Procurorii au extins cercetarile fata de Sorin Ovidiu Vintu pentru spalare de bani in dosarul FNI

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2012, 13:21 Dosare Anticoruptie


Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta, joi, lui Sorin Ovidiu Vantu ca s-a dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de el sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor in dosarul FNI, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale, s-a stabilit ca, dupa ce in perioada 1999-2000, a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI, a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile, altele decat cele retinute in starea de fapt din rezolutia de incepere a urmaririi penale.

De asemenea, materialul probator administrat dupa inceperea urmaririi penale demonstreaza faptul ca o parte din imobilele intrate in proprietatea SC IMOBILIAR NETWORK 2002 SA, societate controlata de catre invinuitul Vintu, au fost inchiriate pentru diferite sume de bani.

"In raport de starea de fapt descrisa, probele au relevat faptul ca invinuitul Vintu a savarsit aceleasi infractiuni si in privinta acestor bunuri si este necesar a se dispune extinderea cercetarilor pentru faptele noi constatate in sarcina sa. In aceste conditii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit ca invinuitul Vintu a supus procesului de spalare a banilor, pe langa sumele retinute in starea de fapt initiala - respectiv suma de peste 700.000 lei provenita din infractiunea de delapidare si peste 9,6 milioane lei provenita din infractiunea de inselaciune - si alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate pana in acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca si suma de peste 130.000 lei a fost supusa procesului de spalarea banilor, fiind rezultata tot din infractiunile savarsite, adica peste 5,47 milioane USD la data prabusirii FNI, respectiv sumele de 278.034 USD si 786.060 euro, provenite din chirii", se arata in comunicat.

Sursa citata reaminteste ca, la propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, in considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vantu, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii formulate de condamnatul Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, iar prin ordonanta din 3 august 2011 a procurorului general al Romaniei s-a dispus infirmarea solutiilor de neurmarire din dosarele mentionate si continuarea cercetarilor in cadrul aceleiasi cauze, intr-o abordare unitara.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2625 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    ******** (Joi, 19 iulie 2012, 13:46)

    Cataleya [utilizator]

    Extindeti ce stiti voi si cat va permite legea, dar faceti mai repede.
    Ati avut vreme 10 ani de zile sa tot adunati probe si sa faceti dosare.
    Puneti-le pe masa judecatorilor, deschideti procesul, voi cu probele, avocatii cu apararea si gata balciul.
    Dar daca mai amanati cate 7-8 luni de zile de fiecare data cand Vantu trage cate un vant, n-ati facut nimic.
    UE nu va cere sa condamnati sau sa achitati pe cineva.
    UE va cere doar sa va mobilizati si sa duceti procesele la bun sfarsit intr-un timp rezonabil.
    Daca puteti face asta, e bine.
    Daca nu..monitorizarea ramane iar infractorii asteapta linistiti prescrierea faptelor..
    • +1 (1 vot)    
      N-au avut 10 ani la dispozitie (Joi, 19 iulie 2012, 16:08)

      Bogdan67 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Pentru ca atata timp cat PSD a fost la putere nu s-a putut face nimic. Spor la treaba procurorilor.
  • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Joi, 19 iulie 2012, 16:05)

    polonyca [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    finalizare procese (Sâmbătă, 25 august 2012, 0:54)

    constantinescu ana [anonim]

    Stimata d-na procuror genereal,

    si nu este o formula doar de politete, fiindca, real, va stimez. Terminati cat mai repede, ca sa zic asa , cat mai este timp.
    Sunt prea batrana ca sa nu stiu ce inseamna sa muncesti ptr,ceva, ani in sir eventual, sa se schimbe conjunctura, si sa nu poti finaliza... deci, grabiti-va , dar nu asa cum au incercat sa se grabesaca necoptii de baietei ...
    Ana


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by