Judecatoarele Dinu si Costache, urmarite penal pentru trafic de influenta si luare de mita; cele doua ar fi luat 150.000 euro pentru a ajuta la eliberarea lui Dinel Staicu
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat miercuri solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de perchezitie corporala si domiciliara, retinere si arestare preventiva a judecatoarelor Antonela-Annemary Costache si Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucuresti.
"Procurorii anticoruptie, conform actului prin care s-a solicitat incuviintarea, au inceput urmarirea penala fata de doamnele Costache Antonela-Annemary si Dinu Viorica privind infractiunile de trafic de influenta si luare de mita", se arata intr-un comunicat de presa de joi al CSM.
Judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache au fost retinute in noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectate ca au luat mita pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nutu, fost Staicu.
Dupa ce le-au audiat mai multe ore, procurorii DNA au emis pe numele celor doua judecatoare ordonante de retinere si urmeaza sa ceara instantei arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.
Potrivit surselor citate de Mediafax, cele doua judecatoare ar fi luat mita aproximativ 150.000 de euro. Judecatoarele ar fi fost cooptate si pentru solutionarea altor doua dosare.
In acelasi dosar au fost ridicati si dusi la audieri avocatii Dan Petre si Ileana Raducu - unul dintre avocatii lui Dinel Nutu, sotia lui Dan Petre, care este jurist, precum si arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre sectiile penale ale Tribunalului Bucuresti, au mai spus sursele judiciare.
Anchetatorii au facut joi dimineata perchezitii la sediul Tribunalului Bucuresti, de unde au ridicat documente si probe.
Viorica Dinu se ocupa de dosarul in care Dan Voiculescu si alte persoane sunt judecate pentru modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentare. Printre dosarele solutionate de Viorica Dinu este si cel in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.
Antonela Costache a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru si a facut parte din completul de judecata care a solutionat dosarul in care a fost judecat Fanel Pavalache.
Cele doua judecatoare trebuiau sa faca parte din completul care va judeca, in 18 martie, recursul lui Adrian Nastase privind eliberarea conditionata.
Tribunalul Bucuresti a dispus, in 11 februarie, eliberarea lui Dinel Nutu, decizia fiind data in dosarul in care acesta este judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.
Instanta a respins atunci recursul procurorilor la hotararea Judecatoriei Sectorului 2, din 6 februarie, prin care s-a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a lui Dinel Nutu cu cea a obligarii de a nu parasi tara.
Urmatorul termen de judecata al dosarului de fraudare a Transgaz Medias a fost stabilit pentru 3 aprilie.
In noiembrie 2007, Dinel Staicu, presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro.
In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu si Vlad Rebega - fosti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Romana SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum si Iulian si Tudorica Siclitaru.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Aurel Coconea ar fi incheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus in circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.
Cele patru firme controlate de Dinel Staicu - reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru - nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara. Sumele de bani astfel incasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns in conturile personale ale acuzatilor sau in conturile altor societati in care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase in numerar.
In 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele sotiei, Nutu, astfel ca omul de afaceri nu a fost de gasit, instanta de executare a pedepsei dandu-l in urmarire nationala, pe vechiul nume.
In 7 aprilie 2011, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar in 19 aprilie 2011 a fost prins in localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecatoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare si l-a predat Politiei Romane, Dinel Nutu fiind incarcerat.
Intre timp, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis anularea condamnarii de sapte ani de inchisoare a lui Dinel Nutu, pe motiv ca a mai fost judecat pentru aceleasi fapte.
Viorica Dinu, procese controversate: Voiculescu, Vantu, Sile Camataru si un mafiot chinez
Viorica Dinu judeca dosarul lui Dan Voiculescu care a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti.
