Stire actualizata

VIDEO OFICIAL Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, urmarit penal de DNA Cluj pentru luare de mita in forma continuata si alte fapte

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 18 iunie 2013, 10:43 Dosare Anticoruptie


Catalin Chereches
Foto: Agerpres
Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, este urmarit penal de procurorii DNA Cluj pentru mai multe fapte de coruptie, intre care trafic de influenta, afirma surse judiciare, care spun ca alaturi de edil sunt urmariti penal cel putin cinci oameni de afaceri. Conform unor surse din randul anchetatorilor, procurorii DNA Cluj desfasoara, marti dupa-amiaza, perchezitii la sediul Primariei Baia Mare, la locuinta primarului Catalin Chereches si la mai multe sedii de firme, intre care si trustul de presa e-Maramures, transmite Mediafax.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:

In cursul anilor 2011 - 2013, invinuitul Chereches Catalin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins si primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentantii a cinci societati comerciale, pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a favoriza aceste societati comerciale in procedurile de achizitie publica organizate de Primaria municipiului Baia Mare, atat cu ocazia atribuirii contractelor cat si pe parcursul derularii acestora.

De asemenea, in perioada februarie - mai 2013, invinuitul Chereches Catalin, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o detine, prin intermediul a doua persoane din anturajul sau care erau, in mod aparent, reprezentantii legali a doua societati comerciale. Concret, in cursul lunii mai 2013, in scopul achizitionarii unei licente pentru un post de televiziune, invinuitul Chereches Catalin a facut demersuri pentru modificarea actionariatului celor doua firme astfel incat apropiatii sai sa devina actionari si/sau administratori ai acestor societati comerciale.

In cauza, procurorii efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.




Sursele citate de Mediafax anuntasera, in cursul zilei, ca primarul Chereches a fost audiat la sediul DNA din Baia Mare si este urmarit penal pentru trafic de influenta si alte fapte de coruptie.

Potrivit surselor citate, alaturi de el sunt urmariti penal cel putin cinci oameni de afaceri.

Surse judiciare spuneau, anterior, ca mai multe perchezitii au loc, marti, la sediul Primariei Baia Mare si la trustul de presa e-Maramures, de unde au fost ridicate pana in prezent mai multe documente si unitati de calculator.

Ancheta procurorilor vizeaza modul in care trustul de presa a fost preluat in ianurie 2013 de societatea Transilvania Regional Media condusa de catre interpusi ai primarului Catalin Chereches, afirmau sursele citate de Mediafax.

Potrivit presei locale, perchezitiile procurorilor ar avea legatura cu mai multe declaratii date de omul de afaceri Ioan Balta, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumatatea lunii martie, acesta a fost arestat in urma unor perchezitii facute de procurorii bucuresteni, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru inselaciune si evaziune fiscala.



Catalin Chereches este primar la Baia Mare din mai 2011, cand au avut loc alegeri partiale. La alegerile locale din iunie 2012, Catalin Chereches a fost reales in functie cu 86,3 la suta din voturi.

Intre 2005 si 2008, Chereches a fost vicepresedinte si purtator de cuvant al organizatiei judetene Maramures a PSD, iar ulterior s-a inscris in PNL, fiind exclus din partid in luna ianuarie a acestui an.

In perioada 2008 si 2011 Chereches a fost deputat.

Potrivit declaratiei de avere din iulie 2012, Catalin Chereches are patru terenuri intravilane in Baia Mare dobandite intre 2002 si 2006, in suprafata totala de peste 4.000 de metri patrati, doua fiind cumparate, iar alte doua mostenite impreuna cu mama lui, Viorica Chereches.

Potrivit documentului citat, el detine 37,5 la suta dintr-o casa de locuit cu o suprafata totala de 373,5 metri patrati si acelasi procent dintr-o casa de vacanta in suprafata de 281 metri patrati, ambele mostenite in 2002 impreuna cu Viorica Chereches.

Primarul din Baia Mare mai are un spatiu comercial in suprafata de 990 metri patrati pe care l-a cumparat in 2006.

El nu a trecut in declaratia de avere autovehicule si nici conturi si depozite bancare. Primarul a acordat insa doua imprumuturi in nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL in valoare de 1.120.016, 92 lei si celalalt catre VDC Medical SRL de 571.721 lei.

In anul fiscal anterior declaratiei de avere din iulie 2012, Chereches a avut venituri de 18.929 ca deputat si 22.881 din functia de primar la Baia Mare.

Potrivit declaratiei de interese, Catalin Chereches este presedinte membru asociat la Fundatia "Dorel Chereches", asociat la VDC Holding SRL, unic asociat la VDC Medical SRL, actionar la SC SEVARO SA, asociat la SC M&C Consulting SRL si membru al Asociatiei Rivulus Fashion.

In iulie 2009, procurorii DNA Cluj anchetau o afacere imobiliara propusa Consiliului Local Baia Mare de Catalin Chereches, care in acea perioada era deputat. In acest caz au fost audiati viceprimarul de la acea vreme Mircea Dolha (PSD).

