Omul de afaceri Puiu Popoviciu si fostii sefi DGIPI si DGA Cornel Serban si Petru Pitcovici, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 21 decembrie 2012, 13:42 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu si fostii sefi de la DGIPI si DGA, Cornel Serban si Petru Pitcovici, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie in legatura cu tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice din Bucuresti, anunta Agerpres. Dosarul va fi judecat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, precum si dare de mita, pe Ilie Cornel Serban, director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI la data comiterii faptelor, si pe Petru Daniel Pitcovici, sef sal Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzati de complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului.

In acelasi dosar vor fi judecati Ioan Niculae Alecu, rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV) la data comiterii faptelor, Stefan Diaconescu, secretar stiintific si rector in cadrul USAMV Bucuresti la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, si Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata

Procurorii i-au mai trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Rasvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiras, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primaria Sector 1 si membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, si Gheorghe Petrulian, sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000.

 • Ce spun procurorii in rechizitoriu

Procurorii arata in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, "in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale", a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", noteaza procurorii in documentul citat.

Anchetatorii au mai stabilit ca Popoviciu, in intelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea incheierii unui contract de asociere in participatiune in conditii nelegale, introducand in acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenita ulterior Baneasa Investments SA si pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi actionat potrivit indicatiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activitati de pomicultura, viticultura, cresterea animalelor pe terenurile fermei Baneasa.

"Fara a avea acordul membrilor Biroului de Senat si al Senatului USAMV Bucuresti, Alecu Ioan Niculae si Popoviciu Gabriel Aurel au stabilit procentele de participare in cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitatea de Stiinte Agricole si 51% pentru S.C. Log Trans S.A. O evaluare asupra terenurilor in suprafata de 224 ha si a imobilelor aferente care urmau a fi aduse in asociere nu fusese facuta. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de catre Universitate nu s-a facut in conditii legale. In plus, aportul de 51%, sub forma de bani, ce revenea celeilalte parti a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitand conturile societatii", au precizat procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, pentru a pune in aplicare "intelegerea ascunsa" cu omul de afaceri Gabriel Popoviciu, rectorul Ioan Niculae Alecu i-ar fi indus in eroare pe membrii Senatului USAVS Bucuresti, prezentandu-le date neadevarate si impunand chiar modificarea Cartei Universitatii. De asemenea, ar fi sustinut ca se vor mari salariile cadrelor didactice, ca universitatea va castiga fonduri banesti cu ajutorul carora se va dota unitatea de invatamant, pentru asigurarea unor conditii decente de studiu si ca vor fi construite garsoniere pentru a fi inchiriate de preparatori, asistenti, doctoranzi.

"Inculpatul Alecu Ioan Niculae a fost de acord ca sus-mentionatul contract de asociere in participatiune sa fie conceput si redactat de Popoviciu Gabriel Aurel si de avocatii acestuia, fara sa participe consilierul juridic si economistul Universitatii. Contractul a fost a fost semnat la USAVM Bucuresti in conditii improprii de reprezentare a universitatii", au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

Astfel, in 3 august 2000, incalcand hotararea Senatului USAVM, Alecu, Popoviciu si Bejenaru au aportat dreptul de folosinta asupra unui teren de 174 hectare, parte din suprafata de 224 de hectare a fermei Baneasa, impreuna cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Baneasa Investments SA. Dupa aportarea dreptului de folosinta, cladirile aferente fermei Baneasa au fost demolate.

La solicitarea lui Alecu, omul de afaceri Gabriel Popoviciu, "fiind direct interesat", i-ar fi promis ca il va sprijini sa obtina titlul de proprietate pe terenul aferent Fermei Baneasa.

"Astfel, in conditii nelegale, in cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia mun. Bucuresti a eliberat titlul de proprietate pentru USAVM Bucuresti. Aceasta, desi membrii comisiei cunosteau ca terenul apartinea domeniului public si ca, pentru a fi restituit, trebuia sa fie trecut in domeniu privat al statului, prin hotarare de guvern. In legatura cu subcomisia de aplicare a Legii 1/2000, mentionam ca inculpatii Minea Lizeta si Todiras Ioan, au intocmit in fals un referat in care au consemnat ca terenul aferent Fermei Baneasa a fost trecut din domeniul public in cel privat, document inaintat comisiei mun. Bucuresti", mai scriu procurorii in documentul citat.

Procurorii ii acuza pe Mihai Ion Florin Luican si pe Gabriel Rasvan Toader ca, in calitate de prefect si, respectiv, de secretar la Prefectura Capitalei, ar fi aprobat nota de fundamentare prin care au intarit faptul ca terenul a fost trecut din domeniul public in cel privat, indicand o hotarare de guvern care nu reglementa acest aspect. Ulterior, Comisia municipiului Bucuresti, din care faceau parte Luican, Toader si Petrulian, a decis emiterea titlului de proprietate.

