VIDEO UPDATE Seful DNA Slobozia a fost arestat preventiv. Dumitru Cristudor ar fi primit mita doua masini de piatra si zece pomi tuia. Anchetatorii germani l-au gasit pe internet pe cel care le sabota cercetarile

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 14 iunie 2013, 16:20 Dosare Anticoruptie


Instanta suprema a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a sefului DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, suspendat din functie, in dosarul in care acuzat de luare de mita si favorizarea infractorului, informeaza Mediafax.

Judecatorii instantei supreme au admis propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si au dispusa emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Dumitru Cristudor.

Decizia poate fi contestata de Dumitru Cristudor la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat joi retinerea si arestarea preventiva a sefului DNA Slobozia, iar vineri a dispus suspendarea lui din functie.

Seful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost retinut joi, fiind acuzat de luare de mita si favorizarea infractorului, dupa ce ar fi ajutat trei persoane sa distruga acte ce puteau fi folosite ca probe intr-un dosar din Germania de evaziune fiscala, primind in schimb materiale de constructii.

In urma audierilor de joi, de la sediul central al DNA, procurorii au dispus si masura obligarii de a nu parasi tara timp de 30 de zile in cazul Monicai Andronache, acuzata de complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului.

In acelasi dosar este cercetat si omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mita si favorizarea infractorului.

Anchetatorii germani l-au gasit pe internet pe seful DNA Slobozia, care le sabota cercetarile


Seful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, acuzat ca a sabotat o ancheta a autoritatilor germane in Romania si ca a ajutat mai multi suspecti sa distruga dovezi, a fost dat de gol de Google, relateaza Digi24. Alarmati de faptul ca perchezitiile organizate de acest procuror nu dadeau roade, anchetatorii germani au cautat pe internet numele suspectului lor. Aici au gasit articole din presa care aratau legaturile dintre acesta si seful DNA Slobozia.

Procurorul Dumitru Cristudor isi anunta prietenul, suspectat de evaziune fiscala, ori de cate ori autoritatile germane solicitau ceva in legatura cu el, arata interceptarile anexate referatului DNA in solicitarea de arestare, citate de Digi24. "S-a facut comisie rogatorie, hartia a venit la DNA Slobozia... in care le spunea clar: Sa ne dati adresele, ca pana pe 15 martie vrem sa venim sa facem o perchezitie. Asa suna adresa... dorim adresele urmatorilor indivizi. Invinuit B. T., administrator firma (...), M.G., administrator firma (...) .I C. V. administrator (...) ti-a cerut si adresele unde au fost inainte firmele si cine sta acolo". (interceptare telefonica din 14 aprilie 2013)

La randul sau, Daniel Taifas, suspectat de anchetatorii germani ca le-a prejudiciat statul cu peste 2.300.000 de euro, isi anunta colaboratorii ce au de facut. Contabila lui Daniel Taifas, Monica Andronache, pregatea martorii. Unul dintre ei a recunoscut. "Cu o saptamana anterior datei de 04.06.2013, Andronache Monica mi-a comunicat ca va avea loc o perchezitie la mine acasa si ca ar fi mai bine sa plec in afara tarii pentru a nu participa la perchezitie. Am intrebat-o ce rol am eu si de ce trebuie sa plec. Mi-a spus ca vor veni din Germania niste persoane in legatura cu un control pe care il fac referitor la o societate comericiala". (declaratie martor)

Relatia dintre seful DNA Ialomita si omul de afaceri suspectat de autoritatile germane pentru evaziune fiscala este de notorietate. Presa locala a publicat in mai multe randuri astfel de informatii si, in acest mod, a atras atentia structurii centrale a DNA, care a declansat mai multe verificari. Procurorii germani care faceau verificari la Slobozia au intrat la idei dupa ce cateva incercari repetate de perchezitie in casele apropiatilor procurorilor au esuat. Locuintele fusesera "periate" inainte, iar martorii erau ori internati in spital, ori plecati in strainatate. Curiosi cu cine au de-a face, procurorii germani au cautat pe Google.

