Motivarea instantei pentru eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase: A fost disciplinat, staruitor in munca si a dat dovezi temeinice de indreptare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2013, 17:31 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat deoarece "este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare", se arata in motivarea deciziei prin care Judecatoria Sectorului 4 a admis, pe 12 februarie, eliberarea conditionata din inchisoare a fostului premier, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Dosarul eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase va fi trimis in Tribunalul Bucuresti, unde se va judeca recursul formulat de procurori. Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie in cazul lui Adrian Nastase, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa, fiind luate in calcul si activitatile desfasurate de fostul premier, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti. Adrian Nastase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

"Analizand cererea in lumina prevederilor legale in materia liberarii conditionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanta retine ca poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare (conditii principale), tinandu-se seama si de antecedentele sale penale (conditie secundara)", se arata in motivarea instantei, publicata miercuri si citata de Agerpres.

"Cu privire la conditia <disciplinat>, instanta constata ca este indeplinita in conditiile in care caracterizarea atasata procesului-verbal atesta ca detinutul a avut un comportament conform intru totul cu exigentele si rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sanctionat niciodata", mai declara judecatorul care a admis eliberarea conditionata.

Conform caracterizarii date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Nastase a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar, a participat la activitatile educative organizate in penitenciar (17 programe), desfasurand si o activitate de redactare a unei lucrari stiintifice si a fost recompensat de trei ori cu suplimentari ale dreptului la vizita.

Pentru toate acestea, Comisia de la Penitenciarul Jilava a apreciat ca timpul executat de Adrian Nastase din pedeapsa este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus eliberarea conditionata.

Instanta de judecata a luat act ca Adrian Nastase, in varsta de 62 ani, a executat fractia legala de o treime din pedeapsa primita. La momentul discutarii cererii la Judecatoria Sectorului 4 el executase deja 284 zile, aici fiind incluse si zilele castigate ca urmare a redactarii in penitenciar a unei lucrari stiintifice.

In timpul dezbaterilor din sala de judecata, un procuror DNA a pus la indoiala caracterul stiintific al cartii scrise de Nastase.

Judecatorul sustine insa ca nu exista vreo conditie cu privire la cine stabileste caracterul stiintific sau non-stiintific al unei lucrari, ci doar se cere ca lucrarea sa fie publicata, conditie care in cazul lui Adrian Nastase este indeplinita, cartea 'Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene' fiind publicata la Editura Monitorul Oficial RA, in anul 2013.

"Privitor la caracterul stiintific al lucrarii, instanta apreciaza ca acest aspect este, pe de o parte, stabilit de autor prin tematica abordata, in speta probleme de drept international, comunitar si constitutional. Pe de alta parte, determinarea caracterului stiintific si implicit a valorii lucrarii si a parerilor exprimate de autorul Adrian Nastase urmeaza a fi facuta de specialistii in domeniu, pe calea unor materiale critice (recenzii, articole in presa ori publicatii de specialitate etc.) ori pe calea unor dezbateri in cadrul invatamantului universitar/postuniversitar", a mai precizat magistratul.

De asemenea, instanta a retinut ca este indeplinita si conditia dovezilor temeinice de indreptare a lui Adrian Nastase, si anume faptul ca a participat constant la nu mai putin de 17 programe educationale, 'pe parcursul carora s-a implicat in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a 3 recompense constand in suplimentari ale drepturilor'.

DNA a contestat dovezile temeinice de indreptare in cazul lui Adrian Nastase, aratand ca el a publicat pe internet, prin intermediul unor materiale scrise predate familiei, articole in care critica sistemul judiciar din Romania, inclusiv aprecieri la adresa magistratilor care au dispus condamnarea sa.

Judecatorul a respins sustinerile DNA, pe motiv ca trebuie luata in considerare "exclusiv conduita detinutului pe perioada incarcerarii si eforturile depuse de acesta pe calea reinsertiei sociale, nu si atitudinea sa fata de fapta sau fata de organele judiciare care l-au urmarit penal si apoi condamnat".

"Consideram ca materialele prezentate de procuror, inclusiv cel privind prezenta cauza (postat la 14.01.2013), reprezinta pareri personale ale condamnatului, ce se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare", se mai arata in motivare.

