Frauda la Bac. Fosta directoare a licelului "Bolintineanu" din Capitala va fi judecata in libertate

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 septembrie 2013, 18:09 Dosare Anticoruptie


Fosta directoare a liceului bucurestean "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, va fi judecata in stare de libertate in dosarul fraudei de la bacalaureat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a admis, marti, recursul fata de mentinerea masurii de arest preventiv, informeaza Mediafax. Varzaru a primit, in schimb, interdictie de a parasi Capitala. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

Tribunalul Bucuresti a decis anterior mentinerea arestului preventiv in cazul acesteia, hotararea fiind atacata cu recurs.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, a fost trimisa in judecata, la 23 august, in dosarul fraudei de la bacalaureat, alaturi de vicepresedinta comisiei de examen, o membra a comitetului de parinti si secretara liceului.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au trimis-o in judecata, in stare de arest, pe Costica Varzaru, pentru trafic de influenta si instigare la tentativa la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, s-a aratat intr-un comunicat de presa remis Mediafax de Parchetul Capitalei.

In acelasi dosar, procurorii le-au trimis in judecata pe Gina Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, pentru trafic de influenta, Elena Dumitru, secretara liceului, si Mimioza Maria Vulcu, vicepresedinta a comisiei de bacalaureat, pentru tentativa la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit rechizitorului, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii comisiei de bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre respectivii candidati.

Procurorii sustin ca sumele de bani colectate urmau sa fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre directoare, cat si ascunse in pachete de tigari, reviste sau ziare aflate pe catedrele din salile de examinare.

"Imediat dupa deschiderea subiectelor, inculpataVarzaru Costica urma sa convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor urma sa se realizeze de catre inculpata Varzaru Costica si alti profesori ai unitatii scolare, sub pretextul suplimentarii filelor de ￯ciorne￯", arata procurorii, in actul de sesizare al instantei.

In documentul citat se mai precizeaza si ca fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", in 25-30 iunie, a facut si demersuri pentru desemnarea unor membri si a unor supraveghetori asupra carora sa-si poata folosi influenta pentru fraudarea examenului.

La 1 iulie, cu ocazia desfasurarii probei scrise la limba si literatura romana, Mimoza Vulcu, in calitate de vicepresedinta a Comisiei de Bacalaureat, si secretara liceului, Elena Dumitru, a carei prezenta era interzisa in timpul examenului, au xeroxat in mai multe exemplare raspunsurile corecte de la aceasta proba, care urmau sa fie date mai multor elevi din mai multe sali de examen, inclusiv celor ce erau mentionati pe o fila A4 gasita in geanta sa, sustin anchetatorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost gasita cu inscrisurile xeroxate, anterior mentionate, in timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, inainte de a intra in salile de examen", mai arata procurorii in rechizitoriu..

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucuresti.

Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori si elevii de la "Bolintineanu" care au sustinut la 1 iulie proba scrisa la examenul de bacalaureat, in vederea efectuarii de cercetari pentru fapte de coruptie.

Costica Varzaru a fost arestata preventiv in 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisa din functia de director al Liceului "Dimitrie Bolintineanu" la 1 iulie, ziua in care au inceput probele scrise ale examenului de bacalaureat, cand procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si politistii au facut perchezitii la acest liceu si au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La 1 august, Varzaru a fost adusa la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiza grafoscopica, pentru a se afla daca ea a intocmit o lista cu 15 elevi care ar fi urmat sa fie favorizati la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, ca anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au gasit la vicepresedintele comisiei de examinare de la liceul bucurestean "Bolintineanu" doua documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. In urma audierilor ar fi reiesit ca vicepresedintele comisiei avea listele de la Costica Varzaru, intentia fiind aceea de a fi favorizati la examen elevii mentionati pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleasi surse spun ca Varzaru a admis in fata anchetatorilor ca a dat listele vicepresedintelui comisiei, iar intrebata care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor ca "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care ii simpatizam eu mai mult".

Astfel, au mentionat sursele citate, pentru a asigura o buna plaja probatorie privind acest aspect, procurorii au hotarat ca este cazul sa fie facuta o expertiza grafoscopica, pentru a se atesta ca scrisul de pe acele liste apartine Costicai Varzaru.

In acelasi dosar au fost audiati si membri ai comisiei de bacalaureat de la "Bolintineanu", precum si elevi.

Anchetatorii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din salile de examen, la unii dintre acestia fiind gasite fituici.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, anunta, marti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Ulterior, incepand din 5 iulie, zeci de elevi de la "Bolintineanu" au fost audiati, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani, fara a da insa detalii concrete sau elemente certe privind destinatia banilor, au mai spus sursele citate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























320 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Cetatenii Romaniei (Marţi, 10 septembrie 2013, 19:07)

    soundtrack [utilizator]

    trebuie sa inteleaga ca ceea ce este obligatoriu nu este de calitate, educatia spre-o pilda.Nu poti cere profesorilor, platiti cu salarii foarte mici pt. raspunderile majore pe care le au si pt. super-birocratia pe care o suporta, sa faca din rahat bici si sa si pocneasca. Vreti sa se sacrifice pt. bunastarea unor copii scapati de sub control, mai periculori decat maidanezii, dedati la sex de mici , la vocabular si tupeu de o marlaniei stupefianta?Pai, nu se sacrifica parintii lor care sunt dispusi in permanenta la spaga pt. odraslele lor , fara sa-i invete valoarea lucrului muncit.copiii astia nu sunt educati in familie deloc: sunt trimisi in cluburi, li se fac toate mofturile.In licee e crima si pedeapsa: elevii fac legea, parintii vin din urma lor cu datu-n judecata!!!La asa societate, asa profesori! Adica de 1 si ceva din pib-ul ala mic pt unii si imens pt. altii!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by