Patru primari din tara, acuzati de ANI de conflict de interese pentru ca si-au angajat copiii la primarie sau au facut afaceri cu firmele rudelor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 14 iunie 2013, 10:37 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Integritate (ANI) a a constata existenta conflictului de interese in cazul a patru primari de comune din tara, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. Inspectorii de integritate au constatat ca doi primari si-au angajat fiii in cadrul primariei pe perioada nedeterminata, iar ceilalti doi au facut afaceri totale de 250.000 lei cu firme ale rudelor.

ANI "a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala in cazul lui Ioan Pavel Buzdugan (Primar al Comunei Remetea Chioarului, Jud. Maramures), Vasile Rata (Primar al Comunei Balcani, Jud. Bacau), Marin Neagu(Primar al Comunei Hotarele, Jud. Giurgiu), Constantin Olteanu(Primar al Comunei Vulcana Pandele, Jud. Dambovita)", se arata in comunciatul institutiei remis HotNews.ro.

"Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a emiterii / incheierii de catre persoanele evaluate a unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru sine, sot sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, astfel:
  • BUZDUGAN IOAN PAVEL a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de Primar al Comunei Remetea Chioarului, a semnat atat contractul individual de munca al fiului sau, prin care acesta este angajat pe durata nedeterminata in cadrul primariei, cat si dispozitia prin care fiul acestuia a fost reincadrat pe postul de inginer cadastru. 
  • RATA VASILE, in calitate de Primar al Comunei Balcani, a emis dispozitii care au avut ca rezultat incadrarea fiicei sale pe un post de referent debutant in aparatul de specialitate al primarului, ulterior, fiind numita in functia publica de consilier asistent.
  • NEAGU MARIN a incalcat regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrative si penala, intrucat Primaria Comunei Hotarele, reprezentata de acesta in calitate sa de Primar, a incheiat contracte de vanzare - cumparare, in valoare totala de 205.968,18 Lei, cu S.C. CRIVIS S.R.L., societare reprezentata de fiul sau si la care sotia acestuia este asociat si administrator unic.
  • OLTEANU CONSTANTIN a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie penala, intrucat Primaria Comunei Vulcana Pandele, reprezentata de acesta in calitate sa de Primar, a incheiat contracte de prestari servicii, in valoare totala de 44.975 Lei, cu S.C. EMIROX S.R.L. (societate in cadrul careia sora acestuia este asociat si administrator).
In cazul ultimelor doi primari, ANI a sesizat Parchetele de pe langa Curtile de Apel responsabile.

ANI aminteste ca toate persoanele au fost informate de decizie si ca acestea au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Care sunt consecintele?

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese [...] constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]", sustine ANI.

"Persoana [...] fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese [...] este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica  [...]  pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului", se arata in comunicatul ANI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2974 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    conflict de interese (Vineri, 14 iunie 2013, 11:00)

    merey [utilizator]

    Stimati Domni,

    Cred ca ar trebui sa verificati si pe CIOLACU ADRIAN Primraul Comunei GHERGHITA ,Judetul Prahova,
    copii angajati la primarie nurori sora etc.
  • -2 (2 voturi)    
    toti sunt uslasi de soi (Vineri, 14 iunie 2013, 11:56)

    timp tamp [utilizator]

    draga ANI se ocupa numai de primarii nostrii ... vor urla televiziunile lui felix
  • +2 (2 voturi)    
    alt primar (Vineri, 14 iunie 2013, 13:25)

    laviniam [utilizator]

    Buna,

    cred ca ar trebui sa-l verificati si pe primarul Lugojului, Domnul Francisc Boldea.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by