că e ţeapă. Spuneau toţi. Îşi bate joc de noi. Dom’le nu-şi, deci…, deja era montat încoace că e ţeapă.
PI: Greşeşte. Da’ mă rog.
Numele ministrului Agriculturii mai apare in rechizitoriu intr-un alt context. Astfel, un angajat APIA (martori in dosar) a declarat ca si-a anuntat superiorul ca exista plingeri privind trucarea respectivei licitatii. Martorul sustine ca, dupa 2 saptamini, directorul general al APIA i-a spus ca ministrul i-a sugerat sa nu mai ocupe functia.
Ce spune martorul, citat in rechizitoriul procurorilor:
Am fost chemat de directorul general Benu care mi-a spus că domnul ministru i-a sugerat să nu mai ocup această funcţie. Într-un final am solicitat mutarea la un alt loc de muncă
Ce spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, despre aparitia sa in rechizitoriul procurorilor:
Rep: Stiati de denuntul facut de Stancu Alexandru - auditor în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care i-a transmis directorului Benu Dorel ca sint plingeri de la participanti la licitatie ca Pana Aurel cere spaga pentru cistigarea licitatiei?
Daniel Constantin: Nu. Este un dosar in cauza, imi cereti mie sa ma pronunt pe un dosar in cauza?
Rep: Stancu Alexandru relateaza in rechizitoriu ca "directorul general Benu care mi-a spus că domnul ministru i-a sugerat să nu mai ocup această funcţie. " Ati facut aceasta sugestie?
Daniel Constantin: Nu am intrat niciodata in politica directorilor de agentii. Eu am vrut sa lucrez cu domnul Benu, fiindca mi-a fost adjunct cand eram director general la APIA. Atat si nimic mai mult. Fiecare decide sa-si aleaga persoanele cu care lucreaza. Director general este domnul Benu.
Rep: In rechizitoriu apar inregistrari dintre inculpati, care sustin ca sinteti si dvs implicat in aceasta afacere. Sinteti implicat, stiati ca Pana Aurel, membru PC si el, cere spaga pentru contracte?
Daniel Constantin: Doamne fereste! Astfel de cazuri trebuie sanctionate asa cum trebuie si cred ca justitia ii sanctioneaza pe cei care au gresit.
Care este obiectul dosarului:
DNA a anuntat marti, 13 august, ca a inceput urmarirea penala fata de directorul APIA, Aurel Pana. Procurorii il acuza pe Pana ca ar fi perceput un comision de 10% din contractele pe fonduri europene pentru cumpararea de ulei. Aurel Pana a fost secretar executiv al PC Diaspora.
Aurel Pana era la acel moment director general adjunct si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului de ajutorare a persoanelor cu venituri mici, program finantat din fonduri europene. Potrivit DNA, in perioada mai - august 2013, Pana ar fi conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei catre o anumita firma in schimbul unui comision de 10% din valoarea contractelor. Procurorii sustin ca Pana ar fi cerut si externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate.
Contractele vizate au o valoare totala de aproximativ 16 milioane euro, iar DNA sustine ca Aurel Pana i-a cerut unui reprezentant al firmei vizate un comision de 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat direct, cat si prin intermediul lui Mugur George Voinea, urmarit penal si el.
Procurorii sustin ca, potrivit unei intelegeri cu Aurel Pana, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive.
La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC EVALSERV SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adauga T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezinta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, arata comunicatul DNA.
Procurorii sustin ca, pe fondul presiunilor exercitate de George Mugur Voinea si Aurel Pana, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat pe 7 august 2013 contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 12 ani 11 luni
- 12 ani 7 luni
- 12 ani 3 luni
- 8 ani 6 luni
- 8 ani 4 luni
- 3303 zile
- 3106 zile
- 2772 zile
- 2686 zile
- 2686 zile
- 6618 zile
- 3291 zile
- 4857 zile
- 5432 zile
- 2844 zile
- 2696 zile
- 5283 zile
- 4636 zile
- 5241 zile
- 2738 zile
- 3303 zile
- 4976 zile
- 5810 zile
- 4380 zile
- 4307 zile
- 5362 zile
- 5335 zile
- 2392 zile
- 3543 zile
- 5336 zile
- 2795 zile
- 2611 zile
- 3605 zile
- 4409 zile
- 4423 zile
- 5243 zile
- 4404 zile
- 2688 zile
- 2655 zile
- 3528 zile
- 5046 zile
- 3568 zile
- 4829 zile
- 3121 zile
- 5175 zile
- 3682 zile
- 2618 zile
- 2841 zile
- 3953 zile
- 2631 zile
- 2877 zile
- 5693 zile
- 4601 zile
- 3890 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |
Daca umflatii se ascund dupa tot felul de cozi de topor, grajdani, mang(la) cum fraude, margi turnatori cu opera si lyvyu-poopi, atunci arderea cozilor de topor va duce la disparitia mijloacelor prin care politrucii kleptocrati devalizeaza Romania si ne rad in nas. Sa vedem daca le da mana apoi sa scoata cascavalul din foc cu propriile manutze.