​​VIDEO Al 23-lea termen in dosarul Posta Romana. Tudor Chiuariu a cerut secretizarea sedintelor de judecata pe motiv ca relatarile HotNews.ro i-au afectat imaginea si reputatia

de Attila Biro     HotNews.ro
Marţi, 29 mai 2012, 19:42 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat marti, 29 mai, un nou termen in dosarul Posta Romana in care fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, sunt acuzati de DNA de abuz in serviciu. Fostul Ministru al Justitiei a cerut instantei sa secretizeze sedintele de judecata pe motiv ca relatarile HotNews.ro i-au afectat reputatia si pentru ca se creeaza o presiune asupra judecatorilor si ei ar putea sa nu mai fie impartiali. Instanta a respins cererea, iar presa are acces la dezbaterile din sala de judecata.
Ora 13:00 Incepe procesul.  Magistratul asistent face prezenta. In sala este prezent Tudor Chiuariu, Nagy Zsolt si ministrul Dan Nica citat ca martor in dosar.

Fostul ministrul al Justitiei anunta instanta ca are o cerere prealabila. Tudor Chiuariu solicita completului de judecata  ca dosarul sa se judece in secret pana la pronuntare sentintei.

Instanta dispune suspendarea sedintei pentru 15 minute. Completul ii acorda lui Chiuariu cuvantul pentru a-si sustine cererea:
  • "Sedintele de judecata sunt redate de un site. Prin asa-zisele relatari trunchiate se incearca crearea unei presiuni publice. Exista si posibilitatea ca martorii sa fie influentati. Nu este prima data cand acest site face asta. Este parte dintr-o campanie. Judecatorii sunt obligati sa respecte dreptul la imagine si deminitate a celor implicati in dosarele pe care le judeca. Este vorba de o campanie care doreste sa arate ca cei judecati sunt vinovati.
  • Pe site-ul Hotnews.ro a fost publicata o relatare despre acest dosar. Aspecte din cadrul procesului sunt prezentate trunchiar in asa zisa relatare. Tot in asa zisa relatare se face referire la calitatea mea de avocat fara nici o legatura cu dosarul. In relatare s-a spus asa "Chiuariu infundat" in plus sedinta a fost inregistrata. Dupa cum vedeti verdictul este dat deja prin mijloacele mass media."
Tudor Chiuariu sustine ca relatarile HotNews.ro despre procesul in care este inculpat ii afecteaza imaginea. Fostul ministru spune ca politicieni ai opozitiei precum Monica Macovei folosesc relatarile despre dosarul sau in retorica publica. Chiuariu mentioneaza ca Monica Macovei are un link pe propriul site la sectiunea anticoruptie de pe HotNews.ro. In final cere instantei sa ii admita cererea.

Avocatul Marian Nazat intervine si el in sustinerea cererii formulate de Tudor Chiuariu: "Apreciez ca cererea este intemeiata. Ar trebui sa fie un moment de reflectie pentru jurnalistii prezenti in sala de judecata. Relatarile trebuie sa fie obiective. Jurnalistii daca doresc sa dea sentinte pot foarte bine sa se inscrie la INM si sa devina judecatori" Si celalti avocati sustin cererea lui Chiuariu.

Procurorul spune ca cererea trebuie respinsa. Spune ca Tudor Chiuariu si-a argumentat cererea facand referire doar la presa si la excluderea jurnalistilor din sala de judecata.

Instanta respinge cererea. "Impartialitatea completului de judecata nu este afectata de prezenta reprezentantilor mass media in sala de judecata. Relatarile presei nu pot influenta deciziile instantei si nu pot aduce atingere impatialitatii completului. Jurnalistii, dar si alte parti au dreptul sa asiste la sedinta de judecata.", spune presedinta completului de judecata. Instanta mai arata ca procesul este spre final ca, practic, cercetarea judecatoreasca se va incheia in curand.

