Cine este Catalin Voicu: omul Sistemului care a ingenuncheat Justitia din Romania. Vezi metodele folosite

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 22 aprilie 2013, 22:45 Dosare Anticoruptie


Catalin Voicu
Foto: Agerpres
Catalin Voicu, fostul senator PSD, general SSP in rezerva, condamnat definitiv luni la 7 ani de inchisoare cu executare, la fix 1060 de zile de la trimiterea in judecata pentru trafic de influenta, este omul pe care procurorii DNA l-au pus in mijlocul unei "caracatite" ce a infiltrat sistemul de justitie, o retea care a implicat oameni de afaceri si judecatori ce discutau codat si raspundeau la ordinele fostului parlamentar. "Acum vorbesc ca sa intelegeti dumneavoastra" era expresia codata cu care Voicu isi "activa" reteaua si punea in miscare un sistem prin care deciziile in justitie puteau fi negociate pentru un pret.

Catalin Voicu, fost general SPP, a fost un important deputat din partea Partidului Social Democrat in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012, si unul dintre numele vehiculate de-a lungul timpului la sefia mai multor ministere cum ar fi Ministerul de Interne sau Ministerul Justitiei.

Generalul SPP, deputatul PSD, favoritul la sefia MAI, apropiatul lui Iliescu

Potrivit articolelor din presa, Catalin Voicu a fost aproape de sefia MAI cu sprijinul lui Marian Vanghelie. La inceputul anului 2009, Voicu a fost sprijinit de Vanghelie pentru a obtine functia de ministru al Internelor din partea PSD, dar functia i-a trecut lui Gabriel Oprea, alt general in rezerva.

De-a lungul timpului, numele lui Voicu a fost strans legat de cel al fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Astfel, in 1997, anul in care Iliescu a pierdut presedintia in fata lui Emil Constantinescu, Voicu a demisionat din SPP si potrivit unor informatii din presa anului 1998, impreuna cu fostul director al SPP Dumitru Iliescu, a infiintat o firma denumita, Agentia Nationala de Paza, Protectie, Investigatii si Protocol SRL".

Intre 1999 si 2001, Voicu a fost consilier la Camera Deputatilor, iar in 2001, dupa revenirea lui Ion Iliescu la Cotroceni, a fost reactivat in cadrul SPP si numit consilier pe probleme de siguranta nationala la Administratia Prezidentiala.

Mai mult, in 2003, presedintele Iliescu il avanseaza la gradul de general. Din 2004, Catalin Voicu a fost deputat in Parlamentul Romaniei.

Reteaua Voicu - dosarul care a zguduit sistemul de justitie si politicienii in 2010

Pe numele lui Voicu procurorii DNA au inceput urmarirea penala in 10 decembrie 2009. Voicu a fost acuzat ca e la mijlocul unei adevarate "caracatite" in justitie, o retea prin care fostul senator, impreuna cu alti complici din sistem si din mediul de afaceri s-a infiltrat in mediul judecatoresc si putea obtine decizii favorabile in numeroase cazuri.

Oficial, senatorul PSD Catalin Voicu a fost acuzat de procurorii DNA caa primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).

Detaliile si stenogramele socante din dosar - prezentate in exclusivitate de HotNews.ro

 
In legatura cu baiatul meu, vorbesc sa intelegeti dumneavoastra, el se poate duce la data cand am vorbit noi, incepand cu ora 07.30...la ce ora credeti ca e bine. Eu cred ca ar fi bine cat mai de dimineata posibil, sa nu mi-l vada aia pe acolo.
 
 
Catalin Voicu in stenograme
La momentul inceperii urmarii penale si a trimiterii in judecata, HotNews.ro a prezentat in exlusivitate ample articole cu stenograme si detalii din dosar care aratau cat de mult si de puternic era infiltrata reteaua Voicu in sistemul de justitie.

