Actiune de amploare a ANI: 78 de consilieri judeteni si locali, in conflict de interese sau incompatibili. Valoarea totala a beneficiilor obtinute: 8,5 milioane de euro

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 15 iunie 2012, 9:00 Dosare Anticoruptie


78 de consilieri judeteni si locali au incalcat regimul juridic al conflictului de interese in matere administrativa si penala, precum si cel al incompatibilitatilor, a constatat Agentia Nationala de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat al institutiei. Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali, potrivit ANI, este de 37.952.350 LEI (aprox. 8.510.000 Euro). Inspectorii de integritate sustin ca cei 78 de alesi locali au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul/ sotia  acestora detin actiuni sau parti sociale.

ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala, precum si al incompatibilitatilor in cazul a 78 de consilieri judeteni si consilieri locali, potrivit unui comincat remis HotNews.ro de catre institutie.

"In urma unei analize desfasurate de Agentia Nationala de Integritate, (...) in perioada septembrie 2011 - februarie 2012, la nivelul administratiei publice locale (89 de entitati analizate), cu scopul identificarii potentialelor conflicte de interese si a starilor de incompatibilitate, au fost demarate procedurile de evaluare in cazul a 190 de consilieri judeteni si locali, in vederea verificarii respectarii regimului juridic al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in mandatul 2008 - 2012. La finalizarea verificarilor, a fost identificata incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa / penala si al incompatibilitatilor, in cazul a 78 de consilieri judeteni si locali."

Astfel, potrivit ANI, in urma evaluarilor demarate la data de 13.03.2012, au rezultat urmatoarele:
  • incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese si incompatibilitatilor de catre 37 de consilieri judeteni si 41 de consilieri locali;
  • 9 cazuri privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ;
  • 33 de cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, fapta prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal;
  • 75 de cazuri privind incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor;
  • 16 cazuri privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292 din Codul Penal al Romaniei;
  • 1 caz privind existenta indiciilor referitoare la posibila savarsire a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie.

Valoarea totala a beneficiilor obtinute: 8,51 milioane euro

"Cei 78 de alesi locali in cazul carora s-a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal si al incompatibilitatilor, au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi achizitii directe si 443 de contracte cu societatile comerciale la care acestia sau sotul/sotia  acestora detin actiuni sau parti sociale", anunta ANI.

"Valoarea totala a beneficiilor patrimoniale obtinute de catre cei 78 consilieri judeteni si consilieri locali este de 37.952.350 LEI (aprox. 8.510.000 Euro)", mai informeaza comunicatul emis de institutie.

Potrivit ANI, avand in vedere cele constatate, s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese, a infractiunii de fals in declaratii,  a unor infractiuni asimilate faptelor de coruptie. In plus, s-a dispus initierea demersurilor in vederea anularii contractelor incheiate in aceste cazuri.

"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilitatii constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective", mai anunta ANI.

Un consilier judetean din Harghita - 43 de contracte cu CJ. Beneficii de 6 milioane de euro

Potrivit inspectorilor ANI, pe primul loc in topul consilierilor incompatibili sau aflati in conflict de interese care si-au atras beneficii patriomoniale se regaseste un consilier judetean din Harghita. Inspectorii ANI sustin ca Domokos Palffy s-ar fi aflat in conflict de interese si in stare de incompatibilitate si ar fi incheiat 43 de contracte cu CJ Harghita ce i-ar fi adus un beneficiu patrimonial in cuantum de 25.389.775 lei, adica aproape 6 milioane de euro.

Pe locul doi in acest top s-ar afla un consilier judetean din Covasna, Attila Tulit, care ar fi incheiat 5 contracte cu CJ Covasna si ar fi obtinut peste 8 milioane de lei.

Pe pozitia a treia in topul realizat de ANI este clasat un consilier local din Oradea, Pavel Mercea, care ar fi incheiat 38 de contracte cu CL Oradea si ar fi obtinut un beneficiu patrimonial de peste 7,5 milioane lei.

Consilierul Domnariu Dumitru de la Consiliul Judetean Sibiu este acuzat de catre ANI de incompatibilitate. Domnariu ar fi beneficiat de 6 contracte (furnizare produse petroliere) in cuantum de 3.095.445 lei incheiate cu institutii subordonate CJ Sibiu.

Pe urmatorul loc in lista intocmita de ANI se afla Samson Adrian de la CJ Vaslui care este acuzat de incompatibilitate, deoarece ar fi beneficiat de 3 contracte (executare lucrari) in cuantum de 2.548.545 lei incheiate cu institutii subordonate CJ Vaslui.

