VIDEO DIICOT: Perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala in care este cercetat si seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia. Printre cei vizati sunt si viceprimarul Devei, politisti si oameni de afaceri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2013, 9:37 Dosare Anticoruptie


Procurorii DIICOT efectueaza, miercuri, 11 perchezitii in judetul Alba, la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, intr-un dosar in care este cercetat si seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia, fiind acuzat ca ar fi sprijinit grupul infractional, potrivit Mediafax. Viceprimarul Devei Ovidiu Mos (PSD) ar fi vizat si el in dosar, afirma surse judiciare, precizand ca ar mai fi implicati doi politisti si mai multi oameni de afaceri.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba au pus sub invinuire sase persoane, membri ai unei grupari infractionale suspectate de evaziune fiscala, delapidare, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia, in folosul propriu ori pentru a favoriza o alta societate, complicitate la inselaciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispozitia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidentelor, documentele si bunurilor de patrimoniu.

Peste opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul perchezitiilor, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Conform unor surse judiciare, in acest dosar ar fi vizat si viceprimarul Devei Ovidiu Mos (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Marginean, declarand ca nu stie nimic despre o eventuala implicare a viceprimarului intr-un dosar de evaziune fiscala si ca acesta se afla, in prezent, intr-o delegatie la Bucuresti, la Ministerul Educatiei.

Potrivit surselor judiciare citate, in acest dosar de evaziune fiscala ar fi vizate in total zece persoane, intre care directorul unei sucursale bancare, mai multi oameni de afaceri din judetul Hunedoara, precum si doi politisti - un subcomisar de la BCCO Alba Iulia si un lucrator de la Crima Organizata Deva.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2003, invinuitii, asociati si administratori la mai multe societati comerciale, au infiintat si folosit mai multe firme fantoma pentru a derulat operatiuni financiare fictive, respectiv frauda de tip "carusel", privind comertul cu carburanti si alte produse petroliere (solventi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii gruparii au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit si TVA-ului.

De asemenea, invinuitii si-ar fi insusit fara drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societatilor comerciale folosind inscrisuri false, au precizat procurorii.

In aceasta cauza a fost inceputa urmarirea penala si impotriva comisarului sef Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba-Iulia, pentru sprijinirea grupului infractional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii.



Procurorii au stabilit ca seful BCCO Alba-Iulia a ajutat invinuitii, dandu-le informatii despre activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale. Acesta i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.

"Totodata, se retine ca exista suspiciunea rezonabila ca acest invinuit, avand in virtutea atributiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevazute de legea penala de catre membrii gruparii infractionale organizate nu a luat masurile legale, desi statutul de politist il obliga in acest sens, precum si ca fiind audiat in calitate de martor intr-un dosar penal a facut afirmatii neconforme cu realitatea referitor la imprejurari esentiale cu privire la care a fost audiat. Acelasi lucrator de politie nu a consemnat in declaratia de avere instrainarea unui autoturism marca VW Passat", potrivit procurorilor DIICOT.

In aceeasi cauza mai sunt cercetate doua persoane, una pentru marturie mincinoasa intr-un dosar in care a fost audiata ca martor, iar cealalta pentru favorizarea infractorului, intrucat, dupa ce a aflat ca anchetatorii fac perchezitii domiciliare intr-un dosar, l-a anuntat pe inculpatul cercetat in acea cauza despre acestea.

Perchezitiile sunt facute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, ofiteri de politie judiciara de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia si politisti de la IPJ Alba si Hunedoara.

Actiunea a fost facuta cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Alba, Garzii Financiare Hunedoara si Administratiei Judetene a Finantelor Publice Hunedoara. Suportul specializat a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2503 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    $$$$$ (Miercuri, 23 octombrie 2013, 12:12)

    iodixit [utilizator]

    3.5 milioane de lei? unde ati gasit stirea cu gainarii astia. mai interesanti sint marii rechini. o stiti pe aia cu fost secretar al guvenului implicat intr-o furaciune de 35000000 de euro, adica 155 de milioane de lei. de aproape 50 de ori mai mult.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by