Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Concluziile Corpului de Control in cazul politistului care si-a amendat seful. Conducerea IPJ Cluj - preocupata, incorect, de motive de sanctionare a agentului Todea

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2013, 6:35 Dosare Anticoruptie


Inspectorii Corpului de Control al premierului au finalizat ancheta in cazul politistului care a demisionat din IPJ Cluj sustinand ca a fost umilit de un sef pe care l-a amendat in trafic,aratand ca membrii conducerii IPJ au fost permanent preocupati sa gaseasca, incorect, motive de sanctionare a sa, potrivit Mediafax.

Corpul de control al premierului a început, în urmă cu o săptămână, o anchetă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, după ce un poliţist a demisionat în luna august, susţinând că a fost umilit de un şef pe care l-a amendat în trafic în urmă cu trei ani.

Presa locală a relatat că, în 2010, agentul Sergiu Todea l-a amendat pe adjunctul şefului IPJ Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, care, aflat la volanul unei maşini, nu ar fi acordat prioritate la o trecere pentru pietoni. Todea susţine că, ulterior, a fost şicanat aproape doi ani şi sancţionat.

Sergiu Todea şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă, unde procesele-verbale de sancţionare a sa au fost anulate, iar ulterior, în august 2013, şi-a dat demisia din Poliţie.

În nota Corpului de Control se arată că împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt.

Potrivit inspectorilor guvernamentali, conducerea IPJ Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situaţii de fapt de natură a-i limita agentului de poliţie sfera de acţiune, inclusiv prin trimiterea repetată la evaluare psihologică şi sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, în baza unor petiţii anonime, trimise însă şi de pe o adresă de e-mail având ca nume unul similar soţiei comandantului şef, pentru verificarea averii dobândite în exercitarea funcţiei.

IPJ Cluj a primit la rândul său, din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, spre verificare, o petiţie privind comportamentul unor şefi din IPJ Cluj faţă de agent, petiţie care a fost însă clasată ca anonimă, pe motiv că petentul nu a putut fi identificat.

"Se constată că la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj s-a acţionat cu dublă măsură, respectiv unele petiţii transmise prin e-mail au fost clasate ca anonime, în timp ce petiţii transmise prin e-mail care se refereau la posibile încălcări ale prevederilor legale de către agentul şef adjunct de poliţie Todea Sergiu-Rareş au fost luate în considerare de către reprezentanţii inspectoratului, fiind sesizată Agenţia Naţională de Integritate", semnalează inspectorii.

Aceştia mai remarcă faptul că împotriva agentului au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un caz care fusese deja clasat de un an, iar reclamaţia care a stat la baza acelui caz clasat a fost invocată de conducerea IPJ Cluj în mai multe adrese trimise către instituţii publice, inclusiv către Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu scopul de a accentua în mod negativ situaţia şi comportamentul agentului.

Inspectorii se referă şi la comisarul-şef de poliţie Cristian Pintea, amendat de către agentul Todea, arătând că acesta a făcut obiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a sesizării mai multor deficienţe în activitatea managerială, constatate cu ocazia unui control al Ministerului de Interne, iar conducerea IGPR a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină, în acest caz constatându-se însă că a intervenit "prescripţia răspunderii disciplinare".

În nota efectuată de Corpul de Control al premierului se mai arată că agentul Todea a fost caracterizat, conform aprecierilor şefilor nemijlociţi, ca fiind integru şi rezistent la corupţie, dar şi sancţionat de trei ori în perioada 2011-2012, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (mustrare scrisă), comportare necorespunzătoare în serviciu (mustrare scrisă) şi din nou neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (trecerea în funcţia ingerioară de agent III).


Noul comandant al IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean, l-a chemat la o discutie pe politistul demisionar, Sergiu Todea, care a plecat din Politie satul de sicanele la care a fost supus de un superior.  Fostul angajat a primit o oferta despre care spune ca l-a surprins, insa a refuzat-o: "Vreau sa stiu de la tine care este problema si nu sa aflu din acte, mi-a spus noul comandant. Am fost servit cu un ceai. Mi-a propus sa ma intorc in Politie si sa revin asupra demisiei, dar am refuzat, spunand ca asa ceva nu s-ar mai putea intampla dupa toate cele ce au fost", spune fostul politist Sergiu Todea, citat de Stiri de Cluj.

Agentul care a demisionat a mai adaugat ca pentru a reveni in Politie ar fi necesar un concurs, insa oricum, motivele pentru care a plecat privesc intreg sistemul de organizare a institutiei.

Discutia a venit dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Ministerul de Interne in cazul politistului de la Cluj.

Agentul Sergiu Todea a avut curajul sa il amendeze pe adjunctul IPJ Cluj, comisarul sef Cristian Pintea, care a trecut pe trecerea de pietoni fara sa acorde prioritate. A fost ulterior sicanat aproape 2 ani si sanctionat. Todea si-a dovedit nevinovatia in instanta, iar ulterior si-a dat demisia.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5560 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by