VIDEO UPDATE Judecarea in Dosarul Transferurilor din fotbal a fost amanata pana pe 16 aprilie. La urmatorul termen sase dintre inculpati vor da declaratii

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 5 martie 2013, 12:02 Dosare Anticoruptie


Inculpatii din Dosarul Transferurilor in fotbal
Foto: Colaj foto
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca marti, de la ora 15:00, un nou termen in recursul din Dosar Transferurilor in care opt dintre cei mai mari oameni din fotbalul romanesc - George Copos, Cristi Borcea, Gica Popescu, Jean Padureanu, Gigi Netoiu, Mihai Stoica, Victor si Ioan Becali - au fost condamnati de catre Curtea de Apel Bucuresti la un total de 40 de ani de inchisoare (unii cu suspendare) si la plata unor daune de peste 10 milioane de dolari. Decizia ICCJ in acest caz va fi definitiva si irevocabila si, daca recursul va fi respins, o parte dintre inculpati vor intra in inchisoare. La ultimul termen din 11 februarie DNA a cerut ca inculpatii sa nu paraseasca tara, insa cererea a fost respinsa.

UPDATE 15:40 Instanta a amanat judecarea dosarului pentru 16 aprilie.

Motivul amanarii il reprezinta un viciu de procedura invocat de catre avocatul lui Mihai Stoica: citarea necorespunzatoare a echipei FC Otelul Galati. Aparatoul lui MM Stoica a spus ca desi citatia a fost trimisa, aceasta nu a ajuns la club si ca din acest motiv Otelul Galati, parte civilmente responsabila in dosar, nu este prezenta la termenul de marti.

In timpul sedintei instanta a intrebat inculpatii daca vor sa dea declaratii. Singurii care au optat sa nu dea declaratii au fost Ioan Becali si Jean Padureanu. Astfel, la urmatorul termen ceilalti sase inculpati vor da declaratii in fata magistratilor.

---

Desi recursul este abia la al doilea termen la Curtea Suprema, daca la sedinta de marti vor fi epuizate dezbaterile si audierile inculpatilor, iar daca avocatii si procurorii nu vor invoca exceptii, instanta de judecata ar putea ramane in pronuntare insa este putin probabil ca un verdict sa fie dat azi.

In orice caz, decizia pe care o va da Inalta Curte in acest caz va fi una definitiva. Astfel, daca recursul la decizia Curtii de Apel, prin care cei opt inculpati erau condamnati la inchisoare, va fi respins, o parte dintre cei opt oameni de fotbal vor intra in puscarie.

Completul de judecata de la Inalta Curte ina cest dosar este format din judecatoarele Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Corina Jijiie, ultima fiind si sefa Sectiei Penale a ICCJ.

Pe 18 februarie magistratii ICCJ au respins cererea DNA privind aplicarera interdictiei de a nu parasi tara pentru cei opt oameni de fotbal implicati in Dosarul Transferurilor.

DNA a cerut interdictie de a parasi tara in cazul celor opt oameni din fotbalul romanesc motivand, printre altele, ca acestia au inceput sa instraineze bunurile pe care le detin sau sa faca cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal.

Procurorii DNA si-au motivat cererea spunind ca inculpatii au avut o intilnire conspirativa si ca au inceput sa-si instraineze bunurile. De asemenea, au dat exemplul lui George Becali, care a plecat din Romania in Dubai cu doua zile inainte ca judecatorii Inaltei Curti sa dea o decizie definitiva in dosarul sau.



Cine sint inculpatii din Dosarul Transferurilor si ce pedepse au primit la Curtea de Apel

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 12 noiembrie 2012, condamnarea celor opt oameni din fotbal la un total de 40 de ani de inchisoare (unii cu suspendare).

Ce pedepese au primit cei opt inculpati:
  • Ioan Becali - 8 ani de inchisoare cu executare
  • Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare
  • Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare
  • George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare
  • Mihai Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare
  • Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu - cate 3 ani de inchisoare cu suspendare

George Copos, principal actionar al FC Rapid, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3646 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Asta e la misto! (Marţi, 5 martie 2013, 16:15)

    abisala [utilizator]

    Cine stie ce spaga au dat ca citarea sa nu se faca corect. Ma intreb daca se sesizeaza cineva pe acest viciu de procedura, si daca raspunde cineva pentru asta...
  • 0 (0 voturi)    
    Cate amanari??? (Marţi, 5 martie 2013, 18:55)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Alooo, cate amanari mai dati, ce motive mai invoca inculpatii iar judecatorii le inghit ca pe galuste??? Pai daca la fiecare termen fiecare invoca lipsa aparare sau nu se prezinta mai solutionati cauza la pastele cailor!!! Acesta e abuz de drept, din pacate nesanctionat de judecatori...Pai daca l-ai citat si stie ca are dreptul la aparator, cum mai vine dl. inculpat sa invoce lipsa aparare, de ce nu se desemneaza aparator din oficiu si ai terminat treaba??? La noi justitia ca la nimenea, avocatii fac misto de justitie iar judecatorii n-au nicio treaba... Sau poate au...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by