Care e schema deturnarii de fonduri de care e acuzat Nelu Iordache, patronul Romstrade si Blue Air: banii pentru construirea autostrazii ar fi fost cheltuiti pe terenuri si un avion

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 29 noiembrie 2012, 11:46 Dosare Anticoruptie


 documente
(06 Dec 2012) PDF, 791KB
Raportul de control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) prezentat de Robert Turcescu pe blog sau arata ca omul de afaceri Nelu Iordache ar fi deturnat fondurile europene platite pentru constructia autostrazii Arad-Nadlac. Raportul DLAF, citat si de investigatiimedia.ro, arata ca din banii platiti pentru lucrarile la autostrada Nelu Iordache, actionar majoritar si administrator la companiile Romstrade si Blue Air, ar fi cumparat un avion si terenuri pentru construirea unui aeroport. DNA a facut joi dimineata perchezitii la firmele lui Nelu Iordache.

Reamintim ca Romstrade a cistigat in consortiu cu compania portugheza Monteadriano contractul licitatia organizata de CNADNR pentru construirea unui tronson de autostrada intre Arad si Nadlac.

Raportul arata ca firma portugheza Monteadriano ar fi sesizat DLAF pentru ca Romstrade nu i-ar fi platit serviciile.

Investigatiimedia.ro scrie ca in ziua in care a primit avansul, firma Romstrade, administrata de Iordache, a mutat banii dintr-un cont in altul, dupa care a inceput sa faca plati catre mai multe firme cu care lucrase si in trecut, majoritatea companii ale unor apropiati de-ai sai. Aceste firme au primit milioane de lei de la Romstrade dupa ce au facturat catre aceasta diferite servicii care, aparent, aveau legatura cu lucrarile pentru autostrada Nadlac-Arad. Insa in aceeasi zi in care primeau banii, firmele ii returnau catre Romstrade, cu mentiunea ca reprezinta plati necuvenite. Astfel banii se regrupau la Iordache, dar intr-un alt cont de-al firmei Romstrade.

Din acest cont, administratorul Nelu Iordache a facut plati fara fara legatura cu proiectul autostrazii Nadlac-Arad. Peste doua milioane de euro au ajuns astfel in contul unei alte firme de-a lui Iordache, operatorul de transport aerian Blue Air. Ca sa justifice plata banilor catre Blue Air, Romstrade a spus initial ca acestia reprezinta un imprumut. Dar pentru ca din banii europeni primiti ca avans pentru lucrarile la autostrazi nu ai voie sa-ti imprumuti celelalte firme, Iordache a intocmit un contract intre Blue Air si Romstrade. Operatorul de transport aerian se obliga sa transporte echipele de muncitori din Bucuresti la santierul de la Arad, insa pentru asta ii cerea firmei de constructii un avans de doua milioane de euro pentru a-si cumpara un avion. Avionul a fost si cumparat de Blue Air cu 2,1 milioane de euro. E vorba de un Boeing 737-400 care poate transporta pana la 162 de persoane.

Alti peste doua milioane de euro au fost ridicati cash din banca de catre asociatul lui Iordache in Romstrade, Gheorghe Cruceru. Acesta scotea banii pretinzand ca ii primeste avans de la Romstrade pentru vanzarea unor terenuri la sud de Bucuresti, in zona Adunatii Copaceni, unde Iordache vrea un aeroport pentru cursele Blue Air. Numai ca, potrivit DLAF, Cruceru nu avea nici un teren in Adunatii Copaceni. Artificiul juridic gasit de Iordache si Cruceru se numeste “promitent” si inseamna, practic, ca unul promite sa-i vanda celuilalt, care la randul lui promite sa cumpere, un lucru pe care vanzatorul nu il are in acel moment dar se obliga sa-l obtina pana la un anumit moment dat. Banii ridicati de Cruceru apar insa in registrul de casa al Romstrade ca fiind incasari cu mentiunea “virament casa”.

Procurorii DNA ar viza o posibila deturnare de fonduri de 6 milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, adjudecata de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano. CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, principalul motiv invocat fiind intarzierea lucrarilor.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop , declara pe 9 noiembrie, pentru Mediafax,ca a fost notificat constructorul, iar rezilierea de facto a contractului va fi operata in termen de 15 zile. El a precizat atunci ca motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile in executie, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, fata de 70%, cat ar fi fost indicat.

Pop a adaugat insa ca exista si alte motive pentru rezilierea contractului. "Este un complex de imprejurari, mai amplu", a precizat seful CNADNR.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca proiectul de constructie a autostrazii Arad-Nadlac, finantat si de catre Uniunea Europeana, a fost licitat in conditii considerate de Comisia Europeana ca fiind gresite, astfel este posibila rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii.

