Gheorghe Falca, primarul Aradului, achitat si de catre Curtea de Apel Alba in dosarul "Fabrica de zahar"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2013, 11:22 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Falca
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Alba Iulia a respins luni ca nefondat apelul declarat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la sentinta Tribunalului Alba privind achitarea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, in asa numitul dosar "Fabrica de zahar", in care edilul a fost judecat sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Decizia nu este finala si poate fi atacata cu recurs. Falca a fost achitat, in acelasi dosar, in mai 2012 de catre tribunalul Alba Iulia.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a precizat, pentru Agerpres, ca instanta a respins ca nefondat apelul procurorilor DNA, decizia fiind cu drept de recurs la instanta suprema.

La ultimul termen, in urma cu doua saptamani, edilul municipiului Arad, o angajata a Primariei Arad, un director si administratorul unei societati comerciale, toti patru achitati, in mai 2012, la instanta de fond, au sustinut ca sunt nevinovati. Tot atunci, procurorul DNA a solicitat instantei admiterea apelului, desfiintarea sentintei penale si in rejudecare sa dispuna condamnarea celor patru.

Acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, Falca a fost achitat in mai 2012 de catre Tribunalul Alba.

Instanta Tribunalului Alba a desfiintat atunci si masura sechestrului asigurator luata in cursul urmaririi penale in privinta unor bunuri proprietatea inculpatilor.

Procesul a debutat in martie 2011 la Tribunalul Alba, unde a fost stramutat de la Tribunalul Arad, la cererea DNA - Timisoara.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, a fost trimis in judecata in 2007 de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie care vizau o tranzactie imobiliara suspecta facuta in anul 2005.
Alaturi de Gheorghe Falca au mai fost trimisi in judecata Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, director al aceleiasi firme, si Florica Mioara Popa, sef Serviciu administrare patrimoniu in cadrul Primariei Arad.

Anchetatorii au stabilit ca, in cursul lunii martie 2005, in calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falca, ar fi primit de la Francisc Demeter si de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decat apartamentul dat la schimb. Aceasta tranzactie s-ar fi efectuat pentru ca, in schimb, primarul Falca sa-i favorizeze pe cei doi presupusi mituitori in obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, situat in centrul orasului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1202 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by