Corpul de control al prim-ministrului va sesiza DNA in legatura cu posibile fapte penale la Administratia Fondului pentru Mediu

de Corina Ionel     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 18:41 Dosare Anticoruptie


Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in legatura posibile fapte de natura penala comise de Administratia Fondului pentru Mediu in intervalul 1 ianuarie 2009 - 31 iulie 2012, dupa ce a efectuat o verificare la administratie din care a reiesit ca au fost acordate patru contracte pentru finantarea nerambursabila, semnate de seful de la acea vreme al institutiei Gheorghe Popescu (PDL).

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis sambata presei, Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o verificare la Administratia Fondului pentru Mediu pentru perioada de activitate cuprinsa intre 1.01.2009 - 31.07.2012, in urma caruia a constata cateva nereguli.

Inspectorii Corpului de Control informeaza ca la data verificarilor, Administratia Fondului pentru Mediu nu detinea o evidenta certa a creantelor de recuperat la bugetul Fondului pentru mediu, datele furnizate de Directia economica nefiind in concordanta cu datele oferite de Directia Venituri, careia ii revenea, in principal, obligatia de a asigura evidenta analitica a platitorilor, precum si evidenta incasarilor la bugetul fondului.


Totodata, reprezentantii Administratiei Fondului de Mediu" nu au efectuat inspectii fiscale la platitorii care inregistrau debite restante, au emis titluri executorii cu mare intarziere fata de data stabilirii obligatiilor fiscale si nu au continuat procedurile de executare silita a obligatiilor fiscale restante, desi gradul de incasare a veniturilor in anii 2010 si 2011 a fost foarte redus", se mai arata in comunicatul de presa.

Potrivit Corpului de control, ca urmare a exercitarii defectuoase a atributiilor de serviciu, la data de 13 iulie 2012, mai mult de jumatate din totalul creantelor de recuperat (52,13%), respectiv suma de 230,5 milioane RON a reprezentat obligatiile de plata ale unui numar de 4 contribuabili: SC Prodelivery SRL, SC Toti Marketing&Distribution SRL, SC Europlast Production&Distribution SRL si Conpa Distribution SRL.

Corpul de control al premierului a verificat si proiectele finantate prin "Programul privind producerea energiei din surse regenerabile" in cadrul caruia Administratia Fondului pentru Mediu a organizat doua sesiuni de selectare a proiectelor. Astfel, la 5 iulie 2012, erau incheiate contracte de finantare nerambursabila pentru un numar de 70 de proiecte, avand o valoare totala contractuala de 1,2 miliarde lei, din care doar 11 proiecte se aflau in derulare, restul de 59 fiind suspendate din cauza insuficientei fondurilor necesare decontarilor.

Pentru patru proiecte privind parcuri eoliene, implementate in aceeasi zona, respectiv comuna Dranceni, judetul Vaslui, avand ca beneficiari SC Electrica Serv  SRL(2 proiecte), SC Exactech SRL si SC Home Stores Concept SRL, societati comerciale intre care exista legaturi in ceea ce priveste asociatii, administratorii si sediile sociale, a fost decontata suma totala de 87 milioane RON. Valoarea contractata, corespunzatoare celor patru proiecte, a reprezentat doar 9,06% din valoarea totala contractata pentru cele 70 de proiecte, dar suma decontata pentru acestea a reprezentat 64,24% din valoarea totala decontata in cadrul acestui program, se arata in raportul inspectorilor.

Potrivit Corpului de control, "in legatura cu asociatii si/sau administratorii Electrica Serv, Exactech SRL si Home Stores Concept, precum si ai firmei Eol General Service, executantul lucrarilor de infrastructura in cadrul celor patru proiecte, s-a constatat ca, prin decizia penala nr.2.450 din 7.12.2011, ramasa definitiva, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat condamnarea lui Mihai Tiberiu Vicol la pedeapsa de 4 ani si 9 luni inchisoare si a numitei Capota Gina la pedeapsa de 3 ani inchisoare, in regim de detentie, pentru savarsirea mai multor infractiuni de fals si infractiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene".

Verificarile au relevat ca cele patru parcuri eoliene au fost amplasate in aceeasi zona (extravilanul comunei Dranceni, jud. Vaslui), pe tarlale invecinate, putand fi considerate ca parti componente ale unui parc eolian unitar insa procedand la dezmembrarea parcului eolian unitar in patru parti componente, firmele SC Electrica Serv SRL, SC Exactech SRL si SC Home Stores Concept au solicitat finantari nerambursabile in cadrul a patru proiecte, aparent distincte, ceea ce a avut drept consecinta aprobarea de catre Administratia Fondului pentru Mediu a unei finantari nerambursabile in cuantum total de 112 milioane RON,. Inspectorii precizeaza ca, potrivit legii, suma maxima care putea fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare, era de 30 milioane RON pentru fiecare proiect, un solicitant putand depune in cadrul sesiunii de finantare un singur proiect.

Verificarile efectuate in legatura cu cele 4 proiecte au dat la iveala aspecte comune, variatii foarte mari si nejustificate de pret la acelasi produs si indicii privind caracterul fictiv al relatiilor comerciale in baza carora s-au efectuat platile dintre firme.

