Blestemul coruptiei in estul Europei. New York Times dedica un articol lui Adrian Nastase

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 26 octombrie 2012, 17:48 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Tarile din Europa Centrala si de Est "se confrunta cu o agravare a instabilitatii care, sustin analistii, este provocata, aproape in egala masura, de coruptia endemica si de eforturile uneori stangace de a o combate in contextul rivalitatilor politice amare", scrie New York Times intr-un articol dedicat fenomenului coruptiei, exemplificat prin cazul lui Adrian Nastase.

Publicatia americana prezinta momentul arestarii fostului premier, dupa pronuntarea sentintei definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, si tentativa de sinucidere in urma careia acesta a fost scos din casa pe o targa, purtand o esarfa Burberry in jurul gatului. "Dar asta este Romania, unde totul pare sa fie supus disputei", comenteaza autorul articolului, Dan Bilefsky.

Potrivit analistilor, "cazul Nastase a ajuns sa dezvaluie la fel de mult despre polarizarea politica din Romania, cat despre pasii sovaielnici catre o democratizare mai mare. Cazul vine pe fondul temerilor sporite ale Uniunii Europene ca cei mai noi si mai slabi membri ai sai nu se pot ridica la inaltimea sarcinii de a eradica coruptia, o mostenire a deceniilor de comunism si a guvernarii slabe de dinainte", se arata in articolul intitulat "Blestemul coruptiei in estul Europei".

"Uniunea Europeana, cu 27 de state membre, este atat de ingrijorata de raspandirea ilegalitatii in randul membrilor incat Romania si Bulgaria, care au intrat amandoue in Uniune in 2007, nus-au alaturat zonei de libertate de miscare (spatiul Schengen - n.r.). Comisia Europeana, organul executiv al Uniunii Europene, a anuntat joi a blocat ajutorul de dezvoltare acordat de UE, care ar putea ajunge la miliarde de dolari, ca urmare a ingrijorarile cauzate de coruptie si frauda in Romania", arata publicatia.

Potrivit NY Times, desi Romania nu e singura tara din regiune care se confrunta cu problema coruptiei, fostul premier al Croatiei, Ivo Sanader, spre exemplu, fiind acuzat de frauda si coruptie, cazul ei pare sa fie unul dintre cele mai dificile. "Romania, in special, s-a luptat sa depaseasca consecintele dictaturii corupte si nemiloase a lui Nicolae Ceausescu. In ultimii sase ani, 4 700 de persoane au fost trimise in judecata pentru coruptie, printre care 15 ministri si secretari de stat, 23 de parlamentari si peste 500 de ofiteri de politie."

NY Times trece in revista procesul lui Nastase, numarul mare de martori adusi de procuratura precum si acuzatiile ca fostul premier ar fi fost victima unei rafuieli politice. Totodata, publicatia americana aminteste ca fostului premier i se mai spunea si "Nastase sapte case", datorita stilului de viata opulent.

Autorul precizeaza in incheiere ca la realizarea articolului a contribuit George Calin.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6515 vizualizari

  • -21 (21 voturi)    
    New York times din parti (Vineri, 26 octombrie 2012, 18:11)

    Scarecrow1 [anonim]

    Si la final scrie contribuitor George Calin. Deci nu, nu New York Times, ci unu de pe aici.
    • +18 (18 voturi)    
      si ce daca? (Vineri, 26 octombrie 2012, 20:16)

      IoanaDC [utilizator] i-a raspuns lui Scarecrow1

      "By DAN BILEFSKY" scrie sub titlu, si e publicat de NYT. In plus "a version of this article appeared in print on October 26, 2012, in The International Herald Tribune." Ziarele astea obinuiesc sa-si asume ceea ce publica, chiar daca se folosesc de colaboratori locali.
    • +6 (6 voturi)    
      Omule, care este site-ul? (Vineri, 26 octombrie 2012, 22:48)

      Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Scarecrow1

      Pot fi si eu...daca ei sustin ideea, care e baiul? :|
    • +2 (2 voturi)    
      ?? (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 12:40)

      fidelus [utilizator] i-a raspuns lui Scarecrow1

      si daca semna george collin era mai credibil pentru tine???
  • +1 (11 voturi)    
    Blestemul coruptiei ??? (Vineri, 26 octombrie 2012, 18:16)

    andreesanu [utilizator]

    NU,asta nu-i blestem este ceea ce ati pus voi in urma caderii comunismului,ati pus indiferenta voastra ca si dupa al 2 lea razboi mondial cind ne-ati vindut rusilor.In tot estul situatia e similara,nesiguranta zilei de miine ,o economie pe butuci ,haotica ,asta nu-i economie de piata e haos e holocaustul estului Europei si voi sunteti artizanii,iar azi faceti pe prostii???,milioane de oameni fara un loc de munca ,familii distruse,copii lasati fara viitor si toate in numele falsei democratii.
    Pentru vestul Europei ati avut un plan MARCHAL ,iar pentru est aveti doar minciunile si indiferenta si pretindeti ca suntem aliati,parteneri cunoastem sistemul :-cei al tau este si al meu ,cei al meu nu te intereseaza !!!.Mi-ii scirba de voi si mi-ii ciuda pe prostia mea de a ma fi lasat pacalit.
    • +15 (19 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 octombrie 2012, 19:32)

