Tribunalul Bucuresti: Olosz Gergely a vrut tergiversarea cauzei, in speranta unei pedepse mai blande. Noul Cod Penal incurajeaza coruptia

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 5 august 2013, 20:37 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Tribunalului Bucuresti care l-a condamnat pe Olosz Gergely la sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta comenteaza, in motivare, noul Cod Penal, spunand despre acesta ca prevede pedepse "mult mai blande" pentru coruptie, iar din acest motiv fostul senator UDMR a urmarit tergiversarea dosarului, transmite Mediafax.

In acest context, judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti sustine, in documentul citat, ca prevederile noului Cod Penal nu ar face "nimic altceva decat sa incurajeze savarsirea de infractiuni de coruptie, ca si cand Romania nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia".

"In ciuda materialului probator administrat atat in faza de urmarire penala, cat si cu ocazia cercetarii judecatoresti (declaratiile coinculpatilor pur si simplu l-au pus cu spatele la zid pe inculpatul Olosz), acesta a ales sa uzeze de dreptul la tacere, singurul lui tel si al aparatorilor sai fiind tergiversarea solutionarii cauzei, in speranta ca mai devreme sau mai tarziu va intra in vigoare noul Cod penal care din pacate prevede pedepse mult mai blande nu numai pentru toate infractiunile, dar mai ales pentru cele de coruptie, adoptarea noului Cod Penal in opinia noastra nefacand nimic altceva decat sa incurajeze savarsirea de infractiuni de coruptie ca si cand Romania nu ar fi catalogat cel mai corupt stat din UE, ci ar fi privit ca un stat din Scandinavia", se arata in motivarea sentintei Tribunalului Bucuresti.

Judecatorul insista si ulterior, in motivare, pe ideea ca noul Cod Penal prevede pedepse "atat de blande pentru faptele de coruptie".

Astfel, conform documentului citat, fostul senator "si-a dat demisia din Parlament "probabil din respect fata de justitie si a se pune la dispozitia acesteia", cauza ajungand astfel pe rolul Tribunalului Bucuresti in speranta deloc desarta ca pana la ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare vor trece cel putin 2-3 ani, perioada de timp in care in Romania se pot intampla destule, inclusiv noul Cod penal care prevede pedepse atat de blande pentru faptele de coruptie".

Judecatorul mai retine ca, in timpul procesului, Olosz Gergely s-a "incapatanat" in tacere, singurul lui tel fiind "tergiversarea solutionarii cauzei".

Potrivit motivarii sentintei, vinovatia fostului senator rezulta clar din declaratiile celorlati patru inculpati, transcriptul interceptarii convorbirilor telefonice purtate de Olosz cu ceilalti inculpati si documente.

Judecatorul mai mentioneaza ca a pus in vedere aparatorilor lui Olosz, la fiecare termen, sa propuna probe daca doresc, "acestia amanand de fiecare data, pentru ca la ultimul termen de judecata pur si simplu sa insire o sumedenie de mijloace probatorii, una mai neutila decat alta, in speranta (...) tergiversarii cauzei".

Judecatorul Mitu Stegaru mai spune, in motivare, ca Olosz "si-a format la nivelul organelor de decizie o serie de relatii de care a inteles sa se foloseasca in interes propriu, in scopul dobandirii de sume de bani prin traficarea acestor relatii", si a uitat "pur si simplu ca electoratul de etnie ... (maghiara - n.r.) l-a trimis in Parlamentul Romaniei si a fost ales in structurile de conducere ale UDMR pentru a-i apara interesele, si nu pentru o imbogatire rapida si nelegala".

Tot despre Olsoz, magistratul sustine ca acesta, "ca multi altii, de altfel, nu a dat multe "parale" pe intersele comunitatii care l-a propulsat in aceasta inalta demnitate (presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - n.r.), ci a inteles ca trebuie sa "actioneze rapid si eficient" (propulsarea in astfel de inalte functii cu putere de decizie cum este cea de presedinte ANRE este in Romania efemera, partidele politice intelegand sa-si rasplateasca membrii sai imediat ce ajung la putere cu astfel de functii, netinindu-se in nici un fel seama de competenta si moralitatea celor care le ocupa) pentru imbogatirea sa pe cai necinstite cu sume de bani uriase la care cvasi totalitatea contribuabililor de rand nici nu viseaza".

