DNA: Ancheta in cazul Nelu Iordache, extinsa pentru inselaciune privind contractul de construire a autostrazii Nadlac-Arad

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 18 martie 2013, 17:31 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus extinderea cercetarilor fata de omul de afaceri Nelu Iordache pentru infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in legatura cu incheierea si derularea contractului de finantare pentru construirea tronsonului de autostrada Nadlac - Arad, prejudiciul fiind de aproximativ 15 milioane de euro, precizeaza luni DNA la solicitarea Agerpres.

"La solicitarea dumneavoastra din 14 martie, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele: La data de 13 martie 2013, procurorii au dispus extinderea cercetarilor fata de inculpatul Iordache Nelu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in legatura cu incheierea si derularea contractului de finantare pentru construirea tronsonului de autostrada Nadlac - Arad, prejudiciul fiind de aproximativ 15 milioane de euro. Inculpatului i s-au adus la cunostinta noile acuzatii in conformitate cu prevederile art. 6 din Codul de procedura penala", se arata in raspunsul DNA.

In 14 martie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis ca Nelu Iordache ramane in arest preventiv dupa ce au respins recursul formulat de acesta la decizia Tribunalului Bucuresti de prelungire a mandatului de arestare preventiva.

Tribunalul Bucuresti a decis pe 2 decembrie 2012 arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte in legatura cu derularea de catre firma sa, SC Romstrade SRL, a unui contract cu fonduri europene.

Nelu Iordache a fost retinut pe 1 decembrie 2012 pentru savarsirea infractiunilor de schimbare fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata, delapidare, in forma continuata, folosirea cu rea credinta a creditului societatii, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 acte materiale), spalare de bani.

Potrivit DNA, in calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

"Cea mai mare parte, si anume 9.724.780 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte", sustine DNA.

In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale care nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Nelu Iordache i-a instigat pe unii angajati ai societatii sa falsifice documente justificative, afirma DNA.

"Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii. Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii", mai arata DNA.

Procurorii anticoruptie sustin ca activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la Romstrade, in alt cont, cu explicatia de "plata eronata" sau "necuvenita".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1364 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by