Cinci politisti de la Brigada Rutiera a Capitalei, arestati preventiv pentru luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 19:22 Dosare Anticoruptie


Cinci din cei sapte politisti de la Brigada Rutiera a Capitalei retinuti pentru luare de mita, fals intelectual sau abuz in serviciu contra intereselor publice au fost arestati sambata de Tribunalul Bucuresti, instanta urmand sa decida daca emite mandate de arestare si pentru ceilalti doi agenti, informeaza Mediafax.

Cei sapte politisti de la Brigada Rutiera a Capitalei au fost retinuti vineri de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, in timp ce alti doi agenti de circulatie sunt cercetati in libertate.

Procurorii au cerut instantei Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 29 de zile a celor sapte politisti retinuti.

Judecatorii au finalizat audierile si au emis pana in prezent mandate de arestare preventiva pentru cinci politisti de la Brigada Rutiera, urmand sa decida daca si ceilalti doi agenti retinuti vor fi arestati sau vor fi cercetati in libertate.

Decizia de arestare preventiva a politistilor nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a precizat, intr-un comunicat de presa remis agentiei Mediafax, ca urmarirea penala fata de cei noua agenti de politie rutiera a fost inceputa in cursul acestui an.

"Activitatea infractionala a constat, in principal, in primirea unor sume de bani de catre agentii de politie in cauza pentru a nu sanctiona abaterile contraventionale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context in care erau intocmite procese-verbale de contraventie pentru abateri mai putin grave, dar care nu au fost savarsite in realitate (inclusiv aplicarea, in fals, fata de conducatori auto a unor sanctiuni contraventionale pentru abateri savarsite ca pietoni)", potrivit Parchetului Capitalei.


Cei noua agenti de circulatie de la Brigada Rutiera a Capitalei sunt suspectati ca, cel putin in ultimul an, ar fi luat de la mai multi soferi sume intre 200 si 300 de lei pentru a nu-i sanctiona, au declarat pentru Mediafax oficiali din Directia Generala Anticoruptie (DGA).

Agentii vizati de ancheta erau monitorizati inca de la inceputul anului, dupa ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA si au anuntat ca politisti de circulatie le-au cerut mita, iar alti soferi au depus denunturi scrise. Politistii anticoruptie au declansat o ancheta si au trimis in teren inclusiv agenti sub acoperire, care au incalcat in mod intentionat legea privind circulatia pe drumurile publice, apoi le-au dat bani politistilor vizati, au precizat sursele citate.

Politistii vizati de ancheta, care ar fi comis acte de coruptie in sectoarele 2 si 3, nu erau constituiti intr-un grup organizat, ci actionau in mod separat.

"Valoarea mitei era stabilita la fata locului, in functie de sofer. Daca acesta parea a fi o persoana cu situatie financiara buna, suma solicitata de agenti era mai mare", au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe politistii de la Brigada Rutiera a Capitalei s-au plans de faptul ca acestia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mita pentru a nu le retine permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, ca in cazul in care soferii nu le dadeau mita agentilor de circulatie, erau sanctionati chiar daca erau opriti pentru fapte inventate.

In timpul perchezitiilor, ofiterii DGA si procurorii au gasit agende cu inscrisuri care au legatura cu faptele de coruptie, precum si sume de bani, au precizat sursele citate.

Cazul celor noua agenti de la Brigada Rutiera a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, in atentia anchetatorilor au mai fost si agenti de la Politia Rutiera Iasi, Constanta sau Ialomita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1482 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Doar 5?!? (Sâmbătă, 20 aprilie 2013, 20:23)

    _Un stelist_ [utilizator]

    Cred ca 5 nu iau spaga, in rest toti iau sau au luat
  • 0 (0 voturi)    
    pai aia (Duminică, 21 aprilie 2013, 0:15)

    gopo111 [utilizator]

    sint prostii pe care i-au prins, restul sint baietii destepti


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by