UPDATE Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, s-a prezentat la DNA, pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala: "Am cerut scoaterea de sub urmarire penala. Nu puteam face demersuri pentru locuinta intrucat atunci eram in misiune NATO"

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 10:48 Dosare Anticoruptie


Corneliu Dobritoiu a declarat, marti, ca a cerut la DNA scoaterea de sub urmarire penala, pe motiv ca nu avea cum sa faca demersurile privind repartitia unei locuinte de serviciu intrucat la vremea aceea era intr-o misiune a NATO, precizand ca din dosar lipsesc "elementele serioase", relateaza Mediafax.

 Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a spus, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), ca dupa ce a vazut o parte din probele anchetatorilor impotriva sa, a ajuns la concluzia ca poate cere scoaterea de sub urmarire penala (SUP).

"Am dat si o declaratie in cadrul procedurii de extindere a urmaririi in legatura cu ceea ce se spunea, respectiv ca incepand cu 1999 as fi premeditat obtinerea sau repartitia unui apartament de serviciu, ce ar fi fost achizitionat la un pret subventionat", a declarat Dobritoiu.

Senatorul liberal a precizat ca nu avea cum sa faca demersuri privind repartitia unei locuinte de serviciu intrucat atunci se afla intr-o misiune a NATO, unde toate activitatile erau supravegheate de comadamentul respectiv.

"Atunci lucram intr-o capacitate internationala, la NATO, intr-un stat major militar international ce avea ca sarcina coordonarea operatiunilor militare din Balcani. Activitatea se desfasura la acel moment non-stop, cum era si normal, iar inclusiv dialogurile cu tara sau cu oricare alte persoane erau monitorizate de comandament in sine", a spus Dobritoiu.

Fostul ministru a mai aratat ca, in raport de aceasta situatie, dar si de lipsa elementelor serioase care sa determine parcurgerea urmarii penale, a considerat ca se impune sa le ceara anchetatorilor scoaterea lui de sub urmarire penala.

Dobritoiu a spus ca un alt procuror decat cel de caz urmeaza sa analizeze solicitarea lui, precizand ca pana la solutionarea cererii nu se va mai prezenta pentru continuarea studierii materialului de urmarire penala.

Senatorul liberal Corneliu Dobritoiu a fost, marti, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala din dosarul in care este cercetat pentru modul in care obtinut locuinta de serviciu.

Dobritoiu a fost citat in urma cu o saptamana de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost extinsa urmarirea in dosarul in care este cercetat pentru modul in care obtinut locuinta de serviciu, fiind acuzat si de fals, au declarat surse judiciare.

"Astazi mi-au adus la cunostinta extinderea urmaririi penale in acest dosar. As fi acuzat ca am planuit chestiunea asta din 1999, inchirierea, cumpararea apartamentului la pretul subventionat, cand in 1999 nici nu stiu daca era gata locuinta. Eu am facut un raport ca orice om care nu avea locuinta. Am facut raport pentru locuinta de serviciu. Nu se stiau preturi, nu se stiau niciun fel de detalii", a spus Dobritoiu pe 20 august, la iesirea din sediul DNA.

Gheorghita Mateut, avocatul lui Dobritoiu, a explicat ca procurorii au schimbat incadrarea juridica din abuz in serviciu in complicitate la abuz in serviciu si au extins cercetarile pe numele fostului ministru pentru fals intelectual.

-------------------------------------------------------------

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in acest dosar in cazul generalilor Corneliu Dobritoiu si Traian Pigui.

Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in cazul generalului maior in rezerva Corneliu Dobritoiu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii.

Generalul de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participatiei improprii, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, potrivit DNA.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in calitate de sef al Directiei domenii si infrastructura din Ministerul Apararii Nationale, Traian Pigui s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre cadre militare cu functii de conducere din MApN (la data faptelor).

"Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat", potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului in dauna Ministerului Apararii Nationale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

In 26 aprilie, DNA anunta ca in acest dosar mai sunt urmariti penal generalii Floarea Serban, Francisc Radici, Constantin Nastase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea si Ionel Vizitiu si plutonierul Mihaela Matei, pentru ca au cumparat locuinte de la MApN folosind declaratii false.

Generalul maior Floarea Serban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Nastase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armata Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu si plutonierul adjunct Mihaela Matei, toti in rezerva, sunt cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii, potrivit DNA.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca cele zece persoane au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale, folosind declaratii false.

Potrivit procurorilor, acestia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-si cumpara locuintele de serviciu, in conditiile in care detineau sau detinusera una, doua sau chiar trei alte locuinte proprietate personala.

Potrivit Legii 562/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei actului normativ, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care aceea ca titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Celor zece persoane care au detinut functii de conducere in MApN li s-au adus la cunostinta acuzatiile in perioada 16 - 24 aprilie.

Presa relata, in 2007, ca numerosi membri ai conducerii Ministerului Apararii si-au cumparat locuintele de serviciu, fara respectarea prevederilor legale.

Ministerul Apararii informa ulterior ca subiectul locuintelor de serviciu pentru militari se afla in atentia nou-infiintatei Directii de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor, care a inceput verificarile inca din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzaverde, ministru al Apararii la acea vreme, declara ca majoritatea militarilor care si-au cumparat locuintele de serviciu au facut-o conform legii.

In 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii, declara ca vanzarea locuintelor de serviciu catre personalul angajat al MAp s-a facut prin declaratii pe propria raspundere, dar dupa mandatul sau, printr-o lege aprobata in Parlament.

Directia de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, in noiembrie 2007, ca, din cei 160 de ofiteri superiori a caror situatie locativa a fost verificata, 30 au beneficiat fara drept de locuinte de serviciu, dosarele acestora urmand sa ajunga la DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























607 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Luati aminte, domnilor 'Dobritoiu' ! (Marţi, 27 august 2013, 11:49)

    hotnewsfil [utilizator]

    Dobritoiu, ca si ceilalti politicienii de dupa '89 : un vesnic hamesit (DEX : HĂMESÍT, 1. foarte flămând, mort de foame; lihnit. 2.lacom, nesățios, nesăturat), oricat de mare i-ar fi averea, las, smecher, fatarnic, viclean, nepasator la saracia care stapaneste tara, vesnic nesatul, un hamesit mereu cu ochii atintiti pe 'o noua afacere', pe un tun' si mai mare.
    Afaceri, afaceri, afaceri! Afaceri peste afaceri, sa le uite numarul si marimea, sa nu-i intreaca alti hamesiti.
    Astfel, lumea "afaceristilor" de la noi formeaza o 'clasa a afaceristilor-neamuri proaste'.
    In tarile avansate, civilizate, oamenii de afacei s-au rafinat (in timp indelungat !), dau importanta cuvenita afacerilor dar ii observa si ii ajuta pe cei din jurul lor, sunt solidari, au ajuns la convingerea care ii conduce acum in viata (o filozofie de viata !) : 'afacerea este efemera ; arta, cultura, educatia, nu!'
    Ei, au cultura sponsorizarii, a contributiilor permanente.
    In Marea Britanie, 3% din populatie acepta sa i se opresca regulat, din salariu si/sau din venitul declarat, o anumita suma pe care o stabileste el, drept contributie pentru comunitate, pentru cultura, educatie si arta.
    Britanicii indeamna populatia sa nu se opreasca la acest nivel, dand exmplu America, in care acest indicator este 30%. (de zece ori mai mare dact in GBR!).
    Americanii nu mimeaza solidaritatea si voluntariatul!
  • 0 (0 voturi)    
    Bolnavii (Marţi, 27 august 2013, 16:33)

    EagleEye [utilizator]

    Mai e vreunul "curat" sau toti sau imbolnavit de aceasta boala cruda,numita "coruptie"?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by