Deputatul liberal Costin Gheorghe, fost viceprimar al municipiului Beius, trimis in judecata de DNA

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 12:01 Dosare Anticoruptie


Costin Gheorghe
Foto: cdep.ro
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a mai multor inculpati, printre care Costin Gheorghe, viceprimar al municipiului Beius (2008-2012), in prezent deputat PNL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

DNA a dispus trimiterea in judecata si a fostului primar din Beius, Nicu Silviu Odobasianu (2000-2008), precum si a fostului vice-primar Viorel Iuhas (2000-2008).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

  • In cursul lunii octombrie 2007, primaria municipiului Beius a atribuit un contract de achizitie publica prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga sa execute "Lucrari prioritare de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare in municipiul Beius", la pretul de 4.173.345,88 lei, la care se adauga TVA 792.935,72 lei.
  • Lucrarile urmau sa fie executate in cadrul unui program finantat in proportie de 85% de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si in proportie de 15% de primaria Beius.
  • Starea de fapt releva ca in perioada 30 noiembrie 2007-28 noiembrie 2008, reprezentantii primariei Beius (cei doi primari care si-au exercitat atributiile in aceasta perioada, cei doi viceprimari, precum si functionari din cadrul primariei) au favorizat firma SC TOP CONSTRUCT GRUP SRL Oradea prin aceea ca au facut posibila obtinerea, de catre aceasta firma, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioada) in contul unor lucrari prevazute in contract, care in realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizata de reprezentantii primariei in conditiile in care acestia aveau reprezentarea reala a situatiei lucrarilor.
  • Pentru executia lucrarilor in valoare de aproximativ 1 milion de euro (la cursul acelei perioade) SC Top Construct Grup SRL a trimis in teren pe santierul deschis la Beius intre 4 si 6 angajati.
  • Din totalul sumei sus mentionate obtinute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezinta prejudiciu nerecuperat in dauna bugetului de stat si bugetului local al municipiului Beius (aproximativ 321.672 euro). Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL in valoare totala de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plata de inculpati, in realitate au fost executate lucrari doar in cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrarilor declarate ca fiind executate.
  • In perioada mentionata, inculpatii Berindea Ciprian Catalin si Pancu Nicolae Virgil au depus, in numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestand date nereale (situatii de lucrari, facturi), pentru decontarea de catre primaria Beius a unor lucrari care nu fusesera executate. Reprezentantii primariei Beius, ca beneficiara a lucrarilor, au confirmat executia si receptia acestora, acceptand situatia fictiva.
  • Folosind inscrisuri sau care atestau date nereale si declaratii false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocos Adrian Nicolae au indus in eroare Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin aceea ca au solicitat si au obtinut sume de bani pentru lucrari care in fapt nu fusesera executate de SC Top Construct Grup SRL.
  • Inscrisurile false au fost confirmate prin semnatura, in perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe. Inscrisurile reprezentau procese-verbale de receptie a lucrarilor, centralizatoare de situatii lucrari, declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilitatii cheltuielilor, raport de progres a lucrarilor si raport de activitate.
  • Referitor la ceilalti inculpati, functionari ai primariei Beius si consilieri locali, in rechizitoriu s-a retinut ca acestia, in calitate de membri ai comisiei de receptie a lucrarilor, respectiv de persoane cu atributii in supravegherea bunei derulari a lucrarilor au contribuit la producerea prejudiciului mentionat, prin redactarea/certificarea unor inscrisuri care constatau situatii nereale privind executia lucrarilor.
  • Cu alte cuvinte, reprezentantii primariei Beius l-au finantat pe constructorul SC Top Construct Grup SRL, acesta executand lucrari pe bani publici, desi contractul si conventia incheiate cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile stipulau, in mod clar, ca plata se va face dupa executarea lucrarilor.
  • Aceste decontari si plati in avans s-au constituit in veritabile credite, fara dobanda, acordate executantului lucrarii SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executarii contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat si a bugetului local al municipului Beius cu suma de 1.248.120 lei.
  • In perioada 9-14 ianuarie 2009, folosindu-se de un inscris fals, inculpatul Berindea Ciprian Catalin a solicitat si a obtinut, de la BRD Oradea-Agentia E.Gojdu, transferul sumei de 758.025,88 lei, din contul de garantie de buna executie al firmei SC Top Construct Grup SRL, in contul curent al aceleiasi societati, din care, ulterior, a retras in numerar suma de 635.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal. Acesta a fost ajutat de inculpata Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea-Agentia E.Gojdu, care a operat transferul sumei de 758.025,88 lei intre cele doua conturi, in baza unei adrese false primita de la inculpat, care nu era semnata de ordonatorul principal de credite, respectiv primarul municipiului Beius.
  • In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor detinute de toti inculpatii, cu exceptia inculpatelor Nicolae Maria Ioana, Clintoc Maria Ramona si Gabor Dorina (care nu au fost identificate ca detinatoare de bunuri imobile si mobile).
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat detinuta in prezent de Costin Gheorghe, se arata in comunicatul DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2044 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    nu se poate! (Marţi, 27 august 2013, 12:05)

    cinic [utilizator]

    pai n-a declarat (de nici 24 de ore) alde kkrau ca n-are niciun infractor in PNL? sau l-a exclus pe Fenechiu, Dobritoiu.....
    • +5 (5 voturi)    
      nu are nici un infractor ! (Marţi, 27 august 2013, 13:09)

      NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui cinic

      Daca sunt, inseamna ca au patruns in PNL prin efractie, noaptea + ziua pana la ora 18.00, cand Crin dormea !
  • +5 (5 voturi)    
    daca ne uitam in gura lui, suntem ca el (Marţi, 27 august 2013, 12:25)

    fosta zoezoe [utilizator]

    (de fapt mai rau) adica prost. Da rau !Cred ca pnl+pc a depasit psd la hotie -ceea ce parea imposibil.....
  • +1 (1 vot)    
    poate niciunul ,care nu e infractor (Marţi, 27 august 2013, 16:23)

    EagleEye [utilizator]

    Nu,Crin vroia sa zica ca in PNL nu are nicunul,care nu e infractor!O greseala mica ,dar cu diferenta mare!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by