Consilierul Ionita Toma de la CJ Prahova este acuzat conflict de interese penal, incompatibilitate si fals in declaratii. Potrivit ANI, Ionita ar fi beneficiat de 15 contracte (furnizare produse materiale de constructii, prestari servicii, executare lucrari infrastructura, intretinere, revizie echipamente reparatii) incheiate cu CJ Prahova si institutii subordonate in valoare de 807.951 lei, plus 14 facturi achizitii directe in cuantum de 18.700 lei.
  • Click pe poza de mai jos pentru a vedea primii consilieri locali si judeteni din topul realizat de ANI



  • Vezi mai jos lista completa a celor 78 de consilieri locali si judeteni care au fost gasiti incompatibili sau in conflict de interese de catre ANI (poate fi vizualizata si in format ecran complet - full screen)


Lista consilierilor judeteni si locali - ANI






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4463 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Sugerez.... (Vineri, 15 iunie 2012, 9:21)

    CONU' [utilizator]

    .....o completare a tabelului cu inca o coloana cu pedepsele/sanctiunile care vor fi primite de fiecare. Cred ca singura sanctiune va fi confiscarea cailor de la bicicleta.
    • +6 (6 voturi)    
      ...urmata de restituirea lor... (Vineri, 15 iunie 2012, 9:28)

      Victima Nedreptatita [anonim] i-a raspuns lui CONU'

      ...cu despagubiri pentru retinerea abuziva a cailor de la bicicleta castigate la CEDO sau Curea Constitutionala.
    • +1 (1 vot)    
      N-ar fi deloc lipsit de importanta.. (Vineri, 15 iunie 2012, 12:13)

      dumitru [anonim] i-a raspuns lui CONU'

      ..sa fie fost publicata lista inaintea alegerilor,inclusiv cu apartenenta politica a tipilor.Acum,e prea tirziu.Ca de obicei,ANI doarme in sosoni patru ani si apoi se da utila.Cam ca si DNA.Mare bataie de joc!
      • +1 (1 vot)    
        muuuult mai interesant! (Vineri, 15 iunie 2012, 12:45)

        curios [anonim] i-a raspuns lui dumitru

        e de vazut cati au fost realesi!!! poate si de la ce partid....
        • 0 (0 voturi)    
          La CJ Sibiu.. (Vineri, 15 iunie 2012, 13:13)

          dumitru [anonim] i-a raspuns lui curios

          ...numai sasu'.Benzinarul si-a facut plinul,asa ca n-a mai fost interesat.E ciudat cum anumite gradinite se reabiliteaza pe banii statului si apoi,brusc,se retrocedeaza unor sasi.E drept,unii sunt galantoni si accepta,contra unei sume rezonabile( 2-3000 E/luna) sa inchirieze spatiul(tot pentru gradinita).In Sibiu sint vre-o doua-trei cazuri.Si nu-s de ieri-de azi.Acolo ce fac ANI si DNA?
      • +1 (1 vot)    
        Dar ce va impiedica..... (Vineri, 15 iunie 2012, 13:24)

        CONU' [utilizator] i-a raspuns lui dumitru

        .....pe dvs sau pe oricine este interesat sa pastreze astfel de liste (care apar si in cei 4 ani dintre alegeri) si sa iasa cu ele pe piata media in campania urmatoare . Pentru ca cel putin 1/2 din candidati (la locale sau parlamentare) vor fi aceiasi . Partidul din care face parte la un moment dat un astfel de personaj, nu conteaza, pentru ca sunt o multime de politicieni care nu au o doctrina politica pe care o urmeaza ci se muta de la dreapta la stanga spectrului politic si invers, in functie de interesele personale. Iar cand intri in politica pentru satisfacerea intereselor personale , mai devreme sau mai tarziu sfarsesti pe o astfel de lista. Vezi recentul caz al senatoarei de placinta.
        • +1 (1 vot)    
          Sibiul.. (Vineri, 15 iunie 2012, 13:38)

          dumitru [anonim] i-a raspuns lui CONU'

