Adriean Videanu, audiat la DNA in dosarul Realitatea Media

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2013, 9:38 Dosare Anticoruptie


Adriean Videanu
Foto: Hotnews
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat vineri la sediul DNA, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul referitor la insolventa Realitatea Media, informeaza Agerpres.

UPDATE
Videanu a declarat la iesirea de la DNA, aspunzand unei intrebari, ca nu-i cunoaste pe Maricel Pacuraru si Fabian Schwartzenberg, iar cu Elan Schwartzenberg este "intr-o relatie normala, obisnuita".

"Era vorba de proiectul Realitatea, am spus doamnei procuror tot ceea ce eu stiam si domnia sa cred ca va analiza declaratia mea de martor in beneficiul cauzei", a declarat Adriean Videanu, dupa ce a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), potrivit Mediafax.

Intrebat ce le-a spus anchetatorilor, Videanu a aratat ca nu poate sa spuna ce a discutat cu anchetatorii, dar a precizat ca a participat "la niste emisiuni la Realitatea, in direct". "Au fost multe emisiuni si a fost singura mea relatie cu Realitatea", a adaugat Videanu.

Vindeanu a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu stie daca s-au dat bani pentru acele emisiuni. El a reafirmat ca singurul mod in care ar colabora pe linie de afaceri cu Realitatea Media ar fi doar daca societatea s-ar arata interesata de achizitia de marmura.

Intrebat in ce relatie este cu fratii Schwartzenberg si cu Maricel Pacuraru, Videanu a spus ca pe Maricel Pacuraru si Fabian Schwartzenberg nu ii cunoaste. Videanu a adaugat ca il cunoaste pe Elan Schwartzenberg si este "intr-o relatie normala, obisnuita" cu acesta.

Intrebat daca a finantat Realitatea Media, Videanu a exclamat: "Niciodata, niciodata nu am finantat niciun trust de media din Romania!". Acesta a precizat ca pe vremea cand era primar al Capitalei "a taiat toate publicitatile".

Videanu a mai fost intrebat de jurnalisti in legatura cu complexul de pe Soseaua Bucuresti-Targoviste nr. 16, in Sectorul 1 al Capitalei, unde majoritatea apartamentelor sunt locuinte sociale, iar 17 proprietari reclama ca au probleme cu chiriasii municipalitatii, Videanu a spus ca trebuie vazuta hotararea de Consiliul din "2006 sau 2007", cand a fost achizitionat acel bloc de catre Primaria Capitalei ca o necesitate pentru a rezolva problema cetatenilor scosi din casele nationalizate.

"Erau o parte din cei din Centrul Istoric, unde trebuia sa facem un schimb de proprietati pentru ca Primaria sa-si reintregeasca patrimoniul, plus cei din cladirile cu risc seismic, pe care sa-i mutam temporar. Acel imobil avea mai multe destinatii. Ulterior repartitiile au fost date in 2009, cand eu nu mai eram primar, si din acest punct de vedere cred ca domnul primar general Sorin Oprescu poate oferi mai multe detalii", a spus Videanu.

Intrebat care a fost la inceput destintia acelui imobil, respectiv rezidential sau cu statut social, Videanu a spus: "Destinatia este cea pe care v-am spus-o si care este in hotararea de consiliu mentionata. Inteleg ca domnul Oprescu a schimbat in 2009, printr-o alta hotarare de consiliu, destinatia si le-a transformat in locuinte sociale. Cred ca domnul Oprescu va poate da mai multe detalii".

"Am fost solicitat in calitate de martor sa dau anumite declaratii. Nu stiu despre ce este vorba. O sa aflu si eu. (...) Vreau sa va spun ca business-ul de media nu ma intereseaza si nu ma pricep, e un business la care nu ma pricep. Daca Realitatea isi face un sediu si are nevoie de marmura, atunci bineinteles ca...", a declarat Videanu la intrarea in sediul DNA, intrebat de jurnalisti daca a intentionat sa cumpere actiuni la Realitatea TV.

Pana in prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare in acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Pacuraru, asociat al lui Cozmin Gusa, si Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL si Rovigo SPRL.

Potrivit DNA, in cursul anilor 2011 si 2012, invinuitii - aparent actionari majoritari sau actionari minoritari - au derulat actiuni infractionale pentru influentarea deciziilor in cadrul procedurii insolventei, in mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, in scopul influentarii deciziilor referitoare la SC 'Realitatea Media' SA si preluarii controlului asupra acesteia.

'Scopul urmarit de fiecare dintre invinuitii din cauza a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate in cursul procedurii insolventei, astfel incat sa inscrie o suma cat mai mare in tabelul creantelor care determina schimbarea componentei Comitetului Creditorilor al societatii aflate in insolventa si a numarului de membri', sustin procurorii.

DNA precizeaza ca demersurile infractionale au fost derulate pe doua paliere.

"Pe un palier, demersurile infractionale au fost derulate de un invinuit care, desi avea doar calitatea de persoana interpusa, s-a erijat in patron si a solicitat intrarea in insolventa. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat in creditor al SC 'Realitatea Media' SA si, sub pretextul finantarii acesteia, prin marirea succesiva a creantei (prin inscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive in contabilitate), a urmarit sa se inscrie in tabelul definitiv al creantelor cu 52% din totalul creantelor si a urmarit instrainarea marcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma initiala de 5.000.000 euro folosita pentru creditarea SC 'Realitatea Media' SA provenea din evaziune fiscala sau din contracte fictive de imprumut", declara DNA.

Sursa citata mentioneaza ca, pe un alt palier, demersurile infractionale au fost derulate si de alte persoane - actionari minoritari - care, in complicitate cu persoane fizice si persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpusi au inregistrat modificari fictive ale structurii actionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comertului. Faptele au fost desfasurate in acelasi scop al obtinerii unor foloase banesti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1111 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by