Ora 13:45 Incepe audierea lui Dan Nica. Ministrul Comunicatiilor spune instantei ca nu a dat nici o declaratie pana acum in acest dosar:

"In 2000 - 2001 am fost ministrul al Comunicatiilor. In acea perioda am eliberat 15.000 de cerificate de atestare a proprietatii pentru societati aflate in subordinea ministerului. Atunci a fost eliberat si certificatul prin care se atesta dreptul de proprietate al Postei Romane pe un teren de 12.000 mp si un alt certificat care atesta dreptul de proprietate pentru 8.000 mp.

Certificatele erau semnate in baza avizelor comisiei de specialitate. Nefiind de profesie jurist nu pot sa imi exprim un punct de vedere fata de natura juridica a imobilului de pe Calea Victoriei 135 si nici daca prin acele certifcate s-a trecut din proprietatea publica in proprietatea privata a statului.

Eliberarea celor doua certificate de proprietate era necesara deoarece exista un litigiu intre Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Culturii fiind infiintata o comisie prin care s-a stabilit ca parte din suprafata totala de 12.980 mp si apartine Ministerului Culturii si ca atare a fost eliberat al doilea certificat pe suprafata de 8.000 mp. Toate aceste operatiuni au fost generate de necesetitatea improprietarirea Postei Romane ca sa nu revendice cladirea Muzeului Mational sau Cladirea CEC. Stiu ca a existat si o hotarare de guvern din 1996 in acest sens"

Dan Nica isi incheie declaratia.

Avocatul Marian Nazat cere instantei sa revina cu o solicitare la Compania Nationala Posta Romana pentru unele precizari.

Ora 14:05 Instanta spune ca apararea a depus o lista cu martori cu nume si prenume, dar nu a indicat o adresa a acestora.

Un avocat spune ca un martor a fost secretar de stat, iar un alt martor este angajat la ministerul economiei. Spune ca si restul martorilor sunt sau au fost angajati la ministere sau in guvern.

Presedinta completului spune ca va amana judecarea procesului pentru 8 iunie, ora 9, pentru ca martorii ceruti de aparare sa fie citati.

Ora 14:10 Tudor Chiuariu paraseste sala de judecata. Intrebat cum exact a fost afectata imaginea sa de relatarile HotNews.ro fostul ministru nu ofera o expicatie pertitenta. "Am spus in sala de judecata", sustine Chiuariu. Tudor Chiuariu nu exemplifica si de ce relatarile HotNews.ro sunt trunchiate. Citeste mai jos declaratia lui Tudor Chiuariu:

  • "Nu am de reprosat nimic presei, ci am spus doar ca anumite aspecte care se intampla in sala de judecata sunt redate intr-un mod care aduce atingere prezumtiei de nevinovatie. In acest mod se creeaza o imagine falsa la nivelul opinie publice si o presiune asupra completului de judecata.
  • Mi se aduce atingere a dreptului la reputatie. Daca ar aparea despre dumneavoastra in fiecare saptamana, s-ar reda declaratii trunchiate din sala de judecata si in care cineva v-ar face corupt, penal cred ca nu v-ar conveni.
  • Este o campanie orchestrata de Monica Macovei. Prin acesta campanie se creaza o presiune asupra judecatorilor si ei ar putea sa nu mai fie impartiali.  
  • Eu consider ca dreptul la reputatie mi-a fost incalcat prin aceste relatari trunchiate.
  • Daca aceste calomnii continua cu siguranta ne vom adresa instantelor de judecata pentru repararea prejudiciului ", a declarat Tudor Chiuariu.