Judecatorul Mitu Stegaru este cel care, in 2011, a decis arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu in dosarul Petromservice, si care, in aprilie 2012, i-a condamnat la inchisoare pe fotbalistii Cristi Munteanu si Andrei Margaritescu. Tot Stegaru, anul acesta, a dat declaratii ca martor in dosarul de coruptie al colegelor sale Antonela Costache si Viorica Dinu.

***


Fostul senator Olosz Gergely a fost condamnat, in 17 iulie, de Tribunalul Bucuresti, la sapte ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care este acuzat ca, in perioada in care a fost presedinte al ANRE, a ajutat reprezentantii unor firme sa obtina contracte oneroase

Alaturi de Olosz, a fost condamnat, la patru ani de inchisoare cu executare, Ion Bircina, iar ceilalti trei inculpati din dosar, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea, au primit cate trei ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de cinci ani. Cei patru, spre deosebire de Olosz, si-au recunoscut faptele in fata instantei.

De asemenea, instanta a mentinut sechestrul asigurator dispus de procurorii anticoruptie in cazul lui Olosz, Bircina, Iliescu si Stan.

Sentinta instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti dupa ce instanta suprema a admis, in 17 mai, ca nu mai are competenta de a judeca acest caz ca urmare a faptului ca Olosz nu mai este demnitar.

Instanta suprema a admis atunci cererea facuta de avocatii celor judecati in acest dosar si a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucuresti in vederea judecarii a fostului senator Olosz Gergely pentru fapte de coruptie.

Dosarul in care Olosz Gergely, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in perioada 2007 - 2008, este judecat pentru trafic de influenta, alaturi de patru reprezentanti ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat sa obtina contracte oneroase, a fost trimis in octombrie 2012 instantei supreme, intrucat acesta era atunci deputat, ulterior castigand un mandat de senator.

Olosz Gergely a anuntat, in 13 mai, ca renunta la mandatul de senator, invocand campania de compromitere ce ar fi fost purtata impotriva sa in ultima perioada.

In octombrie 2012, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE in perioada 2007 - 2008, pentru trafic de influenta, in forma continuata.

In acelasi dosar sunt judecati Ion Bircina si Costin Iliescu, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, Catalin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL si Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

In acest context, in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely a pretins, pentru sine si pentru altul, de la cei trei, suma de 516.000 de euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala de tip off shore.

"Din suma pretinsa, Power Plus SRL a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan Catalin", au notat procurorii in documentul citat.

De asemenea, procurorii il acuza pe Olosz Gergely ca in perioada septembrie - noiembrie 2010 a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 de lei.

In schimbul banilor, Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA, sustin procurorii DNA.

"Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ Romania si CEZ Distributie SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte: sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare-cumparare de energie electrica dintre SC Power Plus SRL si SC CEZ Vanzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL (firma din grupul Bircina); contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ Distributie SA si SC Budirom Serv SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleiasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de 36.204.674 lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)", au precizat procurorii.

De asemenea, in perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely si-a folosit influenta, "astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina", pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

"Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene", au mai scris procurorii anticoruptie in rechizitoriul trimis instantei.

La randul sau, in perioada 2010 - 2011, Catalin Stan, in calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a inregistrat in contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate in baza contractului de consultanta, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentand impozit pe profit.

In vederea confiscarii si recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Olosz Gergely, Ion Bircina, Costin Iliescu si Catalin Stan, precum si a partii responsabile civilmente SC Power Plus SRL.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4375 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    Ohooo (Luni, 5 august 2013, 21:52)

    bgd [utilizator]

    Da domnu Stegaru nu se ascunde deloc...le zice fara nici o jena.
    Bravo domnule judecator...tot respectul.
    • +7 (7 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 5 august 2013, 23:18)

      GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui bgd



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by