Fostul director ISC, Adrian Balaban Grajdan, audiat de procurorii DNA

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 24 mai 2012, 15:43 Dosare Anticoruptie


Fostul director al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Balaban Grajdan, demis joi de premierul Victor Ponta, este audiat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce a decis retragerea ISC ca parte din procesul "Trofeul Calitatii", potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

In acelasi dosar au mai fost audiati joi ca martori mai multi angajati ai ISC, printre care si secretarul general al institutiei, Marian Bucur.

Aceleasi surse au precizat ca angajatii ISC sunt audiati in legatura cu modul in care seful institutiei, Adrian Balaban-Grajdan, a decis sa trimita la ICCJ adresa potrivit careia inspectoratul nu se constituie parte civila in "Trofeul Calitatii", deoarece nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la sediul ISC, de unde au ridicat documente.

Cercetarile DNA la ISC vin dupa ce seful institutiei a semnat o adresa prin care inspectoratul renunta la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Natase - Trofeul Calitatii. Reamintim ca in acest dosar fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat pe fond la doi ani de inchisoare cu executare.

Joi, premierul Victor Ponta a luat decizia demiterii sefului Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan. "Incepand de astazi, domnul Balaban-Grajdan nu va mai activa in aceasta functie", a informat Guvernul. Potrivit acestuia, decizia a fost luata din cauza comportamentului sefului ISC, care a luat decizii fara sa-l informeze pe primul ministru, desi institutia pe care o conduce se afla in subordinea Primului Ministru.

In scurt timp, va fi asumata o noua numire la conducerea acestui Inspectorat, mai informeaza Guvernul.
Constantin Adrian Balaban Grajdan, a semnat pe 22 mai (la patru zile dupa numire in functie) o adresa prin care inspectoraul a renuntat la calitatea de parte civila in dosarul de coruptie Adrian Nastase-Trofeul Calitatii. Prin aceasta adresa, ISC practic renunta la recuperera sumei de 64.813.844.913 lei vechi prejudiciu constatat de procurorii DNA in rechizitoriu. Constantin Grajdan isi motiveaza decizia pe baza unui raport de expertiza contabila care a stabilit ca in dosarul Trofeul Calitatii nu s-a constatat nici un prejudiciu. Acest raport a fost administrat in instanta inca din 2011. Inspectoratul de Stat in Constructii s-a constituit parte civila inca din anul 2008, iar judecatorii care au judecat dosarul pe fond au constatat ca ISC s-a constituit ca parte civila si in faza de judecare a procesului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5708 vizualizari

  • -28 (34 voturi)    
    Dreptate, numele tau este DNA! (Joi, 24 mai 2012, 15:56)

    gustav [anonim]

    Sa vezi si sa nu crezi! DNA nu stia ca nu exista prejudiciu si s-a apucat acum sa se informeze direct la sursa ISC. Ca altfel n-avea ce cauta pe la institutia in cauza. Deci la termenul urmator procurorul ii va cere iertare cu lacrimi in ochi bombonelului si va solicita instantei solutionarea recursului in favoarea proaspatului condamnat.
    • +36 (40 voturi)    
      taticu, nu te da chinez (Joi, 24 mai 2012, 16:34)

      ion [anonim] i-a raspuns lui gustav

      DNA-ul cauta acum sa afle ce interese are Balaban asta ca sa trimita asemenea documente la judecatorie, fii antena (3) la mine:
      - cu 5 zile inainte de de termenul final al judecatii lui Nastase
      - in prima zi dupa instalare!!! Adica asta a fost prima grija a lui Balaban: in 4 ore a facut o analiza si a constatat el ca nu e niciun prejudiciu. Rapid si eficient, asta dupa ce prejudiciul fusese si constatat si reclamat in toate fazele procesului. A trimis documentul, fara vizele necesare (FARA VIZA DE LA DIRECTIILE ECONOMICE SI JURIDICE?? Cum a constatat Balaban asta de unul singur, in 3 ore in birou, el si secretara??) si fara macar sa treaca prin registratura oficiala. Abuz in serviciu, nene, asa se numeste.

