Curtea de Apel: Secareanu si alte sapte persoane, arestate; Comanita, interdictie de a parasi tara

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 1:52 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, a primit interdictie de a parasi tara, a decis, marti seara, Curtea de Apel Bucuresti (CAB), potrivit Mediafax.

Conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), Comanita va fi astfel cercetat in libertate, la fel ca alte doua persoane dintre cele 11 care fusesera retinute de procurorii anticoruptie in acest dosar.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut CAB arestarea preventiva a celor 11 - fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Florin Secareanu, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga.

Propunerea procurorilor DNA privind arestarea preventiva a celor 11 s-a judecat in sedinta secreta.

Opt dintre cele 11 persoane retinute au dorit sa dea declaratii in fata judecatorului CAB, incercand sa acrediteze ideea ca modul in care au procedat nu este ilegal, asa cum sustine DNA.

La randul sau, procurorul a aratat ca faptele de care sunt acuzati cei 11 sunt fapte grave de prejudiciu pentru patrimoniul bugetului general consolidat al statului si genereaza sentimentul de vatamare a climatului social, in absenta unui raspuns ferm al autoritatii judiciare.

Procurorul a mai aratat ca, prin faptele lor, inculpatii au dus la stirbirea increderii societatii in organele judiciare si ca, totodata, trebuie avuta in vedere intinderea insemnata a prejudiciului.

Avocatii celor 11 au cerut instantei fie cercetarea in libertate a clientilor lor, fie stabilirea unei interdictii, precum cea de a nu parasi localitatea sau tara.

Totodata, anchetatorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa a altor sase persoane urmarite penal in acest caz, printre care omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia. In cazul celor sase care nu au fost gasiti, CAB a decis sa formeze un dosar separat, care va fi judecat miercuri, tot in sedinta secreta.

Cei sase inculpati cu propunere de arestare preventiva in lipsa sunt Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu.

Viorel Comanita este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, s-a aratat intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de acestia, sunt cercetati mai multi administratori de firme. Astfel, George Guliu, asociat si administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Balcescu, judetul Constanta, este acuzat de evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat, iar Dumitru Chirvazitu, administrator in fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogalniceanu, Andrei Florin Juganaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucuresti si al SC Rad Trans Concept SRL Bucuresti, Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, si Ovidiu Ioan Moldova, administrator al SC Benzoil Sibiu, sunt cercetati pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.

In acelasi dosar sunt cercetati si Dumitru Emilian Preda, Georgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire sau sprijinire a unui grup infractional organizat.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

"In paralel, aceste operatiuni sunt justificate scriptic in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializeaza catre firme tip ᅡfantomaᅡ produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme ᅡfantomaᅡ pun la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare", noteaza procurorii DNA in documentul citat.

In referatul prin cer arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".

Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai de sotia sa - n.r.) si Viorel Comanita.

Procurorii au precizat ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























933 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    unde erau procurorii pana acum?! (Miercuri, 11 iulie 2012, 2:29)

    Montesquieu [utilizator]

    ma intreb oare de ce a fost nevoie de schimbarea guvernului si suspendarea prezidentului ca acesti hoti sa fie, in sfarsit, anchetati?

    toata presa vuia de cativa ani cu dovezi cat se poate de clare... dna si parchetele se faceau ca nu vad (ca doar justitia era independenta sub basescu, nu? ;) )

    abia acum, cand patronii lor politici au pierdut puterea, s-au gandit si "independentii" procurori sa lase deoparte facaturile de dosare si sa ancheteze pe bune infractori nu inamici politici
    • -1 (1 vot)    
      Nu te intrebi, tu esti din ala plin de certitudini (Miercuri, 11 iulie 2012, 3:07)

      sile [anonim] i-a raspuns lui Montesquieu

      Sunt convins ca tu crezi ca dosarul asta s-a construit doar in ultimele doua luni.
  • -1 (1 vot)    
    unde? (Miercuri, 11 iulie 2012, 3:56)

    cetateteanuTurmentat [utilizator]

    erau ocupati cu dosarele infractorului nastase si ale lui voiculescu. :D


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by