Pe 18 martie 2010, HotNews.ro dezvaluia nume surprinzatoare de politicieni ce ar fi apelat la Catalin Voicu pentru a scapa de dosare penale si relata ce dialoguri socante a purtat fostul senator PSD cu oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu.

Intr-un alt articol in exclusivitate, HotNews.ro publica pe 19 martie 2010 dialogul dintre Catalin Voicu si adjunctul IGPR Mihai Calinescu, dialog caracterizat de procurori drept: "o imixtiune grava in activitatea de cercetare penala".

Procurorii sustineau in referatul trimis senatorilor ca "ofiterul indeplinea intocmai si fara nici o opozitie solicitarile inculpatului Catalin Voicu". 
 
Asta e principiul vietii mele. V-am ajutat, v-am bagat intr-o treaba. Domnu general ati castigat, v-a mers bine...bun. Vreti sa-mi dati ceva si mie, bun. Nu va conditionez, nici atunci.
 
 
 
 
Catalin Voicu in stenograme
Pe 22 martie, continuand sirul dezvaluirilor in exclusivitate, HotNews.ro publica inca un articol in care dadea detalii despre modul in care procurorii DNA sustin ca senatorul Voicu isi codifica discutiile despre interventiile sale in justitie.

Potrvit referatului procurorilor, senatorul Voicu utiliza in convorbirile telefonice un limbaj disimulat. De exemplu, folosea termeni ca: "spital" in loc de instanta de judecata, "doctor" in loc de magistrat sau avocat, "medicamente" in loc de bani sau alte foloase materiale.

Citeste mai multe: Dosarul Voicu, Episodul III. Tehnica disimularii, descifrata de procurorii DNA. Cum ia senatorul Voicu 260.000 de euro de la Costel Casuneanu

"Cand senatorul PSD, Catalin Voicu, incepea sa puna la cale cate ceva, folosea un fel de parola: acum vorbesc ca sa intelegeti dumneavoastra. Interlocutorii ciuleau urechile, citeau printre randuri si traduceau in gand. Dupa fraza-avertisment, discutia devenea lapidara, codificata. Apoi, tacuta si eficienta, reteaua se punea in miscare.

Stenogramele publicate in premiera de HotNews.ro descriu un sistem mafiot, simptomele unui cancer in metastaza care a cuprins institutii cheie din stat. Avem astazi prima harta detaliata a unei retele, cu nume, clienti, metode si tarife la zi", scria jurnalistul Dan Tapalaga intr-unul din editorialele dedicate "Retelei Voicu".
Intr-un alt editorial, Dan Tapalaga aborda slabiciunile din sistem exploatate de Reteaua Voicu.

 
Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot.
 
 
Catalin Voicu in stenograme
"Imaginati-va un sobolan care alearga incoace si incolo, pipaind cu mustatile capetele unei galerii subterane. Imaginati-va sistemul judiciar din Romania sub forma unui tunel, cu ambele capete pazite cu strasnicie de o retea de sobolani. Tot reteaua a minat, preventiv, tunelul. Dar, esential este controlul la capete. Iar capetele tunelului, alfa si omega, sunt Politia Judiciara si Curtea Suprema.

Daca un dosar e ucis la intrare sau intra cu defecte mari, la capatul celalalt nu mai iese nimic. Daca dosarele se scurg totusi in tunel, ele pot fi rontaite si omorate lent pe parcurs. Daca risca sa iasa, sunt asteptate la celalalt capat: Curtea Suprema. Ce slabiciuni din sistem exploateaza reteua? Pe ce butoane apasa? Acesta este secretul ei. Iar acum vorbesc ca sa intelegeti dumneavoastra."
In al treilea editorial dedicat subiectului "reteaua Voicu", Dan Tapalaga sublinia posibilele solutii pentru un sistem ce se arata infiltrat in adanc si incapabil sa se vindece de la sine.

"Reteaua Voicu si altele pot fi distruse prin deminarea si deratizarea tunelului judiciar, prin iesirea din letargie si lamentatie stearpa. Ani de zile, politicieni, presa si societate civila, cu cateva exceptii, s-au complacut in contemplarea Raului, s-au bucurat si s-au hranit din prezenta lui.

