Dosarul Transferurilor din fotbal: ICCJ a respins cererea DNA. Cei opt inculpati au dreptul sa paraseasca tara

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2013, 21:57 Dosare Anticoruptie


ICCJ a respins, marti, cererea DNA privind aplicarera interdictiei de a nu parasi tara pentru cei opt oameni de fotbal, Gheorghe Copos, Jean Padureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu, implicati in dosarul transferurile de jucatori, informeaza Mediafax. Decizia poate fi contestata la completul de cinci judecatori al ICCJ.

DNA a cerut interdictie de a parasi tara in cazul celor opt oameni din fotbalul romanesc motivand, printre altele, ca acestia au inceput sa instraineze bunurile pe care le detin sau sa faca cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal.

Procurorii DNA si-au motivat cererea spunind ca inculpatii au avut o intilnire conspirativa si ca au inceput sa-si instraineze bunurile. De asemenea, au dat exemplul lui George Becali, care a plecat din Romania in Dubai cu doua zile inainte ca judecatorii Inaltei Curti sa dea o decizie definitiva in dosarul sau.

Potrivit Agerpres, marti, in sala de judecata, George Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Ioan si Victor Becali au negat ca ar intentiona sa plece din Romania.

"Vreau sa declar aici cu tarie ca nu am avut si nu am intentionat niciodata sa parasesc tara. Ma consider nevinovat. Cererea DNA o consider netemeinica, pentru ca nu exista nicio dovada ca aveam intentia sa parasesc tara. Am un foarte mare respect pentru puterea judecatoreasca si am fost prezent la toate termenele de judecata. Familia mea se afla in tara si am active de sute de milioane de euro'', a spus Copos.

Copos a explicat ca acea intalnire de la hotel a fost una publica si la ea au participat o parte dintre inculpati, avocatii acestora si un specialist in transferuri, fost reprezentant al FIFA, iar scopul era acela de a pregati apararea in instanta.

La randul sau, fostul finantator al clubului Dinamo Cristi Borcea a negat ca intentioneaza sa plece din tara, aducand ca argumente faptul ca familia sa se afla in Romania si detine aici companii cu peste 600 de angajati.

Si fratii Ioan si Victor Becali au respins ideea ca aveau de gand sa plece din Romania. ''Am plecat ilegal din Romania in 1979 si numai eu stiu ce am facut ca sa ma intorc. Am o locuinta si o sotie in Bogota, dar vreau sa imi inchei ultimii ani din viata aici, intr-o suburbie a Bucurestiului'', a aratat Ioan Becali, citat de Agerpres.

Jean Padureanu le-a spus magistratilor ca are probleme de sanatate si nu are de gand sa plece din Romania si din Bistrita, oras in care traieste de peste 50 de ani.

In schimb, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica si Gigi Netoiu nu au dorit sa faca declaratii in sala de judecata.Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

VIDEO Dosarul Transferurilor din fotbal: Inalta Curte a aminat pentru 5 martie judecarea cazului si pentru 19 februarie discutarea cererii DNA de interdictie de parasire a tarii pentru inculpati

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 11 februarie 2013, 10:24 Dosare Anticoruptie

Judecatorii Curtii Supreme au aminat luni pentru data de 5 martie judecarea Dosarului Transferurilor, in care opt importanti oameni din fotbal au fost condamnati de Curtea de Apel la pedepse severe pentru masluirea unor transferuri. Curtea Suprema va judeca mai devreme, pe 19 februarie, cererea procurorilor DNA ca toti cei opt inculpati din Dosarul Transferurilor sa nu poata parasi tara timp de 30 de zile. Instanta a decis sa nu dea astazi un verdict in privinta acestei cereri pentru ca in cazul luarii unei masuri preventive e necesara prezenta tuturor inculpatilor, or la atermenul de luni au lipsit Jean Padureanu si Mihai Stoica. Procurorii DNA si-au motivat cererea spunind ca inculpatii au avut o intilnire conspirativa si ca au inceput sa-si instraineze bunurile. De asemenea, au dat exemplul lui George Becali, care a plecat din Romania in Dubai cu doua zile inainte ca judecatorii Inaltei Curti sa dea o decizie definitiva in dosarul sau.

