VIDEO UPDATE Procurorii DNA au extins acuzatiile fata de fostul deputat Alin Trasculescu

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 22 noiembrie 2012, 10:23 Dosare Anticoruptie


UPDATE Procurorii DNA au extins cercetarile fata de fostul deputat, caruia i-au adus la cunostinta joi noile acuzatii, potrivit avocatului acestuia, Cristian Ene, citat de Agerpres.

"Procurorii au extins cercetarile fata de o alta infractiune - este vorba de asociere in legatura cu cele trei fapte de care clientul meu era deja acuzat. Ce e mai important este ca astazi s-au desigilat documentele realizate in timpul flagrantului si ne-au fost prezentate", a declarat Cristian Ene.

Procurorii DNA pot lua decizia de a cere instantei arestarea preventiva a lui Alin Trasculescu. Comisia juridica a Camerei a aprobat pe 16 noiembrie cererea de incuviintare a arestarii preventive pentru Trasculescu.

Fostul deputat Alin Trasculescu s-a prezentat, joi, la DNA, fiind citat in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta si instigare la spalare de bani. Alin Trasculescu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 9.45, fiind insotit de avocatul sau, Cristian Ene. Fostul deputat nu a facut nicio declaratie, transmite Mediafax.

Surse judiciare au declarat ca procurorii anticoruptie l-ar fi chemat pe Alin Trasculescu pentru a-i prezenta o noua infractiune de care il vor acuza, respectiv asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.

Potrivit surselor citate, prezenta fostului deputat la DNA este legata de faptul ca anchetatorii trebuie sa ii aduca la cunostinta aceasta noua infractiune.



Alin Trasculescu si-a anuntat, marti, in plenul Camerei, demisia din calitatea de deputat. El a anuntat ca demisioneaza dupa ce in plen a fost prezentata cererea ministrului Justitiei si raportul Comisiei juridice privind incuviintarea arestarii preventive a lui Trasculescu.

Surse judiciare au declarat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie ramane instanta competenta pentru solutionarea unei eventuale propuneri a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a fostului deputat Alin Trasculescu.

In urma demisiei lui Trasculescu, solicitarea procurorilor anticoruptie de ridicare a imunitatii parlamentare in vederea arestarii preventive a ramas fara obiect. Pentru respectarea procedurilor, Camera Deputatilor trebuia sa trimita raspunsul la cererea DNA, cu aceasta mentiune.

Sursele judiciare citate au precizat ca odata ajuns un astfel de document la procurorii anticoruptie, acestia pot trimite la instanta suprema dosarul lui Alin Trasculescu de urmarire penala, impreuna cu propunerea arestarii preventive pe numele acestuia.

Alin Trasculescu a declarat, la dezbaterea raportului Comisiei juridice privind incuviintarea arestarii sale preventive, ca, din respect pentru cetatenii din Vrancea, demisioneaza din Camera Deputatilor.

  • Cazul Trasculescu

Alin Trasculescu, cercetat pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la spalare de bani, a fost retinut din 11 noiembrie pana in 12 noiembrie, in jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Politiei Capitalei dupa ce a expirat ordonanta de retinere emisa pe numele lui de procurorii anticoruptie.

In 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputatilor, prin Ministerul Justitiei, sa avizeze cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Alin Trasculescu. In 16 noiembrie, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat cererea anchetatorilor.

Complicele lui Trasculescu, Marian Valeriu Calota, asociat si administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost retinut de procurorii DNA dupa ce a fost prins in flagrant delict cand lua 50.000 de lei, bani pe care urma sa ii dea lui Alin Trasculescu, ulterior fiind arestat pentru 29 de zile.

Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei Judetene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denuntator Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calota, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorata la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calota, suma totala de 364.000 de lei, in patru transe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei si 200.000 de lei.

Ulterior, Trasculescu ar fi pretins inca 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus sa ii primeasca in doua transe, de 50.000 de lei si, respectiv, 1.050.000 de lei.

"Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin Silviu ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu SC Aquaform SRL, administrata de martorul denuntator Vintilescu Mircea Alexandru", scriu anchetatorii in documentul citat.

De asemenea, in 6 noiembrie, Trasculescu l-ar fi determinat pe Calota sa falsifice un contract intre SC Aquaform SRL si firma lui Calota SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit in scopul efectuarii platii si a justificarii in evidentele contabile ale celor doua societati.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada august - noiembrie, Marian Valeriu Calota, l-ar fi constrans prin amenintare pe Vintilescu sa dea sumele de bani cerute de Trasculescu in schimbul interventiilor promise.

Potrivit anchetatorilor, Trasculescu si Calota s-ar fi intalnit in 10 noiembrie, in municipiul Focsani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima transa din cei 1,1 milioane de lei ceruti.

Trasculescu i-ar fi spus lui Vintilescu sa ii dea lui Calota cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau sa ajunga la deputatul PDL.

Calota a fost prins in flagrant delict, in 10 noiembrie, in jurul orei 20.40, dupa ce a primit banii de la Vintilescu.

Dupa aproximativ 20 de minute, Trasculescu a fost oprit pe strada Independentei din Focsani, pentru perchezitie corporala, fiind de asemenea perchezitionat si autoturismul deputatului PDL.

Procurorii DNA sustin in referatul prin care cer arestarea lui Alin Trasculescu ca deputatul i-a cerut denuntatorului sau 200.000 de euro chiar in Parlament, intr-o sala a grupului PDL.

De asemenea, Trasculescu ii spunea denuntatorului ca bate la usa campania electorala si ca are nevoie de 200.000 de euro, perceptia denuntatorului fiind aceea ca aceasta suma reprezenta o plata pe care deputatul o cerea in schimbul traficarii influentei sale.

Anchetatorii au prezentat in referatul trimis Parlamentului si transcrieri ale unor inregistrari audio-video dintre Calota si Vintilescu din care rezulta ca il ameninta pe Vintilescu sa dea sumele de bani cerute de Trasculescu in schimbul traficarii influentei si chiar ar fi trimis acasa la denuntator recuperatori.

In 6 noiembrie, intr-o intalnire dintre cei trei, Trasculescu ii spunea lui Vintilescu ca intreaga afacere de care a beneficiat firma sa, SC Aquaform SRL, prin proiectul PNDI este meritul sau exclusiv.

In timpul discutiei, Trasculescu a revenit asupra necesitatii sumelor de bani pretinse pentru finantarea campaniei sale electorale, spunand: "In momentul asta eu ma duc, ca am treaba ... trebuie sa mai ies deputat si ies, indiferent ce se intampla, dar acum am nevoie de ajutor. Important e ca ati incasat. Nu ma duceti cu manusi! Ca nu sunt fraier!".

Pe de alta parte, Trasculescu spunea: "M-am batut pentru judet, nu pentru voi neaparat, pentru judetul meu si sa aduc niste fonduri acolo. Ca ati fost principalii beneficiari, e partea a doua".

Procurorii au mentionat ca, la inceputul intalnirii, Trasculescu le-a cerut lui Vintilescu si Calota, ca masura de precautie, sa ascunda telefoanele mobile sub picior.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1111 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by