Fostul sef al Directiei de Finante Bihor, Ioan Lascau, a fost extradat de SUA

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 16 august 2013, 9:18 Dosare Anticoruptie


Autoritatea americana pentru imigratie si vami a anuntat joi ca l-a extradat pe Ioan Lascau, fostul sef al Directiei de Finante Bihor, condamnat pentru coruptie si alte infractiuni in Romania, care a locuit in Phoenix, Arizona, de cand a fugit din tara, in martie, relateaza UPI, potrivit Mediafax.

Lascau, in varsta de 57 de ani, a fost condamnat in Romania pentru spalare de bani si luare de mita in timp ce era director general adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor. El a fugit din Romania dupa condamnarea sa, in martie, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar la scurt timp dupa aceasta, Interpol a alertat autoritatile in legatura cu trecutul sau infractional.

Ofiterii care se ocupa de imigratie si vami l-au arestat la locuinta sa la 20 mai, iar un judecator pentru imigratie a ordonat extradarea lui la 13 iunie.

Autoritatile romane au emis mandat de arestare international la inceputul lunii. El a fost predat autoritatilor romane marti, pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti.

"Acest fost oficial corupt a crezut ca poate scapa de justitia din Romania ascunzandu-se in Statele Unite", a declarat Jon Gurule, director al departamentului pentru expulzari din Phoenix, potrivit comunicatului publicat pe site-ul ICE. "Asa cum arata clar acest caz, ICE colaboreaza indeaproape cu agentiile care se ocupa de aplicarea legii aici si in strainatate pentru a se asigura ca infractorii condamnati se intorc in tarile lor in scopul de a fi trasi la raspundere pentru actiunile lor".

Ioan Lascau a fost condamnat, la 8 martie, de catre un complet de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar in care, in 2006, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea l-au trimis in judecata, alaturi de afaceristul oradean Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operatiuni financiare incompatibile cu functia si utilizarea unor informatii detinute in virtutea atributiilor de serviciu, luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, participatie improprie la evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si bancruta frauduloasa.

Cu opinie majoritara, judecatorii ICCJ l-au condamnat la trei ani de detentie pentru spalare de bani si trei ani si doua luni de inchisoare pentru luare de mita, constatand interventia prescriptiei in cazul efectuarii operatiunii financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. Lascau urma sa excute pedeapsa de trei ani de detentie, pedepsele fiindu-i contopite. Hotararea instantei supreme este definitiva.

Lascau - care intre timp devenise presedintele PPDD Bihor, iar din vara lui 2012 era consilier judetean - a primit o pedeapsa complementara prin care doi ani dupa executare pedepsei i se interzicere dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.

In 22 decembrie 2006, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Ioan Lascaru, fost consilier preaderare in Ministerul Finantelor si fost director general adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor.

In cursul lunii decembrie 2003, in calitate de director general adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, inculpatul Lascau Ioan a pretins suma de 18,5 miliarde ROL, de la directorul unei societati comerciale din Oradea, pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in vederea decontarii preferentiale a unor plati restante in valoare de aproximativ 185 miliarde ROL, pentru lucrari efectuate de societatea oradeana in beneficiul Administratiei Nationale Apele Romane S.A.

In 2005, procurorii anticoruptie au retinut in sarcina fostului sef de la Finante, printre altele, ca i-ar fi pretins lui Podila Jan, administrator al Hotelului President, in anul 2003, sa-i achite contravaloarea unor materiale de constructie de 30.000 de lei, precum si a altor foloase, in valoare de circa 10.000 de lei, pentru a-i aproba, in regim de urgenta, cererile de rambursare, precum si pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascau a fost acuzat ca, in anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL ar fi cumparat un spatiu comercial din Oradea (asupra caruia era instituit un sechestru de catre DFP Bihor), de la AVAS, la pretul de 250.000 de lei, iar dupa realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revandut Bancii Transilvania, cu un milion de lei.

Procurorii i-au imputat lui Lascau ca, in primavara anului 2003, a impiedicat urmarirea unei creante de 100.000 lei de catre lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care aceasta o avea fata de Austrian Invest SRL, determinandu-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, sa emita o chitanta falsa, prin care sa ateste ca suma i-ar fi fost restituita in anul 2002.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3747 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    3 ani (Vineri, 16 august 2013, 9:30)

    adrian_rolland [utilizator]

    pentru ce paguba produsa statului?
    • +7 (7 voturi)    
      Confiscare (Vineri, 16 august 2013, 10:48)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

      De ce nu se confisca sumele pentru care este gasit vinovat???
  • +10 (10 voturi)    
    toate bune si frumoase (Vineri, 16 august 2013, 9:41)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    dar cu banii obtinuti in urma faptelor ilegale ce se intampla? Mai bine il lasa liber si in fundul gol, decat cu buzunarele pline si in inchisoare pe banii fraierilor.
  • +11 (11 voturi)    
    3 ani (Vineri, 16 august 2013, 10:06)

    was [utilizator]

    Si pentru sustragerea de la executarea pedepsei nu primeste nimic in plus? Sau se contopesc pedepsele, tot 3 ani raman (sau 3 ani si 2 luni).
  • +4 (6 voturi)    
    fantoma procurorului Panait (Vineri, 16 august 2013, 12:52)

    valabill [utilizator]

    incepe sa bantuie prin palatul Victoria.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by