"Dupa eliberarea titlului de proprietate, inculpatul Alecu Ioan Niculae in intelegere cu Popoviciu Gabriel-Aurel au aportat dreptul de proprietate asupra suprafetei de 174 ha la capitalul social al SC Baneasa (initial fusese aportat dreptul de folosinta al aceleiasi suprafete) si dreptul de proprietate asupra cladirilor edificate pe acest teren, desi Hotararea Senatului USAVM interzicea acest lucru. In acest context, terenul de 174 de hectare a fost subevaluat. La o data ulterioara, in cursul anului 2004, a fost aportata si diferenta pana la 224 hectare la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, in conditii de subevaluare. Practic, in urma tuturor acestor activitati, Universitatea de Stiinte Agricole nu a avut nici un beneficiu, dimpotriva a pierdut suprafata de teren aferenta fermei Baneasa pe care o avea in administrare si in exploatare, initial", au precizat procurorii.

In urma eliberarii titlului de proprietate pe suprafata de 224 de hectare a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, potrivit DNA.

Prejudiciul cauzat USAMV Bucuresti se ridica la suma de 619.472.218 lei si se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Baneasa Investments SA si din scoaterea din societate a sumelor de bani care fusesera aportate la capitalul social, "lipsind societatea de capital de lucru", au mai aratat procurorii anticoruptie.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila, solicitand revenirea terenului in suprafata de 224 de hectare in proprietatea publica a statului.

Anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile apartinand lui Ioan Niculae Alecu, Gabriel Aurel Popoviciu, Stefan Diaconescu, Andrei Mihai Bejenaru, Gabriel Razvan Toader, Lizeta Minea si Gheorghe Petrulian, in vederea recuperarii prejudiciului.

In acelasi dosar, procurorii il acuza pe Popoviciu ca, la data de 24 decembrie 2008, ar fi dat, prin intermediul lui Petru Daniel Pitcovici, unui ofiter de politie judiciara din Directia Nationala Anticoruptie, denuntator in cauza, mita sub forma de bauturi alcoolice, pentru ca acesta sa faca cercetari superficiale intr-un dosar penal, astfel incat sa se ajunga la solutii de netrimitere in judecata.

Dosarul viza presupuse fapte de coruptie privind tranzactionarea terenului de 224 de hectare, fiind pe numele lui Popoviciu si al lui Alecu. Ofiterul care lucra la DNA fusese delegat, prin ordonanta a procurorului, sa efectueze acte de urmarire penala in cauza in care cei doi erau cercetati, a precizat DNA.

De asemenea, procurorii il acuza pe Popoviciu ca, in 15 si 27 ianuarie 2009, i-ar fi promis aceluiasi denuntator, prin intermediul lui Ilie Cornel Serban, seful DGIPI la acea vreme, cat si in mod direct, o functie in cadrul acestei institutii, precum si sprijin in activitatea profesionala in viitor.

"Modalitatea majora prin care inculpatii Serban Ilie Cornel si Pitcovici Petru Daniel i-au ajutat pe inculpatii Alecu Ioan Niculae si Popoviciu Gabriel-Aurel consta in aceea ca, dupa incercarea de cumparare a ofiterului de politie judiciara, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu, au continuat activitatea infractionala si s-au implicat in activitatea de urmarire penala indicand ce persoane trebuie audiate, cate, precum si ce documente trebuie ridicate de la universitate", au mai notat procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Procurorii au dispus disjungerea din aceasta cauza si continuarea actelor de urmarire penala fata de Ilie Cornel Serban si sub aspectul savarsii infractiunii de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2364 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Este o eroare!!! (Vineri, 21 decembrie 2012, 13:57)

  nellino [utilizator]

  28 martie 2009
  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la Buşteni, că l-a cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţie în nord, şi că este "o eroare să blamezi o investiţie de asemenea dimensiuni".

  http://www.mediafax.ro/social/basescu-unde-i-crima-lui-popoviciu-ca-a-facut-o-investitie-de-cateva-miliarde-in-bucuresti-video-4103426
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit incepe dreptatea (Vineri, 21 decembrie 2012, 15:24)

  Da_si_Nu [utilizator]

  Toata lumea din Bucuresti stia ca afacerea nu era curata. Probabil cea mai mare excrocherie din cele care au rasuflat in mod public. Si toti asteptam sa se intample ceva si in sens juridic.
  Pentru astfel de cazuri trebuie aplicata o pedeapsa extrema si in regim de urgenta. Pacat ca nu exista un top Forbes al mafiotilor executati, ca Popoviciu si-ar pastra locul (in top 5).


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by