"Dat fiind numarul mare de coincidente, procurorii germani au cautat pe Google, dupa criteriul "Daniel Vasile Taifas", iar primul rezultat raportat de motorul de cautare a fost un articol din ziar in care se face referire la faptul ca exista legaturi suspecte intre Taifas si fiul sefului DNA Slobozia". (referat DNA)

In referatul privind arestarea sefului DNA Slobozia, structura centrala a DNA mentioneaza ca Dumitru Cristudor nu parea sa stie ca faptele sale aduc atingere imaginii Romaniei si ca ar putea afecta realtiile judiciare dintre autoritatile romane si cele germane, mai arata Digi24.

Seful DNA Slobozia a primit mita doua masini de piatra si zece pomi tuia


Dumitru Cristudor ar fi primit mita doua masini de piatra si zece pomi tuia pentru a ajuta trei persoane sa distruga acte si obiecte care puteau fi folosite ca probe intr-un dosar din Germania de evaziune fiscala, arata procurorii DNA in solicitarea de arestare a magistratului.

Potrivit procurorilor anticoruptie, seful DNA Slobozia l-a anuntat, la inceputul lunii martie, pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas despre o ancheta a autoritatilor germane care viza trei societati comerciale pe care Taifas le-a controlat in trecut prin intermediul a trei persoane. Procurorul Cristudor i-ar fi spus omului de afaceri si despre intentia autoritatilor germane "de a efectua perchezitii domiciliare la mai multe adrese din municipiul Slobozia".

"In schimbul efectuarii unor acte contrare indatoririlor de serviciu, si anume neadoptarea unor masuri de protectie minimale care sa asigure conspirativitatea activitatilor de perchezitie ce urmau a fi efectuate de autoritatile judiciare germane in municipiul Slobozia in perioada 03 iunie - 5 iunie 2013, procurorul Cristudor Dumitru a primit la data de 23 mai 2013, de la invinuitul Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul numitei Andronache Monica, doua masini de piatra pentru amenajarea gradinii in valoare de aproximativ 2.000 lei, iar la data de 01 iunie 2013, zece pomi thuya in valoare de aproximativ 3.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea imobilului situat pe (...), apartinand S.C.(...)S.R.L., societate la care asociat este numitul (...), fiul lui Cristudor Dumitru"
, arata procurorii in referatul in care au cerut instantei supreme arestarea preventiva a sefului DNA Slobozia.

Anchetatorii sustin ca primirea celor doua masini de piatra concasata si a pomilor tuia rezulta atat din continutul convorbirilor telefonice purtate de acesta cu Daniel Vasile Taifas si cu Monica Andronache, precum si din mai multe facturi care atesta achitarea bunurilor de catre omul de afaceri.

De asemenea, potrivit procurorilor, in urma perchezitiilor facute la un imobil din Slobozia apartinand unei societati la care asociat este Alexandru Cristudor, fiul sefului DNA Slobozia, "au fost identificati 10 pomi ornamentali - thuya - plantati in curtea imobilului", precum si "o suprafata de aproximativ 2.000 metri patrati acoperita cu piatra concasata".

Procurorii mai arata, in documentul citat, ca pe 29 mai, Dumitru Cristudor l-a sunat pe Daniel Taifas si i-a solicitat un set de informatii cu privire la martorii C.V., M.G. si B.T., persoane vizate de perchezitie anuntata de autoritatile germane.

"Cristudor Dumitru: (...) unde lucreaza

Taifas Daniel Vasile: Acum ? E angajat pe MEG, la Sibiu e angajat. Pe MEG Sibiu.

Cristudor Dumitru: Nu, dar el acuma unde este ?

Taifas Daniel Vasile: E in oras.

Cristudor Dumitru: Cealalta (...) e la banca, nu

Taifas Daniel Vasile: Da, da (...).

Cristudor Dumitru: Dar, asta ce face acolo la - cum il cheama ? Brancoveni ? Nu stii ?

Taifas Daniel Vasile: Gabi?

Cristudor Dumitru: Nu, B(...) sau cum il cheama.

Taifas Daniel Vasile: Nu stiu. Habar n-am. Nu stiu ce-i pe Brancoveni, nu stiu.

Cristudor Dumitru: Dar sotia lui (...)?

