Blestemul coruptiei in estul Europei. New York Times dedica un articol lui Adrian Nastase
Publicatia americana prezinta momentul arestarii fostului premier, dupa pronuntarea sentintei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, si tentativa de sinucidere in urma careia acesta a fost scos din casa pe o targa, purtand o esarfa Burberry in jurul gatului. "Dar asta este Romania, unde totul pare sa fie supus disputei", comenteaza autorul articolului, Dan Bilefsky.
Potrivit analistilor, "cazul Nastase a ajuns sa dezvaluie la fel de mult despre polarizarea politica din Romania, cat despre pasii sovaielnici catre o democratizare mai mare. Cazul vine pe fondul temerilor sporite ale Uniunii Europene ca cei mai noi si mai slabi membri ai sai nu se pot ridica la inaltimea sarcinii de a eradica coruptia, o mostenire a deceniilor de comunism si a guvernarii slabe de dinainte", se arata in articolul intitulat "Blestemul coruptiei in estul Europei".
"Uniunea Europeana, cu 27 de state membre, este atat de ingrijorata de raspandirea ilegalitatii in randul membrilor incat Romania si Bulgaria, care au intrat amandoue in Uniune in 2007, nus-au alaturat zonei de libertate de miscare (spatiul Schengen - n.r.). Comisia Europeana, organul executiv al Uniunii Europene, a anuntat joi a blocat ajutorul de dezvoltare acordat de UE, care ar putea ajunge la miliarde de dolari, ca urmare a ingrijorarile cauzate de coruptie si frauda in Romania", arata publicatia.
Potrivit NY Times, desi Romania nu e singura tara din regiune care se confrunta cu problema coruptiei, fostul premier al Croatiei, Ivo Sanader, spre exemplu, fiind acuzat de frauda si coruptie, cazul ei pare sa fie unul dintre cele mai dificile. "Romania, in special, s-a luptat sa depaseasca consecintele dictaturii corupte si nemiloase a lui Nicolae Ceausescu. In ultimii sase ani, 4 700 de persoane au fost trimise in judecata pentru coruptie, printre care 15 ministri si secretari de stat, 23 de parlamentari si peste 500 de ofiteri de politie."
NY Times trece in revista procesul lui Nastase, numarul mare de martori adusi de procuratura precum si acuzatiile ca fostul premier ar fi fost victima unei rafuieli politice. Totodata, publicatia americana aminteste ca fostului premier i se mai spunea si "Nastase sapte case", datorita stilului de viata opulent.
Autorul precizeaza in incheiere ca la realizarea articolului a contribuit George Calin.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 13 ani 1 luna
- 12 ani 9 luni
- 12 ani 4 luni
- 8 ani 8 luni
- 8 ani 6 luni
- 3350 zile
- 3153 zile
- 2819 zile
- 2733 zile
- 2733 zile
- 6667 zile
- 3340 zile
- 4906 zile
- 5481 zile
- 2893 zile
- 2745 zile
- 5332 zile
- 4685 zile
- 5290 zile
- 2787 zile
- 3352 zile
- 5025 zile
- 5859 zile
- 4429 zile
- 4356 zile
- 5411 zile
- 5384 zile
- 2441 zile
- 3592 zile
- 5385 zile
- 2844 zile
- 2660 zile
- 3654 zile
- 4458 zile
- 4472 zile
- 5292 zile
- 4453 zile
- 2737 zile
- 2704 zile
- 3577 zile
- 5095 zile
- 3617 zile
- 4878 zile
- 3170 zile
- 5224 zile
- 3731 zile
- 2667 zile
- 2890 zile
- 4002 zile
- 2680 zile
- 2926 zile
- 5742 zile
- 4650 zile
- 3939 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |
Pentru vestul Europei ati avut un plan MARCHAL ,iar pentru est aveti doar minciunile si indiferenta si pretindeti ca suntem aliati,parteneri cunoastem sistemul :-cei al tau este si al meu ,cei al meu nu te intereseaza !!!.Mi-ii scirba de voi si mi-ii ciuda pe prostia mea de a ma fi lasat pacalit.
si a dus nepotismul la rang de arta.
Iar "democratia originala" a ridicat furtul la rang
de arta suprema ,iar despre nepotism....
Dar mare coruptie nu era pe timpul comunistilor. Avea o viata privilegiata nomenclatura . Se bucura de ORICE. Dar nu putea sa aiba conturi de milioane de dolari. Nu putea nimeni sa-si cumpere un Maserati sau un yaht !
Acum mica coruptie se estompaza. Dar ia amploare MAREA CORUPTIE!
Spagile nu mai sunt de 2-3 sute de lei. Sunt de milioane de euro ! Si furturile din bugetul statului la fel au crescut enorm.
Dar de acesta mare coruptie benficiaza un cerc restrans de "initiati".
Nu exista mare coruptie la masa populatiei.
Cam asa vad eu diferentele dintre coruptia in comunism si actuala coruptie.
Ala nu e capitalism, ci doar mafia puterii. Fostii comunisti sunt acum capitalistii care conduc tarile respective.
diferenta e ca aia vedeau ce e rau....voi astia antenistii nu prea vedeti mai departe de Ciutacu si Gandea si Badea ;)
Totusi, articolele si declaratiile astea ma amuza teribil si ma determina sa-i intreb:
Daca Romania nu avea corupti, voi cu cine mai faceati "afaceri", cine va mai dadea resursele tarii si banii populatiei pe tava? Prin "voi" inteleg deopotriva americani, rusi si europeni... Nu cred ca vor raspunde vreodata, nu-i asa?