"Fata de cele expuse in cele ce preced, instanta apreciaza ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca detinutul sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii", incheie motivarea instantei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1182 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    dicplinatul si reeducarea (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:39)

    oilman [utilizator]

    in orice sistem chiar si semicivilizat, Nastase trebuia sa-si recunoasca vina - prima conditie pentru o eliberare anticipata. Ma intrab cum defineste instanta 're-educarea' lui Nastase ?
    • +2 (4 voturi)    
      cum? (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:21)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui oilman

      n-a mai directionat bani din bugetul statului catre a 8-a casa :)
  • +2 (6 voturi)    
    ce nemernici! (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:40)

    un dac [utilizator]

    judecatorilor de carton:
    1. conditia principala nu a fost indeplinita, ar trebui sa cititi blogul lui in care nu-si recunoaste fapta, acuzand "justitia basista".
    2. conditia secundara nici atat, ca mai are 2 suspendari la activ, deci e recidivist. sau triplupenal.
    tampitilor. sector blestemat. nu mai trec pe acolo nici cu tramvaiul.
    • 0 (2 voturi)    
      ei .. (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:23)

      adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      1. nu are legatura cu disciplina .

      2. nu e nimic definitiv , deci nu are nimic la activ (legal vorbind) .
      • 0 (0 voturi)    
        adrian8...case:-) (Vineri, 1 martie 2013, 0:23)

        un dac [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

        1. ma refeream la indreptare, nu la disciplina, citeste si tu toata motivatia. disciplinat nu avea de ce sa nu fie, era in mediu lui, cu smenari.
        2. cu oameni ca tine nici nu o sa fie vreodata definitivat. halal. daca nu esti fiul lui, atunci sigur stai in sectorul 4. hai voiculescu!
  • +3 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:41)

    NL [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
    Hm (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:42)

    The_Dude [utilizator]

    Articolul asta ar trebui sa i-l trimitem in fiecare zi prin posta ... cat de tare suna: "Este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare". Eu zic ca trebuie sa i se reaminteasca in fiecare zi, sa nu uite!

    Si asta: „a participat constant la nu mai putin de 17 programe educationale, pe parcursul carora s-a implicat in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a 3 recompense constand in suplimentari ale drepturilor”. Cat de frumos... i-au fost acordate 3 recompense... Trei! Dar i-a folosit de fapt doar 1 ... aproape 1!
  • +2 (4 voturi)    
    cartile si parnaia (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:44)

    razek [utilizator]

    Pai daca da bine sa scrii carti la parnaie, e vremea sa le spuna asta si Camatarilor si Sportivilor ca poate o dau si ei pe literatura, eventual zoologie: cresterea leilor, ursilor s.a.
  • +3 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:45)

    NL [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
    Indreptare de la ce? (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:56)

    aiureantramvai [utilizator]

    Daca de la acte de coruptie, pentru care a fost inchis, cum si-au dat seama ca s-a indreptat???
  • +4 (6 voturi)    
    ******** (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:57)

    Cataleya [utilizator]

    Acum puteti sa-l laudati toti pana il faceti alb ca neaua, dragi magistrati!))
    Esentialul e ca a "gustat" 8 luni de mititica.
    Daca intr-adevar a folosit la ceva, vom afla cat de curand.
    Cred ca dupa ce va fi eliberat, 2 luni numai de Bombo si de invatamintele sale vom avea parte, pe la toate TV-urile si prin toate ziarele si blogurile.
    Si la cat e de "afacerist" Bombo precis nu pierde ocazia sa faca bani.
    Daca cere numai vreo 2-3000 de euro pe interviu, emisiune, etc, isi face inapoi cele 700.000 platite la Fisc))))
    Ca sa nu mai spun ca va scrie si o carte de 1000 de pagini despre greaua viata de puscarias si, cine stie, un scenariu pt un filmulet...ca vorba aia, fonduri sunt!
    ))))
    • +1 (3 voturi)    
      buna afacere (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:13)

      AlinComan [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

      In Romania daca esti cunoscut si puscaria pate fi o afacere, ai dreptate. Mai ales sa furi ca Nastase si sa faci detentie atat de putin! Ar trebui sa se apuce lumea de furat de inselat sa vedem daca fac fatza prostanii de ne conduc si daca ne judeca lafel ca pe Nascase!
  • +1 (1 vot)    
    Idee (Miercuri, 27 februarie 2013, 22:55)

    Daniels22026 [utilizator]

    Eliberati-l pe Nastase! Primiti-l in PSD. Dati-i armele si munitia inapoi. Poate-i vine vreo idee.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by