DNA: Omul de afaceri Iulian Buturuga, trimis in judecata pentru fraudarea fondurilor europene

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 octombrie 2012, 16:02 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Iulian-Marius Buturuga, reprezentant al SC Buturuga, Militaru & Asociatii SPCJ SRL, pentru fraudarea fondurilor europene.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri si citat de Agerpres, Iulian-Marius Buturuga a fost deferit justitiei pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, tentativa la aceasta infractiune, tentativa la inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, schimbarea destinatiei fondurilor obtinute, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2010-2011, inculpatul Buturuga, in calitate de reprezentant al SC Buturuga, Militaru & Asociatii SPCJ SRL (preschimbata ulterior in SC Buturuga & Asociatii SPCJ SRL), a prezentat Organismelor Intermediare Regionale pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) - Regiunile Sud Vest Oltenia, Nord Vest si Sud Est, delegate ale Autoritatii Contractante din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, documente si declaratii false prin care atesta in mod nereal capacitatea administrativa si financiara a societatii comerciale de a obtine fonduri europene.

"Pe baza acestor documente pe care le-a falsificat personal sau a determinat alte persoane sa le falsifice (respectiv certificate de atestare fiscala false ce figurau ca fiind emise de Administratia Financiara Sector 3 Bucuresti, declaratii false privind eligibilitatea societatii, adeverinte false ce creau aparenta emiterii de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti), inculpatul a obtinut pe nedrept, in numele firmelor pe care le reprezenta, fonduri europene nerambursabile din Fondul Social European in cuantum de peste 2 milioane lei, echivalentul a peste 480.000 euro (in cadrul a patru proiecte POSDRU), si a solicitat suma totala de peste 6 milioane lei, echivalentul a aproape 1,5 milioane euro, provenita din fonduri europene nerambursabile si din bugetul national, in cadrul a trei proiecte POSDRU", sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca din banii obtinuti in mod ilegal de firma pe care o reprezenta, inculpatul Buturuga a schimbat destinatia sumei de aproape 1 milion lei.

"Pentru a justifica cheltuirea acestei sume, Iulian Marius Buturuga a falsificat 351 de documente (contracte de prestari servicii, facturi fiscale, rapoarte de activitate, procese verbale de confirmare a prestarilor de servicii) pe baza carora a atestat, in mod nereal, existenta unor relatii contractuale intre firmele pe care le reprezenta si alte societati comerciale - prestatori de servicii fictivi", mai mentioneaza sursa citata.

Ministerul Muncii s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de peste 2 milioane lei reprezentand valoarea contractelor de finantare, la care se adauga dobanzile civile aferente.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand omului de afaceri.

In 11 septembrie, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului Buturuga pentru 29 de zile.

Iulian Marius Buturuga a mai fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte similare.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3486 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by