"In niciunul din cele patru proiecte, reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu nu au solicitat societatilor respective documente justificative privind capacitatea fiecarui solicitant de a cofinanta proiectul si nici documente care sa ateste asigurarea procentului din contributia proprie prin credite bancare, asa cum au precizat in cererile de finantare" se arata in comunicatul de presa al Guvernului.

Totodata, potrivit inspectorilor, "garantarea finantarii nerambursabile acordata din bugetul fondului pentru mediu s-a facut cu bilete la ordin, in alb, cu clauza  'fara protest', avalizate doar de administratorul operatorului economic sau de unul dintre asociatii principali ai acestuia, in calitate de persoana fizica si nu de o unitate bancara sau de catre o alta persoana fizica sau juridica cu o bonitate dovedita. In situatia refuzarii la plata a biletelor la ordin pentru lipsa partiala sau totala a disponibilitatilor banesti ale celor trei beneficiari, Administratia Fondului pentru mediu se va afla in imposibilitatea recuperarii finantarii acordate, precum si a altor cheltuieli generate de incalcarea prevederilor contractuale."

Inspectorii sustin ca fostul presedintele al Administratiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, este implicat direct in acordarea finantarii nerambursabile in cadrul celor patru proiecte. Potrivit Corpului de control, fostul sef al Administratiei s-a deplasat, pe 22 iunie 2011, alaturi de responsabilul de proiect in comuna Dranceni, Vaslui unde au constatat ca la doua zile de la data depunerii cererii de tragere nr.1, toti pilonii, in numar de 32, aferenti celor doua turbine au fost turnati la 22 m adancime, precum si faptul ca fusese realizata reteaua subterana de cabluri electrice care facea legatura fiecarei turbine cu punctul de conexiune la sistemul energetic.

Corpul de control mai arata ca toate cele patru contracte pentru finantarea nerambursabila au fost semnate de presedintele Gheorghe Popescu si ca toate cererile de tragere depuse de beneficiari au fost de asemenea aprobate de presedintele administratiei.

Inspectorii arata ca presedintele administratiei are calitatea de ordonator de credite raspunzand de angajarea, lichidarea si ordonantarea cheltuielilor in limita creditelor bugetare repartizate si aprobate, precum si pentru angajarea si utilizarea creditelor bugetare pe baza unei gestiuni financiare.

"Avand in vedere dispozitiile art.13 alin (1) din OUG 43/2002 privind  DNA, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza competenta materiala de efectuare a urmaririi penale, daca 's-a cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro, in cazul infractiunilor prevazute la art. 248 din Codul penal', Corpul de control al primului ministru va sesiza DNA, organul de urmarire penala competent sa cerceteze posibilele fapte de natura penala constatate in cadrul actiunii de control privind activitatea Administratiei Fondului pentru Mediu', se arata in comunicatul de presa.    






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5090 vizualizari

  • +4 (8 voturi)    
    apreciem activitatea de demascare a potlogariilor (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 18:55)

    lulu1 [utilizator]

    dar vrem si ceva pedepse, recuperarea banilor cheltuiti aiurea de la persoanele care au aprobat cheltuirea lor. Asa, sesizam DNA, Parchetul etc si totul se pierde in ceata. Vrem condamnari si aducerea la buget a banilor
    • +4 (4 voturi)    
      Comment sters de user (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 20:04)

      polonyca [anonim] i-a raspuns lui lulu1

  • +5 (9 voturi)    
    uau! (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 20:21)

    Codruta N [utilizator]

    Sper sa se apuce cineva sa numere si CATI copaci s-au taiat si cata iarca a fost acoperita de "biscuiti" si plasticaraie, in "Programul Spatii Verzi" >:

    samd... Altfel, de acord cu postarea de mai sus: daca e vorba de "credibilitate", sa fie RECUPERATI banii de la cei vinovati!!
    • -4 (4 voturi)    
      erata (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 20:30)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      "iarba", nu "iarca" ;)
  • +13 (15 voturi)    
    petarde pentru fraieri! (Sâmbătă, 8 decembrie 2012, 20:36)

    omoni [utilizator]

    Acolo unde sunt " posibile" fraude, guvernul se sesizeaza, unde sunt dovedite fraudele, guvernul cere ajutor parlamentului ca sa ii acopere si sa ii sprijine pe cei care fraudeaza/plagiaza...etc
  • +1 (1 vot)    
    Nu s-a incheiat campania inca? (Duminică, 9 decembrie 2012, 5:12)

    uluit [utilizator]

    Inca o stire din zona gri, lansata pentru plebe...

    Corpul de control al primului ministru PSD-ist (aflat in campanie electorala. pana la ce data?), VA sesiza DNA (luni sau marti?), despre "POSIBILE" fapte penale ale unui sef PDL-ist al Administratiei Fondului pentru Mediu.

    Pai bine mai tovarasi, cum ramane cu dreptul celui incriminat la aparare? Retineti ca, Ponta a fost si el numit parca, acum 10 ani ca sef la corpul de control al PMleului Nastase. Care la acea vreme, era doar un biet procuror fara experienta, iar in toti acesti ani, activitatea lui s-a transformat intr-una politica. Probabil ca, s-au prins papusarii din spatele lui Ponta, ca are stofa buna de marioneta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by