Taifas Daniel Vasile: Acasa.

Cristudor Dumitru: Bine sefu`!"
, potrivit stenogramelor interceptarilor telefonice, prezentate de procurori in documentul citat.

"Apreciem ca scopul evident al discutiei a fost inca o data, daca mai era nevoie, atentionarea invinuitului Taifas Daniel Vasile cu privire la activitatile procedurale ce urmau a se desfasura in perioada 03 iunie - 05 iunie 2013 pe raza orasului Slobozia. Altfel, ce rost ar fi avut solicitarea de date cu privire la persoanele cautate de autoritatile judiciare germane chiar de la invinuitul Taifas Daniel Vasile, organizatorul intregii activitati infractionale", au mai notat procurorii in referatul trimis instantei.



Potrivit procurorilor, din 11 februarie pana in prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas si Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscala, intr-un dosar aflat pe rolul autoritatilor judiciare germane, astfel incat acestea sa poata distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, "zadarnicind astfel urmarirea penala si, implicit, lipsind de finalitate activitatile de perchezitie dispuse de autoritatile judiciare germane pe teritoriul Romaniei".

"Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritatile germane pentru evaziune fiscala a constat in instiintarea cu privire la data efectuarii perchezitiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a parasi teritoriul tarii, suportarea costurilor asistentei juridice", au precizat procurorii in rezolutia de incepere a urmaririi penale.

Procurorii il mai acuza pe Cristudor ca nu a luat "masuri de protectie minimale" pentru a asigura conspirativitatea perchezitiei ce urma sa fie facuta de autoritatile judiciare germane in municipiul Slobozia, in perioada 3 - 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit in schimb, la 23 mai si 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de constructie si amenajarea spatiului, in valoare totala de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil apartinand unei societati comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Dumitru Cristudor detine, impreuna cu Marian Balan, un teren intravilan de 1.400 de metri patrati in judetul Prahova, pe care l-a cumparat in 1998, conform declaratiei de avere din 15 mai 2012, de pe site-ul CSM.

Seful DNA Slobozia are, impreuna cu Alexandru Cristudor, un apartament de 91 de metri patrati in Slobozia, cumparat in 1993. De asemenea, procurorul este proprietarul unui autoturism Renault din 2006.

In 16 iunie 2011, Dumitru Cristudor a vandut cu 134.809 de lei un teren catre SC Transmim SRL, firma de distributie a produselor alimentare si nealimentare din judetul Ialomita.

Seful DNA Slobozia a mai scris in declaratia de avere ca a contractat in 2007 doua credite, unul de 10.000 de euro la Bancpost, iar celalalt, de 50.000 de lei, la Banca Transilvania. Ambele credite erau scadente in 2012.

Potrivit documentului citat, in 2011, procurorul a realizat 115.200 de lei din venituri salariale, iar sotia sa, Monica, 4.020 de lei, ca economist la SC MS Bravo Consulting SRL Slobozia.

Potrivit presei centrale, procurorul Dumitru Cristudor a fost primul procuror DNA premiat pentru ca ar fi refuzat o mita de 20.000 de lei de la doua persoane, pentru a da o solutie favorabila intr-un dosar, si a organizat un flagrant. Pentru asta, el ar fi fost premiat cu 6.000 de lei si avansat in functia de procuror-sef al DNA - Serviciul Teritorial Slobozia.

In 2010, Consiliul Superior al Magistraturii a decis reconfirmarea lui Dumitru Cristudor in functia de conducere a DNA Slobozia, pentru urmatorii trei ani. Mandatul acestuia la conducerea DNA Slobozia urma sa se incheie in 17 iunie.

Potrivit unor articole aparute in presa centrala in 2008, fiul lui Cristudor lucra la una dintre firmele lui Daniel Taifas din Germania, iar doua autoturisme BMW trimise in Romania de Taifas au ajuns, printr-un intermediar din Prahova, la firmele familiei procurorului sef al DNA Slobozia.