      Sper macar ca merita toate asta si o sa mananca si gura matale o paine, acum cu noua putere..
      • -27 (29 voturi)    
        Stai sa-ti spun ceva, Ionica. (Joi, 24 mai 2012, 16:47)

        gustav [anonim] i-a raspuns lui ion

        Pe DNA il doare-n paispe de interesele lui Balaban, problema lor e ca s-au bazat pe pretentiile civile ale ISC de pe timpul alorlalti. Ai dreptate, "prejudiciul fusese si constatat si reclamat in toate fazele procesului", dar de catre DNA si ISC, nu si de catre expertiza care afirma exact contrariul.
        In ceeace ma priveste, nu-ti fa griji, mananca si gura mea si a copiilor mei o paine alba, facuta in brutaria proprie, fara ajutoare.
        • +18 (20 voturi)    
          vezi ca ti se ard (Joi, 24 mai 2012, 17:03)

          valabill [utilizator] i-a raspuns lui gustav

          tavile! Fugi nene in brutarie si nu mai plamadi minciuni pe aici. Eu am lucrat in brutarie cocator,dar nu am vazut brutar interesat de DNA pana acum.
        • +2 (4 voturi)    
          pentru prosti asa... (Joi, 24 mai 2012, 17:38)

          zippo [anonim] i-a raspuns lui gustav

          #gustavu brutaru lui tata ia uite ce spune exact Balaban asa ca sa stii si tu:

          "Atunci (n.m. în 2008), eu am fost unealta pentru că eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Năstase. Acum, am trimis din proprie inițiativă adresa la Înalta Curte pentru că trebuia să-mi repar cumva greșeala de atunci. Nu m-a pus nimeni. Am făcut-o din propria inițiativă. În 2008, eram directorul Direcției Legislație când toate aceste documente din Trofeul Calității au fost autentificate de mine și predate la DNA”.
      • +21 (23 voturi)    
        Grajdan a fost pus acolo cu un sigur scop! (Joi, 24 mai 2012, 16:50)

        , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui ion

        Cererea aia de la dosar!
        In momentul in care a depus cererea, el reprezenta institutia! Acum, el este demisionat, dar cererea ramane!
        Asta a fost scopul lui tontu!
        Ce e asa de greu!?
        Acum pontacul se da tare, drept, inflexibil!
        Sa fim seriosi, teatru d'asta am mai vazut noi in anii 50-60!
        Praf in ochii prostilor!
        • +14 (16 voturi)    
          praf in ochi.... (Joi, 24 mai 2012, 17:21)

          translativus [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

          ....dar nu pentru cei ce alcatuiesc reportul de tara pe justitie.
          Adio Schengen!
          • +7 (9 voturi)    
            Ai cumva impresia (Joi, 24 mai 2012, 17:46)

            , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui translativus

            ca ei vor Schengen?
            Ei ies oricum, oriune!
    • +11 (13 voturi)    
      cu lacrimi in ochi.. (Joi, 24 mai 2012, 17:07)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui gustav

      prejudiciul se poate calcula destul de usor: se compara averea bombonelului cu impozitul pe venit platit in ultimii 23 de ani.
    • +1 (1 vot)    
      Lasa gargara (Joi, 24 mai 2012, 21:13)

      secu [anonim] i-a raspuns lui gustav

      Tu chiar crezi ca ai inteles care este "subectul" si predicatul? Nu DNA s-a dus la ISC ci "derectorul" a alergat cu scrisorica pe care i-o ceruse copilotu si bombonel.
      Daca ai auzit vreodata de institutie publica, afla ca niciodata conducatorul nu semneaza singur o adresa. Pentru ca nu e pe mosia proprie si personala. Si pe adresa sa insinueze ca subunitatile au semnat contractele. Ca el pe mosia lui nu raspunde de tot ce misca; raspunde doar de centrul.
  • -5 (17 voturi)    
    JUSTITIE FARA JUDECATORI! (Joi, 24 mai 2012, 16:05)

    Marius [anonim]

    Stau si ma intreb de ce naiba cheltuim atatia bani cu judecatorii.. cu toate instantele din tara..?!?! Suntem prea saraci sa ne permitem o cheltuiala asa de mare cu salariile lor de imbuibati!

    DNA e singura institutie ce face dreptate in aceasta tara, ei stiu totul si ce fac e 100% CORECT!

    Ce am face noi oare, unde ar fi dreptatea daca DNA nu ar sarii imediat sa pedepseasca pe cei de la variate institutii ale statului atunci cand se opun dreptatii decise de DNA?

