Remus Span, urmarit penal pentru complicitate la trafic de influenta, in dosarul lui Ovidiu Silaghi

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 5 septembrie 2013, 20:19 Dosare Anticoruptie


Remus Span este urmarit penal pentru complicitate la trafic de influenta, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi sa pretinda si sa primeasca 200.000 de euro si servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade in contractul cu CNADNR, informeaza Mediafax.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca a fost inceputa urmarirea penala fata de Remus Vasile Span, pentru complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada mai - noiembrie 2012, in mod repetat, Remus Span l-a ajutat pe Ovidiu Ioan Silaghi, atunci ministru al Transporturilor, sa pretinda si sa primeasca bani si foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache.

Anchetatorii au stabilit ca Remus Span ar fi intermediat intalniri intre cumparatorul de influenta Nelu Iordache si ministrul Ovidiu Silaghi, "cunoscand problemele pe care le intampina SC Romstrade SRL in derularea contractelor cu CNADNR SA (intrucat anterior isi desfasurase activitatea in cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)"

Procurorii il mai acuza pe Remus Span ca ar fi intermediat primirea de catre Silaghi de la Nelu Iordache a sumei de 200.000 de euro si a "foloaselor necuvenite constand in efectuarea unor curse aeriene intre Satu Mare si orase din Europa pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, in conditiile in care invinuitul cunostea ca societatea Romstrade SRL inregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea sa le suporte, precum si problemele reale ale SC Romstrade SRL in derularea contractelor, probleme care indreptateau CNADNR SA sa dispuna anumite masuri de reziliere a unor contracte".

De asemenea, Remus Span l-ar fi convins pe Iordache Nelu ca ministrul Ovidiu Silaghi este dispus sa il sustina si sa influenteze deciziile conducerii CNADNR pentru a sprijini interesele firmei Romstrade.

Remus Span a fost joi la DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile in dosarul in care DNA a cerut Camerei Deputatilor aviz de incepere a urmaririi penale a lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache

Potrivit unor surse judiciare, Remus Span va reveni la DNA la jumatatea lunii septembrie, pentru a da o declaratie in acest caz, joi fiindu-i doar inmanata o copie a documentului prin care s-a inceput urmarirea penala.

In 19 august, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.

La inceputul lunii septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, in 3 septembrie, ca ii va scrie ministrului Justitiei si procurorului general pentru a-i informa despre demisia lui Ovidiu Silaghi, precizand ca Parlamentul nu mai are dreptul de a dezbate solicitarea de incepere a urmarii penale.

In aceeasi zi, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu.

Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost in 21 august la DNA, insa nu pentru a da o declaratie in dosarul privind traficul de influenta, ci pentru a fi audiat in cazul plangerii facute de senatorul Valer Marian, in legatura cu presupuse fapte de coruptie privind referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Silaghi declara atunci, la iesirea de la DNA, ca denuntul lui Nelu Iordache "frizeaza logica", dar a admis ca s-a intalnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Span, "pe nepusa masa".

"A venit la mine acasa in noaptea aceea, eu nestiind ca el vine, si fara sa fi fost invitat. A venit cu acea cunostinta a mea, este vorba despre Remus Span. Il cunosc pe acesta din '97 si stiam ca la un moment dat a lucrat la Blue Air, stiam ca a fost ofiter de informatii, nu ca mai este inca", a spus Silaghi.

Intrebat de ce a acceptat acea vizita, in conditiile in care nu a existat o invitatie sau o dorinta in acest sens, Silaghi a declarat: "Este o problema cu care am sa ma cert cu el (Remus Span, n.r.). Si atunci m-am certat cu el, pentru ca a fost un gest urat sa mi-l aduca pe asta (Nelu Iordache, n.r.) asa, pe nepusa masa".

Silaghi a adaugat ca, pus in fata faptului implinit, in conditiile in care Nelu Iordache era la usa lui, nu a putut sa nu-i primeasca pe cei doi, dar a reafirmat ca Nelu Iordache nu a avut cu el nicio suma de bani. El a precizat ca nu ar fi putut sa nu fi fost sesizata o suma mare de bani la filtrele de pe aeroport.

Intrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele aratate de omul de afaceri in denunt, respectiv ca dorea anularea rezilierii contractului, dar ca acest lucru nu se mai putea face dupa ce se indeplinse procedura.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR (Remus Span, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Stef, in contextul candidaturii acestuia la sefia Consiliului Judetean Satu Mare.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1049 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by