In luna iulie, Mediafax informa ca oficialii Comisiei Europene pregatesc o scrisoare de intrerupere a uneia dintre platile solicitate de catre CNADNR pentru un contract de constructie a autostrazii Arad-Nadlac in contextul in care au fost identificate "iregularitati si suspiciuni de frauda".

Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finantarea era asigurata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrazii Nadlac-Arad fiind anul 2013.

Citeste mai multe pe investigatiimedia.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10642 vizualizari

  • +13 (17 voturi)    
    mda (Joi, 29 noiembrie 2012, 11:57)

    Take-Red-Pill [utilizator]

    de aia n-avem si noi lucruri frumoase..

    ca se trezeste romanul fomist gen nelu iordache, sa fure inclusiv banii primiti de la UE.

    si de aia nu vom avea niciodata infrastructura.. si nu vorbesc de autostrazi ci de apa si canalizare la sate, drumuri asfaltate.. etc etc..
    • +3 (23 voturi)    
      as zice altfel (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:14)

      Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui Take-Red-Pill

      USL are peste 50% in sondaje si PP-DD are 20%..
      pt ca oamenii nu vor lucruri frumoase..
      • +4 (4 voturi)    
        hm! (Joi, 29 noiembrie 2012, 14:49)

        manon [utilizator] i-a raspuns lui Angoasat

        Adica....pp-dd livreaza lucruri frumoase?? mov-neon? :)))))
    • +6 (8 voturi)    
      pai (Joi, 29 noiembrie 2012, 13:00)

      adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Take-Red-Pill

      si la ce sa te astepti ca ai nostri guvernanti , USL, PDL sau cum masa isi mai spun, platesc inainte ca la curve. Aia saracii nu pot sa faca autostrada si sa fie platiti dupa terminarea lucrarii.
  • +6 (8 voturi)    
    banii aia erau pt spaga... (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:11)

    gogudelacrevedia [utilizator]

    Banii aia erau pe spaga... ca nu poti sa dai spaga si sa ceri factura si chitanta, nu? Ce e asa de greu de inteles? Partea hazlie e ca acum ii baga la inchisoare tocmai pt ca au dat spaga.... nu e ironic?
  • +6 (8 voturi)    
    era utila o reactualizare (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:11)

    jackalphonse [utilizator]

    cine a semnat contracte cu acest om? in ce perioada? in mod sigur nu a furat singur
  • +6 (10 voturi)    
    fapt? (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:14)

    foarte-curios [utilizator]

    singurul FAPT este ca Iordache nu si-ar fi platit (unul sau mai multi???) subcontractori . Nu e asta o chestiune comerciala de tribunal romanesc? Sau problema este ca CNADR a DECONTAT lucrari ne-efectuate???? Iordache nu a primit DIRECT niicun euro de la UE.
    • +1 (1 vot)    
      UE ? (Vineri, 30 noiembrie 2012, 11:42)

      ALI47 [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

      Nimeni nu primeste bani direct de la UE. Intai se platesc lucrarile de la buget si apoi se recupereaza de la UE. Chiar daca absorbtia de fonduri este de 90% nu inseamna ca UE va plati toti banii. Daca facturile trimise la UE nu sunt in regula nu se vor plati.
    • 0 (0 voturi)    
      :) (Vineri, 30 noiembrie 2012, 12:04)

      • utilizator [utilizator] i-a raspuns lui foarte-curios

      n-ai citit articolul si nici nota de control.
      pare ca a mers pe marginea legii exact pina a primit un avans consistent dupa care a luat banii din avans si i-a folosit la altceva.cum s-ar chema asta?
      situatiile de lucrari sunt giurumele pe linga avansul ala.asociatul care l-a reclamat nici nu era oficial in acte cu el,si tu intrebi de plati la subcontractori?
      :)))
      faptul ca CNADR le-a aprobat ca primarul e altceva.sa extinda ancheta si ala aia care trebuiau sa pazeasca si sa se pazeasca pe ei.daca aveau ochii deschisi nu trebuia platit nimic.

      si mai sunt o gramada de chestii indicate in nota aia de control.(inclusiv falsuri in inscrisuri in scopul obtinerii de foloase,adica intentie clara de la inceput).

      citeste pina la capat nota de control, cu rabdare, si vei deveni mai putin curios.
  • -6 (18 voturi)    
    boagiu, iordache si tunul banilor europeni (Joi, 29 noiembrie 2012, 12:23)