      [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

      • +3 (9 voturi)    
        cum sa nu (Vineri, 26 octombrie 2012, 19:59)

        rubini [utilizator] i-a raspuns lui

        Ai dreptate comunismul a impins oamenii la furt
        si a dus nepotismul la rang de arta.
        Iar "democratia originala" a ridicat furtul la rang
        de arta suprema ,iar despre nepotism....
        • +12 (12 voturi)    
          Hai sa facem diferenta. (Vineri, 26 octombrie 2012, 20:52)

          adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui rubini

          Comunismul a obligat populatia sa intre in mica coruptie. Aproape toti trebuiau " sa se descurce " ca sa faca rost de carne, cafea, sapun mai bun etc.etc. In general bunuri de larg consum. Plus ca ce se putea cara de la locul de munca acasa era carat. Orice ! Bere, carne, suruburi , ORICE.
          Dar mare coruptie nu era pe timpul comunistilor. Avea o viata privilegiata nomenclatura . Se bucura de ORICE. Dar nu putea sa aiba conturi de milioane de dolari. Nu putea nimeni sa-si cumpere un Maserati sau un yaht !
          Acum mica coruptie se estompaza. Dar ia amploare MAREA CORUPTIE!
          Spagile nu mai sunt de 2-3 sute de lei. Sunt de milioane de euro ! Si furturile din bugetul statului la fel au crescut enorm.
          Dar de acesta mare coruptie benficiaza un cerc restrans de "initiati".
          Nu exista mare coruptie la masa populatiei.
          Cam asa vad eu diferentele dintre coruptia in comunism si actuala coruptie.
          • +4 (4 voturi)    
            Ia mai uita-te si la ... (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 3:32)

            Alius [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

            fratii comunisti chinezi. Pai daca nici aia nu sunt miliardari, atunci cine? La fel, fratii rusi.

            Ala nu e capitalism, ci doar mafia puterii. Fostii comunisti sunt acum capitalistii care conduc tarile respective.
            • +2 (2 voturi)    
              pentru Alius (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 14:31)

              adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

              Imi ceri o analiza mai complexa. Eu am vorbit doar de Romania , in comunism si post-comunism. Esti invitatul meu , daca dorest o analiza globala a fenomenul coruptiei in comunoism.
      • +4 (4 voturi)    
        Sin in completare ... (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 4:45)

        belurt [utilizator] i-a raspuns lui

        Dupa cum zice articolul 15 ministri si secretari, 23 de parlamentari etc., acesti lideri sint inca in continuare in putere politica, de ce ? De ce nu isi dau macar demisia din bun simt, sau cel putin sa li se ceara demisia, asta e diferenta de mentalitate, la americani isi dau demisia numai ca au fost prinsi folosind servicii escort, dar la noi nici daca se fura si apa la nivel politic nu se face nimic ....:)
    • +13 (13 voturi)    
      Coruptie (Vineri, 26 octombrie 2012, 20:24)

      IoanaDC [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      Ce plan MARSHALL ne trebuie noua? Romania nu este in stare sa acceseze nici macar un sfert din fondurile care ii sunt alocate de UE din cauza coruptiei. O multime de programe sunt stopate pentru ca cei care le-ar putea aproba nu au primit spaga necesara. La CFR tocmai s-au scos la lumina blaturile de ordinul milioanelor de euro. Mii de romani dau mita ca se se poata pensiona "pe caz de boala" la 50 de ani, dupa care parte din ei lucreaza la negru si nu platesc impozite, sau merg sa lucreze in strainatate. Exemple le coruptie sunt peste tot. Sa nu mai facem pe victimele si sa ne asumam greselile. Atunci cand preferam sa platim spagi ca sa evitam taxele catre stat sa nu ne miram ca statul n-are bani pentru mai nimic. Iar putinii bani care exista sunt furati si ei. Exista coruptie peste tot, de la mic la mare.
    • +8 (8 voturi)    
      Marshall plan... (Vineri, 26 octombrie 2012, 22:52)

      Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      si ai scris si cu "all caps"

      diferenta e ca aia vedeau ce e rau....voi astia antenistii nu prea vedeti mai departe de Ciutacu si Gandea si Badea ;)
  • -2 (6 voturi)    
    intrebare... (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 3:07)

    T34 [utilizator]

    Ce-i drept e drept: Romania e o tara corupta pana in maduva oaselor, in special la nivel inalt. Poate nu mai corupta decat "lumea civilizata", fiindca acolo se invart mai multi bani si e firesc sa aiba mai multa coruptie, dar mai pe fata decat acolo, ca ai nostri n-au invatat inca sa se ascunda atat de bine, si la noi presa mai zbiara spre deosebire de "la ei" unde cam tace in ultimii ani.

    Totusi, articolele si declaratiile astea ma amuza teribil si ma determina sa-i intreb:
    Daca Romania nu avea corupti, voi cu cine mai faceati "afaceri", cine va mai dadea resursele tarii si banii populatiei pe tava? Prin "voi" inteleg deopotriva americani, rusi si europeni... Nu cred ca vor raspunde vreodata, nu-i asa?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by