    Judecatorii astia care protejeaza infractorii si decid sa lase inculpati DNAului liberi ne-ar nenoroci pe toti.. daca DNA nu iar lua repede la investigat pentru a fi incarcerati!
    • +13 (15 voturi)    
      Ce ironie fina.... (Joi, 24 mai 2012, 17:03)

      nick [anonim] i-a raspuns lui Marius

      Aproape ca ti-a reusit! ...
      Dupa cum se misca lucrurile in ultima vreme s-ar putea ca DNA-ul sa fie cat de curand istorie sau la conducerea sa sa fie numit un Voicu, o Rodica Stanoiu sau de ce nu, poate chiar un Nastase.
      In felul asta vei scapa de intrebarile astea care te macina, avand garantia ca justitia este infaptuita de judecatori cinstiti, coruptia e doar in imaginatia unora iar oamenii sunt toti niste sfinti care nu merita, orice ar face, sa fie plimbati pe la instante si sa-si piarda timpul pe acolo.
    • +4 (6 voturi)    
      ... (Joi, 24 mai 2012, 17:31)

      Aph [anonim] i-a raspuns lui Marius

      Tu nu prea ai inteles cum stau lucrurile, ce face DNA-ul, ce fac judecatorii s.a.m.d.
    • +3 (5 voturi)    
      Sincer (Joi, 24 mai 2012, 18:12)

      inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui Marius

      ma intreb cum dracului toti agramatii si redusii ca tine ajung sa scrie pe forumuri? Oare nu se gasesc la usl unii mai cu carte?
      Hai,mars la scoala!
  • +19 (21 voturi)    
    dna (Joi, 24 mai 2012, 16:41)

    dorel [anonim]

    trebuie anchetat si victor ponta, doarece nu l-a pus degeaba sef pe grajdan, eventual si pe nastase, isi bat joc romani in fata, asa ceva nu am vazut, daca ramane usl la putere, coruptia la nivel politic va fi mai mare ca dinainte de 2004
  • +19 (21 voturi)    
    Director ISC (Joi, 24 mai 2012, 16:49)

    costel [anonim]

    DNA trebuie sa declanseze procedura pentru anchetarea lui Ponta,Nastase,av.Cazacu.
  • +10 (12 voturi)    
    Grajdan si-a cautato cu lumanarea. (Joi, 24 mai 2012, 16:58)

    mircea [anonim]

    Daca Nastase ramane cu cei doi ani cu suspendare,Grajdan sa ales cu 8-10 ani.Si nici nu la ajutat pe Nastase,gestul lui mai mult inflamand opinia publica si ducand la o concluzie ferma-A.Nastase este vinovat.Pana la prostia lui Grajdan,mai existau indoieli.Acum nu mai exista si justitia ar trebui ca la termenul din 30 mai sa rezolve cazul,iar DNA sa trimita si dosarul lui Grajdan in instanta.
  • +11 (13 voturi)    
    ura...!!! s-a gasit tapul ispasitor (Joi, 24 mai 2012, 17:02)

    vali [anonim]

    Nastase a scapat cu 1,5 milioane de euro la pusculita. Grajdan o sa fie un pic stresat, eventual incarcerat. Ponta a facut dreptate si bombonel nu mai are pete... Ura ura ura....! urmeaza felix, voicu, mitrea si restu "cinstitilor din USL".
    P.S.: Pentru postacii USL-isti, daca DNL il audiaza NU inseamna ca va fi judecat sau arestat....
  • +7 (9 voturi)    
    nu l-a informat (Joi, 24 mai 2012, 17:07)

    ax__ [anonim]

    Nu l-a informat, mai exact a omis sa-i spuna: tovarasu' Ponta, am executat ordinul ... :)
  • +1 (3 voturi)    
    o fi fost legal? (Joi, 24 mai 2012, 17:26)

    DNAist [anonim]

    Se pune intrebarea:
    a fost legal ca institutul sa fie parte in proces?
    acum este legal, ca sa scos din proces?
    Avea nevoie de imputernicrea CA-ului pentru a face ceva?
    Mai ales ca este vorba de o sum amare.
    Ca pe la SA-uri ai nevoie de aprobarea CA cind achizitionezi- vinzi ceva de valoare
  • +2 (4 voturi)    
    Acum 22 ani (Joi, 24 mai 2012, 17:35)

    Un golan [anonim]