Evenimentele zilei:


Ora 11.52: Inalta Curte a aminat pentru 5 martie judecarea cazului si pentru 19 februarie discutarea cererii DNA de interzictie de parasire a tarii pentru inculpati

Ora 11.45: Avocatii inculpatilor ridica problema imposibilitatii unei decizii, aratind ca MM Stoica si Jean Padureanu nu sint prezenti si au cerut aminare pentru a-si angaja aparatori

Ora 11.27: In sala de judecata se afla George Copos, Cristi Borcea, Gica Popescu, Victor si Giovani Becali, Gigi Netoiu

Ora 10.30: Procurorii si-au motivat cererea spunind ca inculpatii au avut o intilnire conspirativa si ca au inceput sa-si instraineze bunurile. De asemenea, au dat exemplul lui George Becali, care a plecat din Romania in Dubai cu doua zile inainte ca judecatorii Inaltei Curti sa dea o decizie definitiva in dosarul sau.

Judecatorii din Completul de 3 sint: Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Corina Jijiie.

Fragmente din cererea procurorilor DNA, care au solicitat instantei interdictia de a parasi tara:
 • "Pedepsele pronuntate de Curtea de APel Bucuresti, cuantumul acestora si atitudinea vehementa a inculpatilor fata de instanta de judecata care a dispus pe baza probelor cauzei, condamnarea lor, impun luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara impotriva inculpatilor, in vederea asigurarii participarii acestora la procedura judecarii recursului, asigurindu-se astfel impiedicarea sustragerii inculpatilor de la judecata ori tergiversarea acesteia."
 • "... dupa pronuntarea deciziei penale de condamnare de catre instanta de apel, inculpatii Borcea Cristian, Becali Ioan, Becali Victor si Netoiu Gheroghe au atacat in media judecatorii cauzei, proferind mai multe acuzatii grave la adresa acestora, aspect care demonstreaza tendinta de nerespectare a autoritatii judiciare si dispret la adresa actului de justitie (linkuri la articole din Prosport, luju.ro, realitatea.net)".
 • "In al doilea rind, unii dintre inculpatii cauzei (Copos Gheroghe, Padureanu Jean, Borcea Cristian) au inceput sa instraineze o parte din bunurile lor, ori actiunile detinute la diferite societati comerciale, sau sa formuleze cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal, apect de natura a ingreuna recuperarea prejudiciului produs in cauza si a le conferi resurse financiare sporite (linkuri la articole din Prosport, Gazeta Sporturilor)".
 • "Cu citeva zile inainte de judecarea primului termen in recurs la Inalta Curte, inculpatii Copos Gheorghe, Borcea Cristian si Becali Victor s-au intilnit intr-o locatie privata apartinind inculpatului Copos Gheroghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care asteapta pronuntarea unei decizii definitive intr-o cauza la Inalta Curte, completul de 5 judecatori, aspect care ridica serioase semne de intrebare cu privire la implicarea persoanei mentionate in afacerile judiciare ale inculpatilor, cu atit mai mult cu cit acesta din urma a relatat ca l-a sfatuit pe afinul sau, inculpatul Borcea Cristian, sa paraseasca tara dupa condamnarea pronuntata de instanta de apel, aspect confirmat in parte din inculpat (link la Gazeta Sporturilor si Prosport).
 • "Mai este de mentionat si faptul cainculpatii detin importante valori financiare in tara si strainatate, inculpatul Borcea Cristian avind chiar rezidena in SUA, relatii personale si comerciale detinute putind a fi de natura sa le asigure acestora parasirea intempestiva a teritoriului tarii si sustragerea astfel de la judecarea cauzei in recurs".
 • "Nu in utlimul rind, este de mentionat si faptul deloc de neglijat al ultimelor cazuri judiciare cu inculpati care au parasit teritoriul tarii in timpul procesului penal, inainte de pronuntarea unei solutii judecatoresti (cazul Nutu - fost Dinel Staicu, cazul Boldea Mihail, cazul Codrut Marta, cazul Becali Gheorghe etc)".

Cine sint inculpatii din Dosarul Transferurilor si ce pedepse au primit la Curtea de Apel

Dosarul transferurilor de jucatori - in care mai multi oameni importanti din fotbalul romanesc, printre care George Copos, Cristi Borcea, Mihai Stoica si fratii Becali, au fost condamnati la inchisoare - va fi judecat, in faza recursurilor, la instanta suprema, incepand de luni, scrie Mediafax.

Primul termen de judecata al dosarului ce vizeaza infractiuni de evaziune fiscala, stabilit initial pentru 14 mai, a fost devansat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru luni, 11 februarie, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 12 noiembrie 2012, condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1409 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  sunt curios... (Miercuri, 20 februarie 2013, 11:23)

  egroeg5 [utilizator]

  care pleaca primul...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by