          .. e un caz cu totul aparte in Romania.In Sibiu,PSD,PNL si PDL au, de 8 ani o atitudine de ''non-combat'',pentru Primarie.Acum patru ani, afisele PNL( pe care i-am votat din '90,dar pe care n-o sa-i mai votez veci!),sunau asa: ''Avem primar,votati PNL in Consiliul Local!''.La o prezenta la vot de 35%,obtinind 70%,constati ca,de fapt,esti votat de 25% din cetateni,te dai mare,esti privit ca un zeu,excluzind scirba celorlalti 65% care n-au fost la vot pentru ca n-aveau pe cine sa voteze,deoarece catindatii aruncati in lupta au fost de toata jena.Nu-s deloc fan Basescu,dar crezi ca degeaba n-a venit in Sibiu sa-si ridice titlul de Cetatean de Onoare?Plus ca ultimii doi procurori sefi ai Sibiului,au cazare gratuita la Aiud.
    • +1 (1 vot)    
      In completare.. (Vineri, 15 iunie 2012, 12:18)

      dumitru [anonim] i-a raspuns lui CONU'

      .. cei din CJ Sibiu sunt,unul PDL-ist (benzinarul)iar celalalt FDGR-ist.Presupun ca pe fraieriul ala ,ultimul pe lista,cu 750RON cistigati, l-au pus la misto!Mare-mare-bataie de joc!
  • +2 (4 voturi)    
    NUMA'! (Vineri, 15 iunie 2012, 9:45)

    max [anonim]

    Restul sint reprezentati prin alte inginerii(neamuri ,prietenii).De ce se bat baietii sa ajunga doar nu pt.' bobor'!Niste jigodii!
    • -1 (1 vot)    
      mda (Vineri, 15 iunie 2012, 11:48)

      hmm [anonim] i-a raspuns lui max

      ..dar pana la urma cineva trebuie sa conduca, caci cu comentarii pe forumuri nu se asfalteaza strazile, salubrizeaza orasul, etc. Concluzia, cu jigodii nu e bine, fara ele e mult mai rau, caci Romania nu importa altruisti de la templele din Tibet din pacate.
  • +6 (6 voturi)    
    da (Vineri, 15 iunie 2012, 10:12)

    hot news [utilizator]

    Dar de o coloana cu partidele carora apartin nu se creeaza?
    • +2 (2 voturi)    
      Are rost ? (Vineri, 15 iunie 2012, 11:00)

      CONU' [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Infractori sunt si de stanga si de dreapta. Trebuie stransi si trimisi toti la " all inclusive"
      • +1 (1 vot)    
        da (Vineri, 15 iunie 2012, 12:16)

        hot news [utilizator] i-a raspuns lui CONU'

        De acord cu tine,dar ar fi bine sa stim de cine sunt acoperiti,rahatii acestia nu sunt de capul lor!
    • +3 (3 voturi)    
      Primii 10 sunt de la: (Vineri, 15 iunie 2012, 12:40)

      Maxi [anonim] i-a raspuns lui hot news

      2 UDMR, 2 PDL, 2 PSD si 4 PNL.

      USL obtine un procentaj apropiat de cel din alegeri. La matrapazlacuri, de data asta. Se pare ca nu conteaza culoarea politica atunci cand lucrezi cu statul.

      Sumele mi se par gresite, totusi. Numai primii 4 depasesc cu mult suma totala. Pe undeva e o eroare.

      Ar fi de dorit un clasament al partidelor, eventual cu sume. Cine are timp sa caute... :)
  • +8 (8 voturi)    
    nice (Vineri, 15 iunie 2012, 10:28)

    dacian [anonim]

    absolut normal!Cel mai cinstit guvern vegheaza zi si noapte pt ca numarul lor sa creasca!Tu plateste-ti in continuare darile la stat,cei din usl stiu ce sa faca cu banii!
    • 0 (0 voturi)    
      raportam depasirea productiei cu 100% (Vineri, 15 iunie 2012, 12:02)

      anti-postaci [anonim] i-a raspuns lui dacian

      Reciteste despre perioada care a fost luata in considerare si pe urma politizeaza problema.
      Dar deh, partidul te plateste sa arunci comentarii. Cum probabil ca exista si de la USL care fac acelasi lucru.

      Majoritatea celor in functii isi trag foloase, ca altfel nimeni nu s-ar mai face "politician".
      Si sunt binevenite astfel de actiuni de verificare. Si ce bine ar fi ca ANI sa nu fie controlata.