Tot conform relatarilor din presa, in 2006, Daniel Vasile Taifas a fost cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomita pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals, iar dupa ce dosarul a fost declinat la DNA, Cristudor ar fi dispus neinceperea urmaririi penale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4518 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    ala cu caltabosii (Vineri, 14 iunie 2013, 20:00)

    nash pandelica [utilizator]

    pare mai realist. mai ales ca era vorba si de o damigeana de palinca.

    mi'aduc aminte ca, pe vremea iepocii de aur, se zicea ca, pentru succes, tre' sa deschizi usa cu piciorul, la anumite birouri.

    acum e cu camionul...
    astia de pe la judete au ajuns sa se creada mai tari si puternici ca pasha de vidin ,,,
    • 0 (0 voturi)    
      N-ai citit tot.. (Sâmbătă, 15 iunie 2013, 16:25)

      Dianora [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      .. pe final de articol apar si doua autoturisme BMW trimise din Germania taman la familia "procurorelului". Cat de iubitor de natura ar fi el crezi ca risca asa doar pt. niste arbusti, fie ei si exotici?
  • +1 (1 vot)    
    ce prost... (Vineri, 14 iunie 2013, 21:28)

    bogdanlungu [utilizator]

    ....trebuie sa fii imbecil sa risti puscaria pentru "doua masini de piatra si zece pomi thuya". aceasta este dovada ca functionarii publici nu sunt numai hoti ci si prosti.
  • 0 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 14 iunie 2013, 21:36)

    GigiBanosu [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
    Si e Slobozia nu Brasov sau Timisoara (Vineri, 14 iunie 2013, 22:30)

    Azra [utilizator]

    Stiti ce salariu lunar avea acest procuror sef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor? 14.000 de lei(s-a spus pe posturi de TV), adica 3500 de Euro (sau140 de milioane, ca sa inteleaga tot omul), echivalentul salariilor medii lunare cumulate ale 1o angajati!! Sau pensiile de 700 de lei ale 20 de pensionari!! Si tot nu i-au ajuns!!.Doua masini de pietre si 10 tuia, ca sa nu-si faca datoria pentru care este platit gras din banii contribuabililor. Iata care este adevaratul " pret" al acestui procuror sef DNA! Si a mai si fost reconfirmat de CSM pe aceasta functie.Mari sunt salariile in justitie si coruptia este pe masura!E o mare problema aici, dupa cum s-a vazut si in alte cazuri de magistrati. Acest CSM ar trebui sa inceapa odata sa faca curatenie sau daca nu, sa se autodizolve.Au trebuit sa intervina anchetatorii germani pentru a-l demasca pe procurorul corupt,CITIND PRESA ROMANEASCA! Sper ca monitorizarea justitiei de catre Comisia Europeana de la Bruxelles sa continue atat timp cat vor mai exista asemenea cazuri de grava coruptie in sistemul judiciar(recte DNA)!
  • +4 (4 voturi)    
    Tuia nu thuya! (Sâmbătă, 15 iunie 2013, 1:51)

    idsoc [utilizator]

    Dati drumul la comentarii! Nu sint injurii. Doar corectii.
  • 0 (0 voturi)    
    Nu conteaza (Sâmbătă, 15 iunie 2013, 10:28)

    La Tour Eiffel [utilizator]

    Principalul e ca reforma justitiei a reusit. Restul nu conteaza. Si oricum codruta are alte prioritati: inca nu a terminat de anchetat oamenii care au fost pusi sa jure cu mana pe Dacie si mai sunt inca si directori de la antene in libertate. Si apoi nu se poate compara dna-ul cu tehnica sofisticata a nemtilor. Pai ati vazut ca ei au ceva Gogu sau Goagal, baga numele si iese infractoru automat.
  • +1 (1 vot)    
    10 tuia si niste gresie. (Sâmbătă, 15 iunie 2013, 16:58)

    AlinNeculai [utilizator]

    Cine crede ca asta a primit mita procurorul cred ca este in cel mai fericit caz naiv. La fel de naiv este cel care crede in meritocratie, cinste, munca, etc. Valorile societatii actuale (global vorbind) sunt furtul, minciuna, violul, crima. Pot afirma ca ne aflam in anarhie globala si ca nu cred ca a fost asa pe o suprafata atat de mare din planet niciodata in istorie.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by