Judecatoarea Veronica Cirstoiu si fiul ei Florin Cergan raman in arest. Decizia este definitiva / Si judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu raman in arest

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 15 august 2013, 13:14 Dosare Anticoruptie


Veronica Cirstoiu (foto arhiva)
Foto: Mediafax
Instanta suprema a decis ca judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul ei Florin Cergan sa fie cercetati in continuare in arest, in dosarul in care sunt acuzati ca au luat mita pentru a interveni in solutionarea unor dosare, printre care si cel al lui Dinel Staicu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat miercuri, recursul formulat de judecatoarea Veronica Cirstoiu si de Florin Cergan impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a admis propunerea de arestare preventiva a lor, formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), scrie Mediafax.

Instanta suprema a respins recursurile celor doi si a dispus cercetarea acestora in arest preventiv, decizia fiind definitiva.

Atat judecatoarea Veronica Cirstoiu, cat si fiul acesteia au refuzat sa faca declaratii in fata instantei supreme. Avocata Veronicai Cirstoiu a declarat ca aceasta nu a putut sa dea declaratii in fata instantei, de jena.

"Nu ati realizat ca a avut ochii in lacrimi, ca emotia puternica, fundamentata de jena, rusinea sa-i spunem asa, pe romaneste, situatiei in care se regaseste, i-a asezat acel nod in gat si daca, am fi si umani, nu numai reporteri, n-am pune asemenea intrebari. (...) Jena este fata de toata lumea", a spus Lorette Luca, avocata Veronicai Cirstoiu.

Florin Cergan a solicitat sa fie pus in libertate, pe motiv ca are in intretinere un baiat de 10 ani si o fetita de un an si sase luni, iar sotia are grave probleme de sanatate.


***

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv, in 9 august, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare.

In motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta a aratat ca judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascalu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare primita de Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada august 2011 - ianuarie 2012, Adriana Dascalu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, suma redusa ulterior la doua milioane de euro si apoi la 1,5 milioane de euro, spunand ca are influenta asupra celor trei magistrati din completul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca atunci contestatia in anulare formulata de Staicu in dosarul fraudarii BIR. Din completul care a judecat contestatia in anulare au facut parte Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu.

Astfel, in urma intelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascalu a primit, in luna ianuarie 2012, o prima transa de 1,2 milioane de euro si a stabilit ca diferenta de 300.000 de euro sa ii fie data dupa ce instanta pronunta admiterea contestatiei in anulare, au notat judecatorii in motivarea deciziei de arestare a judecatoarei Veronica Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan.

Tot in dosarul judecatoarei Cirstoiu, Curtea de Apel Bucuresti a admis, miercuri, propunerea de arestare a lui Dinel Staicu si a Ioanei Carmen Popescu.

Omul de afaceri Dinel Staicu si Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost retinuti marti seara, fiind acuzati de dare de mita si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Ioana Carmen Popescu a declarat recurs in sala de judecata, insa Dinel Staicu a spus ca nu va contesta decizia de arestare preventiva. Recursul se va judeca la instanta suprema.

DNA a anuntat, marti, ca in dosarul judecatoarei Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, s-a dispus inceperea urmaririi penale, pentru complicitate la dare de mita, si fata de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinisoara si Ionut-Catalin Butaru-Nistor.

UPDATE: Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu raman in arest

Viorica Dinu si Antonela Costache raman in arest, dupa ce instanta suprema le-a respins definitiv cererile de liberare provizorie sub control judiciar, in dosarul in care sunt judecate pentru ca ar fi luat mita sa dispuna eliberarea din arest a lui Dinel Staicu si sa intervina in alte dosare, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, in 31 iulie, cererile de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de Antonela Anemary Costache, magistrat la Tribunalul Bucuresti - Sectia penala, fosta judecatoare Viorica Dinu, fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Leon Marius Neagu si Daniel Costel Petre.

Decizia a fost contestata de cei cinci la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care le-a respins miercuri recursurile. Decizia este definitiva, astfel ca cei cinci vor fi judecati in continuare in arest preventiv.

Viorica Dinu si Antonela Costache au fost trimise in judecata de procurorii DNA, impreuna cu alte 21 de persoane, in 5 iulie.

Antonela Anemary Costache, judecator la Tribunalul Bucuresti - Sectia penala, in prezent suspendata din functie, a fost trimisa in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita, trafic de influenta, complicitate la infractiunea de trafic de influenta si alte trei infractiuni informatice.

Viorica Dinu, care si-a dat demisia din functia de judecator la Sectia penala a Tribunalului Bucuresti, dupa ce a fost inceputa urmarirea penala in cazul ei, va fi judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, cinci infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata si trei infractiuni de luare de mita.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nutu in perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucuresti, sotia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Raducanu, si sotul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alaturi de acestia vor fi judecati Sorin Vasilescu si Iulia Neamtu, grefieri la Tribunalul Bucuresti, Angela Cirlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dancuta, Nicolae Petrisor, fost Duduianu, zis "Cristofor", Stefan Minca, zis "Rosovelt", Laurentiu George Dinu, zis "Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragos Pandele si Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrica Bagoli si Dragos Dumitrescu.

Procurorii au aratat, in actul de sesizarea a instantei, ca Viorica Dinu si Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronuntarea unor hotarari judecatoresti "dorite de mituitorii sau cumparatorii de influenta", in cazurile in care erau investite sa judece respectivele cauze penale.

Procurorii il acuza pe Marian Staicu de faptul ca, in perioada august 2012 - februarie 2013, prin incercari repetate de corupere a magistratilor, a urmarit sa obtina la Tribunalul Bucuresti o solutie definitiva de punere in libertate a fratelui sau, Dinel Staicu, judecat in stare de arest preventiv pentru infractiuni asimilate coruptiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1338 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by