Rise Project: Cazul "ERICSSON": Mita: datorie de onoare

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 21 noiembrie 2012, 0:45 Dosare Anticoruptie


RISE Project va pune la dispozitie noi detalii din dosarul procesului dintre firma Ericsson si Thomas Lundin, fostul manager pentru Romania al gigantului telecom. Lundin a fost managerul Ericsson in Romania intre 1996 si 2003 iar acum suedezul, care a detine si cetatenie romana, este un prosper om de afaceri la noi in tara unde are investitii in domeniul imobiliar si financiar.

Lundin se judeca cu Ericsson fiindca firma de telecomunicatii ii cere returnarea a aproximativ 10 milioane de dolari (n.a. suma reclamata de Ericsson este de sapte milioane la care se adauga alte aproximatv trei sub forma de dobanda) pe care Lundin si le-ar fi insusit din fondurile firmei in perioada cand a condus investitiile gigantului telecom in Romania. Procesul, aflat pe rol la o curte de justitie din Stockholm, ofera o perspectiva inedita asupra coruptiei generalizate din Romania anilor 2000.

Managerul suedez sustine ca nu a folosit in scop personal niciun ban din milioanele cerute inapoi de Ericsson ci ca acesti bani au fost dati unor politicieni romani pentru a obtine contracte in Romania. Lundin spune ca in acest fel cifra de afaceri a firmei suedeze a ajuns de la zero la un miliard de dolari si ii nominalizeaza intre recipientii banilor pe fostul si actualul ministru al comunicatiilor, Dan Nica dar si pe un alt fost ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis.

Procesul intentat de Lundin fostului sau angajator este al treilea intre Ericsson si fostul manager. Primul a fost initiat de catre Ericsson si solutionat in favoarea firmei de telecomunicatii la o curte de arbitraj din Suedia, al doilea a fost incercarea a lui Lundin sa conteste decizia curtii de arbitraj invocind inadvertente de ordin tehnic iar cel din prezent este intentat de Lundin firmei Ericsson si a inceput in vara acestui an. Dosarul scoate la iveala multe nume de personaje sau de companii implicate in afacerea Ericsson dar ofera si o radiografie a sistemului corupt din Romania.

Onoarea lui Petrescu

O perspectiva inedita asupra sistemului corupt din tara este data de un episod referitor la o tranzactie efectuata de Ericsson in 2004, la un an dupa ce Thomas Lundin a parasit compania si s-a alaturat firmei WBS

Integral integral pe riseproject.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3530 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    mita.... (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 9:28)

    translativus [utilizator]

    ....cu rezultate financiare excelente pentru mituitor sau, cum se poate romaniza Suedia.
    Se mai manifestau cate uni pe aici cum ca romanul are coruptia in sange. Fals, romanul este corupt pentru ca sistemul politic se bazeaza pe asta si toti strainii (fara exceptie) catre au interferat cu acest sistem, indiferent de neam, au fost pervertiti si se folosesc de el cu maxima eficienta.
    Deci nu o natiune este corupta ci sistemul politic al acelei natiuni face posibila coruptia.
  • +2 (2 voturi)    
    Corectie (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 9:49)

    Bogdan_1 [utilizator]

    Suedia nu admite dubla cetatenie deci nu poate fi si cetatean Roman si Suedez. Poate e Roman prin practica si obiceiuri dobandite.
  • +1 (3 voturi)    
    ??? (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 9:54)

    nic1 [utilizator]

    Si ce daca.USL rezolva totul, schimba inclusiv constitutia in favoarea lor unde hotia va fi recunoscuta ca ceva normal.Ce bine ca ma numar printre ce care nu mai traiesc in Romania de multi ani dar ma doare cand vad atata nerusinare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by