Proiectul de hotarare al Consiliului Local Baia Mare ajuns in atentia DNA a fost votat in anul 2007 in urma mai multor scandaluri, pentru ca locatarii din zona in care urma sa se ridice complexul rezidential au depus mai multe reclamatii la Primarie in care au cerut oprirea lui.

Proiectul a fost initiat de firma VDC Holding din Baia Mare, la care actionar era Catalin Chereches, precum si mama acestuia, Viorica Chereches.

La cateva luni de la aprobarea PUZ-ului in Consiliul Local Baia Mare, proiectul a fost preluat de firma Maexpa SRL din Baia Mare, dupa ce imobilul de pe strada Avram Iancu pe locul caruia urma sa se dezvolte complexul rezidential a fost cumparat de la Viorica Chereches contra sumei de aproape sapte milioane de lei.

Tranzactia se afla inscrisa in declaratia de avere din 2009 a Vioricai Chereches, director al Spitalului de Boli Infectioase din Baia Mare, figurand la capitolul III "Bunuri mobile a caror valoare depaseste 1.000 euro fiecare si bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni". Vanzarea s-a incheiat la 20 decembrie 2007, potrivit declaratiei






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10312 vizualizari

  • -3 (15 voturi)    
    No! (Marţi, 18 iunie 2013, 14:02)

    RedGuard [utilizator]

    Cuiva nu-i place de Baia Mare. Prea linistit si aranjat orasul. Arata urat fata restul oraselor de fițe cum ar fi Cluj. Care e jungla.
    • +11 (11 voturi)    
      ...tu... (Marţi, 18 iunie 2013, 15:04)

      ALTAN [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

      ...faci parte dintre 'provocatoriii' de profesie?...am fost In Cluj-Napoca si timp de o sapt nu am vazut cersetori prin oras,in nici-o zona/cartier,,,un sofer de taxi mi-a spus ca politia comunitara 'ii salta' imediat ce apar...
      • 0 (0 voturi)    
        Ho (Miercuri, 19 iunie 2013, 0:41)

        RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui ALTAN

        O saptamana?

        Poate pe jos ca sunt o gramada de drumuri cu gropi si denivelari ca sa-ti faca zilele amare.

        Iar faptul ca nu sunt cersatori... Piata Mihai Viteazul anyone?

        Si apoi in fiecare zi sunt o gramada de accidente. Nu nu-stiu-ce. Doar sa se vada cine e mai tare. Asta pe langa marlaniile obisnuite cand unul iti taie calea, altul nu sta la cedeaza trecerea, inca unul care te depaseste pe linie continua ca sa opreasca in fata ta ca... a ajuns la destinatie.

        Cat despre Baia Mare, cred ca la Bucuresti se crede ca e un oras din Ucraina. Asta daca stiu in ce directie a hartii sa se uite.

        Oricum, daca lipsa cersatorilor face ca un oras sa fie de calitate superioara... Ce sa mai zic?
  • +5 (13 voturi)    
    Ma da cum ii ia DNA-ul exact pe aia care critica (Marţi, 18 iunie 2013, 14:17)

    alex1234 [utilizator]

    Ma da cum ii ia DNA-ul exact pe aia care critica Puterea Coabitanta si nu au pe nimeni in spate

    Oameni ca Mazare si Dragnea sunt bine mersi
    (unde-s acuzele de la referendum? s-au evaporat
    a trecut un an si nici p^as? unde-s afacerile de la Constanta si Teleorman? erau sau nu vinovati?)

    la fel Frunza Rosie ala....desi in Caras toti stiu de afacerile lui

    Falca a fost achitat

    "Marii corupti ai tarii" sunt Gigi
    si primarul din Baia Mare
    ------------------------------------------
    Am citit de 2 ori articolul si n-am inteles ce-a facut de fapt primarul de Baia Mare?

    1. ori e 'modul in care a fost preluat eMaramures':
    ------------------------------------------------
    "Ancheta procurorilor vizeaza modul in care trustul de presa a fost preluat in ianurie 2013 de societatea Transilvania Media Trust condusa de catre interpusi ai primarului Catalin Chereches, au afirmat sursele citate."

    Ce acuzatie e asta 'modul in care a fost preluat' ?

    A falsificat acte ? A santajat (ca e la moda acuzatia asta).
    Ce-a facut de fapt? El a facut sau interpusii?
    Erau 2 firme private : ce are DNA-ul cu firmele private?
    ------------------------------------------------
    2. Ori e asta?
    "El nu a trecut in declaratia de avere autovehicule si nici conturi si depozite bancare. Primarul a acordat insa doua imprumuturi in nume personal, unul pentru SC VDC Holding SRL in valoare de 1.120.016, 92 lei si celalalt catre VDC Medical SRL de 571.721 lei."