    Montesquieu [utilizator]

    aoleo, pai nelu iordache, omul de casa al ancutei boagiu si contributor net la campania cucoanei, a fost saltat de procurori?
    nu se poate asa ceva... sacrilegiu...

    sigur astia de la DLAF sunt niste uselisti nenorociti care nu apreciaza devotamentul lui iordache pentru banul eropean.
    mai ales cand are mana libera de la protectoarea lui de la transporturi ;)

    cu siguranta banii nu i-a furat, erau bani europeni doar, astia de evapora...
    tocmai de-aia dna-ul lui morar evident ca n-a deschis nicio ancheta .
    nu,nu din cauza ca iordache e asfaltangiul de casa al trupetilor portocalii... nuuuu.
    iordache e sigur inocent si de-aia dna-ul nici macar nu s-a sinchisit sa deschida un dosar, dar'mite sa mai si investigheze

    da uite ca nesimtitii astia de la DLAF, care nu-l au pe nashu-n suflet, au descoperit cateva milioane de euro, bani europeni, bagati in buzunar de iordache.
    unul din motivele pentru care ne-au fost inchise cateva programe sectoriale de europenii de la CE.
    PENTRU CA BOAGIU SI OMUL EI DE CASA AU FURAT!!!

    uite totusi ca mai sunt pe la noi si procurori care-si fac meseria cand trebuie si nu cand sunt asmutiti la comanda de morar si kovesi (sau care inchid ochii la cei indicati de clica portocalie)

    hai Romania, trezeste-te !!!
    • +8 (12 voturi)    
      ai uitat ce era mai important... (Joi, 29 noiembrie 2012, 13:14)

      math [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      ...hai Romania trezeste-te si voteaza USL, este anul victoriei, dreptate pana la capat ! Fratia Catuselor va invinge ! Pensiile speciale vor reveni la locul fruntas in intrecerea bugetara ! Cei care ies la pensie la 45 de ani dupa ce au servit patria si au avut 52 de zile concediu pe an, iubesc linistea si dreptatea, iubesc poporul. Bugetul e mare, trebuie numai sa iti mearga mintea....

      Deci draga postac, orice om sanatos la cap din tara asta vrea ca justitia sa functioneze si toti cei care s-au imbogatit din buget sa fie cat mai repede anchetati si pedepsiti.

      Prietenii tai politici, mici, rosii si competenti, vor exact contrariul. Liniste, coruptie cat mai legala si generalizata. Procurorii si judecatorii nu trebuie "sa mananca si gura lor" ?
    • +3 (5 voturi)    
      trezeste-te si culca-te la loc (Joi, 29 noiembrie 2012, 13:16)

      quetzal [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      ce memorie scurta au unii:) Iordache asta nu e acelasi cu liberalul supranumit in 2008 "asfaltatorul oficial al lui Tariceanu" ? Care a primit 80 mil de € de la ministerul transporturilor prin nu stiu cate licitatii trucate de prietenul lui Orban?
      Ce naivi (ca sa nu zic prosti) trebuie sa fie unii ca sa creada ca toata mafia e doar intr-o parte a baricadei. Ditamai barna din propriul ochi a devine brusc invizibila cand e vorba de oportunitatea de a mai fura cate ceva.
      • -4 (6 voturi)    
        Eu stiu ca era omul Elenei Udrea. Cat de penibili (Joi, 29 noiembrie 2012, 14:04)

        .... [utilizator] i-a raspuns lui quetzal

        sunt postacii portocalii, cum incearca ei sa exporte proprii hoti (bineinteles, doar dupa ce sunt prinsi asupra faptei, nu atunci cand contribuia la punguta mafiei portocalii cu banii furati).
        • +4 (6 voturi)    
          mafia (Joi, 29 noiembrie 2012, 15:43)

          quetzal [utilizator] i-a raspuns lui ....

          sau stii prost sau te-ai nascut in 2008 sau esti postac uslamist. Individul a facut "afaceri" cu statul in toate guvernele din 90 incoace dar postacii uslamisti au memorie scurta si nu-si mai aduc aminte de asfaltatorul "liberal" prieten cu Orban.
          Hai culca-te la loc, a fost un efort prea mare pt tine sa citesti randurile astea.

          http://stiri.rol.ro/Liberalul-Nelu-Iordache-incoltit-pentru-datorii-catre-bugetul-de-stat-348892.html
    • +3 (3 voturi)    
      Cand ii aresteaza pe sau sunt pusi sub acuzare ... (Vineri, 30 noiembrie 2012, 6:22)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      unii ca Nascase, Liviu Dragnea si Constantin Niculescu (acuzati printre altele si de deturnare de fonduri UE), papagali ca tine si ca altii sar in sus de trei metri cum ca este politie politica si justitia actioneaza la comanda lui Basescu.