      Get a life and do something about it.
      Sau baga-te in politica. Se pare ca te pricepi la manipulare. Partidul nu conteaza ca oricum toti fug la placinta.
  • +3 (3 voturi)    
    despre minoritati (Vineri, 15 iunie 2012, 10:29)

    piktor [anonim]

    In concluzie doi cetateni romani de nationalitate maghiara (probabil si cu cetatenie maghiara) sunt vinovati de 88% din totalul furtului (desi ca numar, ei sunt 2,5%).
    De unde au furat? De la administratiile locale ale Harghita si Covasna, judetele cele mai sarace ale Romaniei.
    Cine a trecut cu masina prin Covasna si Harghita probabil a ramas uimit de calitatea drumurilor nationale de acolo. Zici ca esti in alta tara. Dar in localitati, e jale. Bucurestiul acum 10 ani era lux pe langa cum arata drumurile acolo.
    Care e concluzia? Romania incearca din rasputeri sa dezvolte zona aia. Dar atunci cand trebuie sa se implice administratia locala, avem furt generalizat si mai rau decat atat, e blocata orice initiativa de dezvoltare economica. Pentru ca Lazlo Tokes si gasca lui stiu foarte bine ca daca isii tin co-etnicii in saracie, au doua avantaje: primul e ca buzunarele lor se ingroasa precum vrejul magic de fasole, al doilea e ca au acces neconditionat pe scena politica romaneasca. Si spatele asigurat, si acces la taxele romanilor si tot asa.
    Poate ca prietenii nostri maghiari ar trebui sa deschida ochii mai bine cand isi aleg reprezentantii.
  • +2 (2 voturi)    
    pun pariu.. (Vineri, 15 iunie 2012, 10:42)

    me [anonim]

    ..ca in cateva luni, poate chiar zile, se da o lege sau se modifica ceva in statutul de functionare al ANI astfel incat ANI sa devina un caine fara dinti, care doar mai schelalaie de frica in loc sa latre si sa muste.

    sa votam sa votam sa votam !!!
  • +3 (3 voturi)    
    Ani, ti s-a urit cu binele? (Vineri, 15 iunie 2012, 11:08)

    NL [anonim]

    Stai sa termine PontaChe cu Institutul Cultural Roman si te decapiteaza si pe tine.
    Motivul va fi ca te-ai politizat in exces. De, ce sa-ti fac daca te-ai ocupat de politicieni?
  • 0 (0 voturi)    
    aritmetica (Vineri, 15 iunie 2012, 11:35)

    thebblack [utilizator]

    25.389.775 + 8.141.008 + 7.516.394 + 3.095.44 + 2.548.545 + ... = 37.952.350

    numai mie mi se pare dubios?
  • +1 (1 vot)    
    ...de toata jena (Vineri, 15 iunie 2012, 11:43)

    nemo974 [utilizator]

    ailalti pareau mai curati..am zis pareau. ca fura cu toti, cum se vad ajunsi acolo da strechea in ei..fura de unde apuca. ma gandeam ca daca tot au revenit astia din nou poate ca or fi baieti finuti, da vad ca uni dintre ei inca is in puscarie...
  • +1 (1 vot)    
    fata intunecata a ANI (Vineri, 15 iunie 2012, 11:51)

    Carmen I [anonim]

    Desi cei din ANI se tot lauda cu aceste cazuri asa zis rezolvate, ei ai desemenea o gramada de dosare de care refuza pur si simplu sa se atinga. Este vorba in special cei de sistemul sanitar, care sunt mult prea puternici pentru ei.

    Sa va dau cateva exemple din cazurile sesizate de mine:
    - conducerea spitalului de Oftalmologie Bucuresti (10-15 persoane) - ANI nu indrazneste sa le dea nici macar amenda pentru lipsa declaratiilor si refuza sa-i ancheteze
    spitaluldeoftalmologie.blogspot.ro
    - Monica Pop: incompatibilitate (10 functii) + conflict de interese (cabinet privat), dosar din 2009 nerezolvat inca
    - cazul Cristina Pelin, unde inspectorii ANI au trimis declaratii de avere false in instanta (cauta pe google cazul cristina pelin ). Afland de acest caz, seful ANI, Horia Georgescu a inceput sa se comporte in mod isteric, urland sa ies afara din audienta oficiala.
  • +2 (2 voturi)    
    berbunca (Vineri, 15 iunie 2012, 12:12)

    puric de otel [utilizator]

    Cred ca si ANI joaca berbunca.Normal ar fi fost ca aceasta lista sa apara inainte de alegeri,ca lumea sa voteze in cunostinta de cauza pe alesii neamului, nu acum,cum bine spunea cineva mai sus,le luam boii de la bicicleta,iar foarte multi nu apar in aceasta lista si nici nu o sa apara pentru ca ei fac afaceri prin firmele prietenilor,cumetrilor,nasilor,finilor si altor rubedenii. Interesanta este lupta udmr-istilor pentru drepturile etnice ale familiilor lor.
  • 0 (0 voturi)    
    e plina tara (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 13:10)

    mariuka [anonim]

    daca se apuca ani sincer de treaba in aceste subict , va avea material din plin. la bucuresti e jale


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by