Tot Viorica Dinu este judecatoarea care i-a luat locul judecatoarei Elena Burlan, in procesul in care Sorin Ovidiu Vantu a fost judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, dupa ce aceasta decisese ca daca un dosar e judecat mai rapid decat doreste inculpatul atunci inseamna ca judecatorul nu e impartial si trebuie recuzat, potrivit Money.ro
La primul termen Viorica Dinu a decis ca procesul sa fie judecat in sedinta secreta. Motivarea? E prea mediatizat, iar cursul normal al justitiei risca sa fie deturnat din pricina asta.
Presa a relatat pe larg despre inca o sentina controversata data de Viorica Dinu, prin care l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze, acuzat de procurori ca a ucis, transat si fiert doi conationali. Procurorii au sustinut atunci ca probele adunate de ei sunt numeroase si foarte clare.
Judecatoarea Viorica Dinu l-a achitat pe chinez, pe motiv ca "nu a participat la comiterea faptelor" si l-a pus in libertate. In decembrie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a decis, la judecarea apelului declarat de procurori, ca Zhao Tun Guo este autorul crimelor, insa el a parasise deja Romania.
Potrivit declaratiei de avere, judecatoarea are un teren intravilan de aproape 700 de mp la Buftea, trei apartamente in Bucuresti (80, 40 si 30 mp), un autoturism, bijuterii (inele, cercei, coliere) si un ceas Rolex, evaluate la 10.000 euro. Presa a mai relatat faptul ca sotul, pensionar MAI, a incasat in 2010 o pensie de 440.000 lei
Dinu si Costache au dispus eliberarea lui Sile Camataru
Numele celor doua judecatoare apare si in cazul eliberarii controversate din inchisoare, in luna ianuarie, a acestui an, a interlopului Vasile Balint, zis si Sile Camataru. Acesta a fost eliberat din inchisoare mai devreme, nu doar penru ca a fost un detinut model si pentru ca si-a zugravit celula, ci si pentru ca, desi este bolnav, urmeaza sa fie angajat de o societate comerciala.
"Sile Camataru a executat aproape 10 ani de inchisoare, are rapoarte de evidentiere, pe perioada detentiei a participat la zugravirea camerelor detinutilor, iar in prezent are grave probleme de sanatate", se arata in motivarea hotararii de eliberare, semnata de judecatoarele Antonela Costache, Viorica Dinu si Florentina Vasilateanu si publicata marti.
Antonela Costache, scandal legat de veniturile sotului
Antoanela Costache este judecatorul care a emis mandatul de arestare pentru Gregorian Bivolaru si a solutionat multe dosare controversate ca cel al lui Fanel Pavalache, fostul consilier al secretarului general al Guvernului, sau al omului de afaceri Ovidiu Tender.
Ultima declaratie de avere a Antonelei Costache din 2010 atrage atentia prin veniturile declarate de sotul magistratului, Constantin Costache, din postura de consilier juridic. Se pare insa ca Antonela Costache nu si-a completat declaratia de avere pe 2011 intrucat aceasta nu apare nici pe portalul Agentiei Nationale de Integritate, loc unde sunt "gazduite" declaratiile de avere din toate domeniile, nici pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii. In aceste conditii, nu sunt cunoscute castigurile de anul acesta. Cele de pe 2010 insa sunt mai mult decat considerabile, dezvaluia Romania libera.
In schimb, Constantin Costache, sotul unei judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, a incasat 250.000 de euro numai dintr-un contract cu societatea Avicola SA, potrivit declaratiei de avere a sotiei sale.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Sper sa se faca dreptate, sper ca aceste actiuni vor continua pana cand si ultimul corupt din justitie va plati pentru faptele sale si pana cand tara asta nu va mai fi aratata cu degetul de catre toate statele civilizate din lumea asta.
Jos tiranul, traiasca USL cu copylotul ei cu tot! In anii Victoriei nu va mai exista nici un corupt ci numai miliardari de carton si absolventi si doctori care vor rasari ca ciupercle la fel ca locurile de munca - mai ales la stat, pentru ca noi la USL preferam sa lucram pentru partid si popor, nu pentru vreun patron imperialist.
Ati adus acest popor la disperare !
Domnilor jurnalisti priviti in jurul vostru si analizati faptele si nu ipotezele.