Miron Mitrea, retrimis in judecata pentru coruptie. Primul termen al procesului, in 15 noiembrie

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2013, 21:33 Dosare Anticoruptie


Miron Mitrea
Foto: Agerpres
Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis in judecata de procurorii anticoruptie, in legatura cu lucrari in valoare de peste noua miliarde lei vechi facute la casa mamei sale, primul termen al procesului care se va judeca la instanta suprema fiind stabilit pentru 15 noiembrie, anunta Mediafax.

Dosarul lui Mitrea a fost inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in 25 octombrie si a primit termen data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013.

Alaturi de Miron Mitrea vor fi judecati fostul inspector sef adjunct al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Irina Paula Jianu, si fostul arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari Nicolae Popescu.

In aceeasi cauza, cei trei au mai fost trimisi in judecata o data, insa instanta a trimis dosarul la DNA, pentru refacerea actului de sesizare.

In 16 octombrie, Miron Mitrea a declarat, la iesirea de la DNA, ca a fost chemat de procurori pentru a semna procesul verbal de luare la cunostinta a probelor din dosarul in care este acuzat de coruptie privind lucrari la casa mamei sale.

El a spus ca a semnat procesul verbal de luare la cunostinta a actelor de urmarire si a probelor din acest dosar, astfel ca urmeaza sa fie trimis in judecata de procurorii anticoruptie.

Deputatul a mai spus ca dosarul a ramas "exact la fel" ca atunci cand a fost restituit de judecatorii instantei supreme procurorilor DNA in vederea refacerii urmaririi penale. El a precizat ca, la un moment dat, prejudiciul din acest dosar fusese scazut de la noua miliarde de lei vechi la cinci miliarde de lei vechi, dar in prezent a fost urcat din nou la suma initiala.

Miron Mitrea a adaugat, tot atunci, ca ancheta in acest caz a fost inceputa in 2005 si nu este finalizata nici in prezent.

In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, in dosarul privind fapte de coruptie.

In 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie decisese restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Directia Nationala Anticoruptie, apreciind ca sunt anumite vicii de procedura. Decizia a fost contestata de DNA la completul de cinci judecatori al ICCJ, care a stabilit, cu doua voturi impotriva (judecatorii Aida Popa si Ionut Matei) si trei pentru (judecatorii Mariana Ghena, Georgeta Barbalata si Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecatori stabilise ca organele de urmarire penala i-au incalcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la aparare, astfel ca s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea actului de sesizare a instantei.

Fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000-2004, in prezent deputat, Miron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in 5 martie 2009, fiind acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Alaturi de Miron Mitrea au mai fost trimisi in judecata, si atunci, Irina Paula Jianu si Nicolae Popescu.

Irina Jianu a fost acuzata de dare de mita, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea cu rea credinta a bunurilor societatilor, iar fostul arhitect sef al Primariei Voluntari, de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. Procurorii anticoruptie au precizat ca aceasta suma a reprezentat contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de societatile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls si Regal Glass, toate din Bacau, la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1686 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Partidul cel mai cinstit (Miercuri, 30 octombrie 2013, 21:43)

    nano2k [utilizator]

    Partidul cel mai cinstit nu putea emana decat guvernul cel mai cinstit. NOT!
  • +11 (11 voturi)    
    Ptiu, Drace ! (Miercuri, 30 octombrie 2013, 22:18)

    yoko ono [utilizator]

    te pomenești că ia și ăsta condamnare cu executare !!

    Ce se întâmplă ? I-a blestemat Băsescu, Morar și Kovesi ??

    Ponto, se pare că e nevoie să cumperi nește agheazmă. Muultă agheazmă.
  • +4 (4 voturi)    
    la Bacau (Joi, 31 octombrie 2013, 0:37)

    CristiRu [utilizator]

    Pai doamna irina jianu pe vremea aia erai .... cea mai tare "doamna"mana dreapta a lui sergiu sechelariu ...a-ti pus termopane in tot Bacaul ca ... asa a decis primaria care era condusa de fratele lui sergiu sechelariu. ... sunt convins ca se va sparge buboiul asta pana la urma in care sunt bagati si altii oameni de afaceri...
  • +1 (1 vot)    
    baronul "manivela" (Joi, 31 octombrie 2013, 9:18)

    fosta zoezoe [utilizator]

    9.274.202.542 lei vechi din doar o semnatura mitreo ?Pari extrem de eficient !Din sume de genul asta ai capatat si un aer aristocratic , mai ceva ca dnul.Stolnici ! Sa speram ca nu a uitat procurorul vre-o virgula ca ne intoarcem de unde am plecat !
  • +2 (2 voturi)    
    in familie (Joi, 31 octombrie 2013, 11:18)

    iodixit [utilizator]

    nu nevasta lui asta a fost descoperita ca o facea pe notara fara sa aibe scoala? n-am auzit sa fie judecata pentru ceva in speta asta. daca unul fara scoala se da drept doctor, este acuzat. probabil ca pentru notari nu-i aceeasi lege. astia au fara-de-legea in familie. au copii?
  • +1 (1 vot)    
    cu nerabdare (Joi, 31 octombrie 2013, 19:08)

    nash pandelica [utilizator]

    astept trimetera in judecata a tartorului tartorilor, ilici, pentru crimele lovirutiei.
    si pe zgrebenciuk pentru marele jaf.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by