E infinit mai comod sa profetesti zilnic Apocalipsa, in loc sa te lupti cu ea. Presa, in special, pare dominata de scoala de gandire mogulista. Cea mai optimista idee propagata de apostolii ei invita la conformism total: nu se mai poate face nimic, suntem toti o apa si-un pamant. Si totusi, sunt cateva semne bune ca reteaua poate fi anihilata, si tot atatea indicii ca lupta nu va fi deloc usoara".


In dosarul sau de coruptie care s-a finalizat definitiv la fix 1060 de zile de la trimiterea in judecata, Catalin Voicu Voicu  a stat in arest preventiv din 30 martie 2010 pana in 18 iulie 2011. Astfel, din cei 7 ani de inchisoare primiti, Catalin Voicu ar urma sa execute circa 6 ani de carcera.

Voicu a fost eliberat din arest si a revenit in functia sa de senator al Romaniei pana cand mandatul i-a incetat in decembrie 2012, desi din 1 iunie 2012 el a fost condamnat la inchisoare cu executare in prima instanta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14710 vizualizari

  • +40 (44 voturi)    
    Felicitari! (Luni, 22 aprilie 2013, 23:55)

    Daniels22026 [utilizator]

    Felicitari HotNews! Cred ca sint un roman bine informat, iar asta vi se datoreaza si voua.
  • +34 (36 voturi)    
    mai putin cu o lichea.... (Marţi, 23 aprilie 2013, 0:04)

    geocrin [utilizator]

    Pe cind ILIESCU este tatucul multor lichele care au jefuit Romania, au facut ca oamenii sa emigreze si au adus o imagine foarte proasta Romaniei.
    Sa nu uitam mineriadele si lovitura de stat di 1989 pentru care iliescu inca NU a fost luat la intrebari.
    Asa dar inca un tovaras general caruia trebuie recalculata pensia, vorba tovarasului colonel Dogaru un alt erou national.
  • +31 (35 voturi)    
    Nu e chiar TOTUL piedut (Marţi, 23 aprilie 2013, 0:50)

    strelka [utilizator]

    in mlastina asta puturoasa numita "statul roman" exista si oameni integri, exista si oameni car nu accepta bataia de joc a politicienilor, exista inca speranta.... Multumesc tuturor celor care ne arata ca se poate si altfel ! SInteti cei mai buni dintre noi chiar daca pe multi dintre acestia nu ii vom cunoaste niciodata. In 2000 Base a devenit primar si a reusit ceva ce nimeni nu credea ca e posibil in mai putin de 2 ani a curatat Bucurestiul de maghernite(chioscuri metalice in care se vindea orice de la sapun la electornice) si a demarat cea mai importanta lucrare arhitectonica din ultimii 25 de ani - Pasajul Basarab. Cind a candidat la presidentie am sperat ca va repeta figura si asta a si facut cu toate nu e nicidecum un sfant - vezi Mihaileanu, EBA etc. DAR a facut lucruri esentiale pt romani si este cel mai bun presedinte pe care la avut tara asta vreodata. RESPECT BASE!
    • +24 (26 voturi)    
      Succes Justitiei pe mai departe! (Marţi, 23 aprilie 2013, 2:04)

      emigrant [utilizator] i-a raspuns lui strelka

      Felicitari ptr comentariu. Multumiri speciale celor de la DNA. Dar succesul lor lor nu era posibil daca Presedintele Basescu nu i-ar fi ferit de interferenta politicului. Oricit se incearca sa se denigreze progresele si oamenii care au inceput reforma, oamenii vad ca arestarea lui Catalin Voicu a fost posibila in plina guvernare USL. Nu au luat puterea si mi-e teama ca nici nu o mai pot lua. Oricum, nu asa cum si-ar fi dorit. Chiar daca Justitia mai face pasi inapoi restauratia in justitie nu cred ca mai e posibila.