Dosarul “Posta Romana” – Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy

Fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost acuzati de procurori ca ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciul provocat de ingineria imobiliara care a vizat proprietatea situata in plin centru al Capitalei, pe Calea Victoriei, a fost estimat la peste opt milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, in 26 iulie 2005 a fost fondata SC Imopost Developments SA, ca parteneriat intre Comapnia Nationala Posta Romana SA (CNPR), SC Procema SA, SC Comnord SA si doua persoane fizice. Scopul declarat al noii companii era demolarea unei cladiri aflate in proprietatea Postei si ridicarea in locul ei a unui imobil cu birouri si spatii de cazare. Proprietatea (fostul sediu al Ministerului Industriilor), situata in Calea Victoriei 133-135, consta intr-o cladire expertizata ca prezentand risc seismic ridicat si intr-un teren de 13.000 de metri patrati si a fost adusa de CNPR drept aport de capital la constituirea Imopost.

Procurorii sustin ca trei dintre directorii din acea vreme ai Postei (Dan Mihai Toader, Emanoil lepadatu si Andrei Marinescu) au subevaluat intentionat imobilul. Ei ar fi utilizat in acest scop firma de profil Topcadex 99 SRL, apartinand lui Ioan Folfa, pretul cladirii si terenului fiind estimat la un nivel cu 3,6 milioane de euro sub cel real. Mai mult, Ioan Folfa ar fi falsificat semnatura unui expert judiciar din cadrul firmei sale si ar fi aplicat abuziv stampila acestuia pe respectiva evaluare.

Pozitia acuzatilor: „Ma bucur ca acest dosar va ajunge in instanta. Sunt sigur ca aceasta acuzatie total nefondata va fi clarificata in scurt timp” (Tudor Chiuariu)
„Eu sper sa se clarifice cit mai repede aceasta neintelegere, acel teren era deja al Postei Romane care avea si titlu de proprietate pe el. Procurorii nu inteleg ca rolul unui ministru este de a initia si a viza acte de guvern. Acuzatia mi se pare o aberatie juridica.” (Zsolt Nagy)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2534 vizualizari

  • +24 (24 voturi)    
    care imagine? (Marţi, 29 mai 2012, 19:48)

    Mr John [anonim]

    aia de borfas? tre sa fii un hot prost atunci
  • +21 (21 voturi)    
    ****** (Marţi, 29 mai 2012, 20:02)

    Cataleya [utilizator]

    Tupeu...cat incape! Si la USL chiar ca e loc mult!

    Pe de alta parte, a dovedit inca o data ca e prost de impunge!
    Cum naiba sa le spui in fata judecatorilor ca presa trebuie scoasa afara din sala pt ca, altfel, judecatorii vor fi influentati in deciziile lor?
    Mai bine-i acuza direct pe judecatori ca sunt "labili" si ca dau decizii in functie de ce scrie presa.
    Macar am fi zis ca are curaj.
    Dar asa, a dovedit ca e cat se poate de idi.....

    Si se mai mira ca judecatorii i-au respins cererea!
    )))))
  • +21 (21 voturi)    
    Imagine chioara ... (Marţi, 29 mai 2012, 20:08)

    Gie [anonim]

    Din titlu... Ce idiot... Auzi i-au afectat imaginea... Ce gluma.
    Cum adica? era deja patata de mult. O sa ne miram cand o sa vedem un politician cinstit si demn. Atunci cred ca vom sti ca a venit Sfarsitul Lumii! Pacat ca avem asa lichele printre noi.
    Dl. Chiuariu imaginea dvs. era deja patata iar afirmatiile dvs. nu fac decat sa probeze pt. a infinita oara acest lucru.
    Nici nu va salut! <B.D.>
  • +21 (21 voturi)    
    pai, se poate, hotnews? (Marţi, 29 mai 2012, 20:15)

    bizonul [anonim]

    se poate, hotnews, sa stirbiti imaginea si demnitatea (oare ce o fi insemnind asta?) lui qi-uariu? Bietul infractor este terfelit de catre voi, vai, doamne, cita nedreptate ii faceti acestui hot obraznic.