    Am votat in 90, 92 cu PNTCD si apoi in 96 cu Conventia. Care a fost rezultatul? Debaclu-ul creat de Emil Alexandru Cuza, furturile Telecom, nepotismele lui Nea Diaconescu si ideile nastrusnice ale lui Ciorbea, incapatinarea lui Ciumara de a nu da masina de serviciu inapoi, versurile cu ghiul de aur ale Poetului Vasile Prim Ministru, etc. Toate astea au epuizat si farima de entuziasm politic a celor ramasi in Piata. Chestia de acum cu Portocala versus Trandafiru e facatura ieftina. E doar un razboi fratricid intre nationalisti si internationalisti, intre oligarhi criptocomunsti si magnati afiliati unei mafii fara preferinte politice. Cind a murit Seniorul a luat cu Domnia Sa si ultimul dram de idealism politic. Zanganim anemic legatura de chei din mina, rasfirati, care pe unde... Nu le-a sunat ceasul...
    • 0 (0 voturi)    
      CORECT (Vineri, 25 mai 2012, 15:57)

      livius [anonim] i-a raspuns lui Un golan

      L-as adauga si pe Ion Ratiu.
      Acum cateva zile am vazut un interviu cu Regele. Spunea simplu - Imi e dor de vremea cand tara era tara si oamenii erau oameni.
      Si mai spunea ca singurul om politic post-decembrist care pastrase onoarea si modul de gandire din vremea copilariei sale era Coposu.
  • +6 (8 voturi)    
    Am facut un "mang" de la blogary.ro: (Joi, 24 mai 2012, 18:04)

    Als Ob [utilizator]

    "Cronologia faptelor în cazul Ponta-Balaban-Grăjdan-ISC-Năstase:

    7 mai – Cabinetul Ponta depune jurământul.
    8 mai – prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier.
    11 mai – este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC.
    18 mai (vineri) – Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi.
    21 mai (luni) – prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC.
    22 mai (marţi) – Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu.
    22 mai – adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii."

    Concluzie: Ponta=Marioneta (copilot)
  • +1 (3 voturi)    
    ce spectacol penbil (Joi, 24 mai 2012, 20:09)

    kalu [anonim]

    pe cine pacaliti mai cu panarama asta cand este la mintea cocosului ca totul este aranjat, nu va este rusine ????
  • -1 (1 vot)    
    O decizie inteleapta a Primului ministru Ponta (Joi, 24 mai 2012, 21:42)

    Istrate Micescu [anonim]

    Pe acest Grajdan, probabil "simpatizant" al lui Nastase l-au fraierit avocatii acestuia din urma, plasandu-i acel raport de expertiza contabila, facut probabil in proces, la cererea lui Nastase. Grajdan, la nivelul functiei si a responsabilitatilor pe care le avea, semnand acea hartie de retragere a calitatii institutiei pe care o conducea ca parte civila in procesul de coruptie a lui A.Nastase a dat dovada cel putin de naivitate si incompetenta-ceea ce inseamna grava neglijenta in serviciu, antrenand raspunderile de ordin disciplinar prevazute de lege, Sau, poate fi mai mult si acest lucru urmeaza sa il stabileasca procurorii DNA . Oricum este salutara si pertinenta decizia prompta a Primului ministru Ponta,de a-l destitui imediat pe Grajdan, lasand terenul liber pentru actiunea procurorilor.Primul ministru s-a distantat astfel in mod net de "incurcaturile cu justitia "ale lui Adrian Nastase, lasand instantele judecatoresti si DNA sa se ocupe de aceste probleme. A castigat un important punct politic, deosebit de util pentru el, demonstrand echilibrul si impartialitatea cu care intelege sa lucreze in aceste timpuri dificile pentru guvern. Primul ministru Ponta si-a demonstrat astfel simtul politic pe care il poseda.Bravo lui!
  • -1 (1 vot)    
    Raspuns pentru Als Ob (Joi, 24 mai 2012, 22:06)

    Gheorghe Camenita [anonim]

    Nu este chiar asa cum spui in final. Primul ministru V.Ponta, prin demiterea promta a lui Grajdan, la doua zile (lucratoare) de la numirea acestuia s-a delimitat in mod clar de "neplacerile cu justitia" ale lui Adrian Nastase, lasand instantele si procurorii DNA sa isi faca treaba si sa decida in final. Gasesc ca gestul sau este unul de maturitate politica si de responsabilitate fata de functionarea corecta a institutiilor statului.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by