      Atunci cand este arestat/acuzat unu' ca Nelu Iordache, care a facut afaceri banoase pe timpul tuturor guvernelor, papagali ca tine sar in sus de trei metri cum ca "mafia portocalie".

      E bine ca pe vremea lui Nascase nu mai erau astfel de "incidente". De aseamenea, este ca bine ca atunci cand vor veni ingerii USL-isti la putere, nu vor mai exista astfel de "incidente" si justitia va "libera", asa cum a fost si pe vremea lui Nascase si a lui Iliescu cel sarac si cinstit.

      Asta e valabil si pentru "omul de bine" evoque, care numai pe hotii din PDL ii vede. Ceilalti hoti, cei din USL sunt, asa cum am mai spus, doar niste victime inocente ale odiosului dictator Basescu.

      De fapt ce sa ceri de la niste papagali...
    • 0 (0 voturi)    
      Si la ce-i folosesc banii daca intra la bulau (Vineri, 30 noiembrie 2012, 11:27)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      acest aspect nu l-au inteles milionarii de carton si nici politicienii nostrii. Deageaba ai bani daca faci parnaie . Insa pentru astfel de cazuri pedeapasa ar trebui sa fie min 25 de ani .
  • -5 (7 voturi)    
    Miliardarul de paie (Joi, 29 noiembrie 2012, 14:14)

    evoque [utilizator]

    asa este viata cand ajungi din purtatorul de geanta a lui mitrea in sluga (pardon marele afacerist) a lui udrea si boagiu.
    Roata se invarte si cand musti mana cu care ai fost crescut primesti palme.
    Rau este ca tara este plina de asemenea indivizi in toate partidele, insa pdl-uil sub semnul austeritatii a fost cel mai mare promotor de astfel de talente.
  • +5 (7 voturi)    
    Nu cotizezi? Rusine, la parnaie! (Joi, 29 noiembrie 2012, 14:19)

    Rhadoo [utilizator]

    Vai, te pomenesti ca n-a vrut sa cotizeze la USL... si acum e primul infractor al tarii, altii nu mai exista. Ce daca altii au furat, ei macar au fost baieti buni si au cotizat la timp, ca sa aiba si domnul Ponta la alegeri de-un portret pe afise si de-o savarina.
  • +2 (4 voturi)    
    ca sa vezi! (Joi, 29 noiembrie 2012, 14:48)

    manon [utilizator]

    Ce inseamna sa ai tupeu...sa ai siguranta ca nu ti se poate intampla nimic chiar si daca te descopera....
  • +4 (4 voturi)    
    Blue air , probleme? (Joi, 29 noiembrie 2012, 17:26)

    ovidiu35 [utilizator]

    Priu ca pana la Craciun Blu- air e in faliment? Pacat? Sute de mii de romani vor ramane prin aeroporturi la ROma Milano Paris Londra sau Madrid in lcc sa isi petreaca sarbatorile acasa...
    Blue air are datorii mari la aeroporturile astea si este foarte putin probabil sa le achite, acum ca patronul e la DNA...
  • 0 (0 voturi)    
    Multi pagubiti in urma arestarii regelui Asfaltulu (Vineri, 30 noiembrie 2012, 12:52)

    totoreanf [utilizator]

    Cei de la ROMSTRADE au un sistem de lucru destul de ciudat. Am un teren in Nadlac langa autostrada. Cei de la ROMSTRADE au inceput prin octombrie 2012, fara acordul meu sa exploateze pamant galben pentru constructia autostrazii. In urma sesizarii mele catre conducerea ROMSTRADE cum ca s-au bagat ilegal pe teren privat, am primit promisiunea ca urmeaza sa incheiem un contract de inchiriere pentru ca ei sa poata exploata argila si cand termina autostrada vor pune pamant negru in gropile create si ne dau pamantul inapoi. Incheierea contractului s-a amanat foarte mult dar ei au exploatat pamant in continuare. In urma plangerii mele la politie am reusit sa ii mobilizam pe cei de la Romstrade si in cateva zile am incheiat contracul de inchiriere, adica pe data de 22.11.2012. Contractul de constructie a autostrazii cu Romstrade l-a anulat Ponta. Acum cine imi mai astupa gropile, cum imi recuperez terenurile inapoi?
    • 0 (0 voturi)    
      Pai, nu e clar? (Vineri, 30 noiembrie 2012, 14:36)

      xcristi [utilizator] i-a raspuns lui totoreanf

      Voteaza USL-ul ca are Ponta grija sa ne puna pamant peste groapa la toti!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by