    Nu va lasati!
    :)
  • +18 (18 voturi)    
    Imaginea? (Marţi, 29 mai 2012, 20:18)

    obosita [utilizator]

    Mai, mai! Ce grija are de imaginea lui de parca ar fi vreun Scully ceva! Toti imbecilii se cred imparati in tara asta si au imagine si onoare de aparat. Ce onoare? Si bineinteles Monica Macovei este vinovata de tot. Bine ca nu a spus ca tot Basescu este vinovat. Auzi, sa-i repereze justitia onoarea, parol! De ce nu s-a gandit la astea cand a facut abuz in serviciu?
  • +13 (13 voturi)    
    Facultate (Marţi, 29 mai 2012, 20:40)

    Dan [anonim]

    Ce stie el din facultatea facuta la particulara, la Iasi? ce fel de drept e ala? Cine ii verifica vreodata (lipsa) cunostintele? Aveti idee cum se trece printr-o facultate de drept privata din Romania? Fix ca gasca prin apa. habarnism enorm, nimic dedesubt. Asta e genul de ministru de justitie pe care il propune psd.

    Daca nu sunt capabili nici macar de a gasi un om care a facut facultatea la stat in timpurile grele, cand se dadea examen si erau 10 pe loc, cand pierdeai noptile la tocit drept roman si drept civil de iti luai campii, pai ce sa astepti de la astfel de specimene.

    Niste nimeni, niste habarnisti, niste amatori, cu tendine spre furt, inselaciune, scurtaturi, relatii, smecherii, aranjamente, etc. Niste 0 care ar trebui sa stea in spatele gratiilor penru cantitatea de infractiuni pe care au reusit sa o faca atunci cand erau la putere.

    Une e alalalt, omul lui Voiculescu, care fusese anchetat pentru coruptie? Nu-i mai stiu numele si nici nu conteaza. Toti usl'istii sunt niste nenorociti.
  • +10 (10 voturi)    
    Dura lex,sed lex (Marţi, 29 mai 2012, 21:03)

    Florin Almas [anonim]

    Dl (?) Chiuariu,aceasta pata pe obrazul si asa murdar al justitiei,vrea sa ne convinga de faptul ca are o reputatie de aparat.Toata prestatia lui ca om politic a fost jenanta,lipsita de respect si responsabilitate,ceea ce ne indreptateste sa credem ca nu are rost sa depuna atatea eforturi pt ceva ce nu mai are!D-na Macovei a devenit o obsesie pt o foarte mare parte din clasa politica,ceea ce inseamna ca lucrurile se misca.Impotriva coruptilor.
  • +6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 mai 2012, 1:04)

    [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
    Imaginea TV? (Miercuri, 30 mai 2012, 1:50)

    Anonimul [anonim]

    Hotnwes nu face filme ca sa-i strice imaginea acestui chioriu Asta nu ane imagine decand mama lui la facut. Asta a foast ministru JUST ITELOR. Ministru penal cum a spus Presedintele ca doar stia dansu ce stia.
  • +8 (8 voturi)    
    ha ha ha - incompetentii la putere ! (Miercuri, 30 mai 2012, 4:09)

    j [anonim]

    democratia originala a revenit !!!!!!

    acu sa vezi haos, galagie, manele si cantari cu lautari...
  • +5 (5 voturi)    
    care reputatie (Miercuri, 30 mai 2012, 8:46)

    catri81 [utilizator]

    care imagine? isi inchipuie ca e bine vazutde opinia publica?
  • +2 (2 voturi)    
    hai, ca i-am patat "imaginea"! (Miercuri, 30 mai 2012, 10:37)

    Dr Marutza [anonim]

    Ce imagine? Ce reputatie? Poate cea de suficienta intelectuala, de oportunist , de "om al legii" certat cu legea!! Ce-si inchipuie acest chiuariu? ca e o pesonalitate demna de luat in seama? Pai prostu' nu e prost destul, daca nu e si fudul!! Citesc parerile forumistilor si ma-ntreb: oare 'mnealui le-o fi citind? Unanimitatea aprecierilor in ceea ce priveste persoana dumisale ar trebui sa-l puna pe ganduri!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by