    Pai nici Stolojan n-a declarat actiunile de nu stiu unde dar nu l-au luat Mascatii sa-l duca la Cluj...sau in alta parte

    Si-atunci cum se face ca pe asta l-au luat "pe sus" si pe alalalt nu?

    Pentru unii muma pentru altii ciuma?

    3. ori ambele, ori toate - ca la Gigi?
    -------------------------------------------------
    adica sa-l bagam oricum cu ceva?
    • +9 (9 voturi)    
      Ales cu 86,03% (Marţi, 18 iunie 2013, 14:59)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Ales cu 86,03%

      Cătălin Cherecheş, a obţinut 86,03 la sută, în iunie 2012, din voturile valabil exprimate pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare
      • +6 (6 voturi)    
        intocmai !! (Marţi, 18 iunie 2013, 18:32)

        Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

        Iar baimarenii nu sunt .. din teleorman. Deci, chiar este bun omul asta, daca oamenii l-au votat .
        Cu siguranta realizarile lui deranjeaza pe acolitii mai marilor conducatori uslasi
      • 0 (0 voturi)    
        Da (Miercuri, 19 iunie 2013, 0:47)

        RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

        Baia Mare a progresat foarte mult fata de alte orase. Cu Angel primar si chiar cu mister asta, Chereches.

        Intotdeauna e relaxant cand ajung acolo. E o atmosfera mai boema si placuta pe acolo. Nu tu goana in trafic, nu tu distante mari de iti ia o ora pana la magazin si inapoi.

        Asta spre deosebire de Cluj, cu vecini petrecareti, drumuri proaste, reparate si stricate din nou, cu inghesuiala oriunde, fara locuri de parcare. Unde stai la trecerea de pietoni si soferul nici nu se uita la tine si trece ostentativ chiar si peste tine.

        Dar cu taxe mari. Ca deh, e mare business-ul clujean. La fel de mare ca nesimtirea arhiprezenta.
  • +7 (11 voturi)    
    DNA (Marţi, 18 iunie 2013, 14:27)

    Evanzo [utilizator]

    cred ca in acest caz se face exces de zel. procurorii nu au sa gaseasca nimic. Chereches a inceput sa puna orasul Baia Mare pe picioare de cand a venit. Merge pe teren si verifica executiile lucrarilor de la Primarie. Inclusiv cum se face curatenia pe strada. Pe cine nu face treaba il demite urgent, nu sta la povesti. Si se vede deja o evolutie substantiala a orasului.
  • -4 (4 voturi)    
    Cherecheş a fost CE? (Marţi, 18 iunie 2013, 14:49)

    war4peace [utilizator]

    "In ianuarie 2013, Catalin Chereches a fost exlus din PNL."

    A fost cum? A fost ce?
  • +5 (5 voturi)    
    Primarii din BM (Marţi, 18 iunie 2013, 16:10)

    mansapiens [utilizator]

    Eu nu stiu ce se intampla cu primarii din Baia Mare, Asta paseste cu ambitie pe urmele predecesorului Anghel. Si doar plecase din PNL. Se pare ca imediat ce esti exclus dintr-un partid care e la putere, o incasezi de nu te vezi. In fine, sa vedem verdictul instantelor.
  • 0 (4 voturi)    
    aveți puțintică răbdare (Marţi, 18 iunie 2013, 19:08)

    Omics [utilizator]

    „învinuit, persoană căreia, printr-o plîngere, denunţ, sau din oficiu, i s-a adus o învinuire şi faţă de care se efectuează urmărirea penală, cît timp nu a fost pusă in mişcare acţiunea penală împotriva sa (art. 229, C.p.p.).”

    Adică așa cum spune într-un comunicat, Chereches a „beneficiat” de ceva plângeri penale ale cuiva. Deocamdată atât. Remarc o ură mare a miticilor, o doință de-a acuza. Dar aveți puțintică răbdare
    • -1 (1 vot)    
      De ce ura vorbesti? (Marţi, 18 iunie 2013, 20:29)

      mansapiens [utilizator] i-a raspuns lui Omics

      E aiurea tot ce spui. Ce treaba au miticii aici? Chereches e anchetat de cei din Cluj. Cred ca e mai degraba o rivalitate locala, Cluj-Maramures. Fostul primar, Anghel, a semnat asa cum se spune ca primarul o hartie si s-a ales cu cativa ani de puscarie. Desi era originar din Pitesti, a facut o gramada de lucruri in Baia Mare, de la renovarea centrului, soselele si atragerea celor de la Italsofa sa construiasca fabrica langa BM. Cu toate astea a fost arestat. Primarul de acum a continuat ce a inceput celalalt, mai mult merge pe teren sa controleze lucrarile, a terminat de renovat centrul, etc. Din pacate la amandoi apropierea de Antonescu le-a fost fatala. Unul a fost exclus, celalalt a fost atras in niste dispute ale PNL. Avand in vedere antecedentele celuilalt, nu cred ca Chereches o sa scape. PNL-ul asta a devenit o adevarata cloaca. Doamne fereste de Antonescu presedinte.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by