      Oricum, o palma mare ptr PSD..
      • +8 (10 voturi)    
        ce palma, mon cher? (Marţi, 23 aprilie 2013, 7:50)

        Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui emigrant

        ia de vezi Oda bucuriei in Sala palatului la intrarea altui infractor notoriu.
        PSD mai pierde o lupta dar batalia se da in continuare
    • +3 (7 voturi)    
      Imi aduc aminte (Marţi, 23 aprilie 2013, 11:24)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui strelka

      Imi aduc aminte de Bucurestiul anului 2000, nu aveai loc sa mergi pe trotuar de buticuri si maghernite.

      Eram student in perioada aia si am participat la un sondaj de opinie (mna, sa castig un ban pt o coca cola vara), sondaj de opinie pe tema desfintarii chioscurilor fara autorizatie, jur in proportie de 99% raspunsul era "nu sunt de acord, basesc e nebun"

      Cu toate astea al nostru mioritic Captain Jean Luc Picard (fara a fi o jignire, ba dimpotriva) s-a infipt in calcaie si a continuat cu demolarea.

      De genul asta de oameni are nevoie Romania, de politicieni si numai care i-au decizii nepopulare dar necesare pt societatea romaneasca si merg cu ele pana la capat.

      Bravo Dl Basescu ! Bravo !
  • +7 (9 voturi)    
    Felicitari Hotnews si jurnalistului Cozmei (Marţi, 23 aprilie 2013, 9:24)

    24alex24 [utilizator]

    Este timpul (de fapt oricand dupa 1989 ar fi fost timpul) ca societatea romaneasca sa-si schimbe moravurile, pentru ca mentalitatea generalizata ce legitimeaza furtul, coruptia si de abuzul de putere distruge tesatura sociala si paralizeaza dezvoltarea economica.
    Singura sansa ca Romania sa iasa din marasmul economic si social este ca societatea sa debaraseze din spatiul public astfel de indivizi extrem de toxici pentru statul de drept.
  • +4 (8 voturi)    
    voicu (Marţi, 23 aprilie 2013, 9:51)

    cantautor [utilizator]

    Justitia si-a facut datoria;
    Sa-l lasam in pace pe puscarias,sa-si caute sanatatea in penitenciar si sa-i uram spor la scris...
  • +5 (7 voturi)    
    voicu (Marţi, 23 aprilie 2013, 10:02)

    consting [utilizator]

    dlor care ati votat usl. iata in fata dvs o mostra de psde-ist adus de iliescu in fieful democratiei de tip iliescian, parlament. si cati indiviz ca acesta mai populeaza parlamentul. cu greu justitia poate da dovada ca totusi cineva mai lupta cu democratia in ciuda usl. nu cred csa va mai dura mult si just va fi ingropata de invataceii lui iliescu. in opozitie cred ca si-au facut strategii cum sa mimeze democratia si cum sa puna la punct masinaria furtului din ce a mai ramas la stat. o tin far oprire jos basescu fara sa adauge adevarul nespus jos democratia. la cebun ne putem astepta de la groparii democratiei deghizati in fauritori de "democratie"
  • +6 (8 voturi)    
    HN (Marţi, 23 aprilie 2013, 10:14)

    Rasmus [utilizator]

    unde-i poza lui cand vota in Parlament cu doua maini suspendarea lui Base?
  • +5 (7 voturi)    
    Nu numai Catalin Voicu (Marţi, 23 aprilie 2013, 10:33)

    araoil [utilizator]

    Banii necuveniti, actele false pentru a-si insusi diverse bunuri judecatorii, crimele,perversiunile sexuale, etc. au ingenuncheat justitia. Dupa ce a fost condamnat vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara, mi se raspunde printr-o adresa ca, judecatorul nu respecta legea, judecatorul face legea dupa caz. Care este motivul discriminarii, fiindca sunt in prim plan oamenii politici, iar cei de rand nu prezinta interes pot fi ucisi fara numar?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by